Hepatitisz C: a leggyakoribb tévhitek

A hepatitisz vírus világszerte okoz megbetegedéseket, amelyek elsősorban a májat érintik. A vírusnak több típusa is létezik, amelyeket az ABC betűivel különítik el egymástól. A vírusok közül a hepatitisz C létezését csak néhány évtizede, 1989-ben bizonyították be, ezért meglehetősen sok tévhit él még a betegségről a köztudatban.

Tévhit: "A hepatitisz C nem veszélyes, a HIV vírustól jobban kell tartani"

Tény: A hepatitisz C vírus az Egyesült Államokban és Európában is több halálesetet okoz, mint a HIV vírus. Statisztikák szerint 2010-ben hepatitisz C-fertőzésben tízszer többen haltak meg Európában, mint HIV-fertőzésben.

Tévhit: "Ha be vagyunk oltva hepatitisz A és B ellen, akkor a hepatitisz C-t sem tudjuk elkapni"

Tény: A hepatitisz vírusnak számos típusa létezik. A különböző típusokat más-más módon lehet megelőzni, az általuk okozott betegség lefolyása eltérő lehet, különböző kezelést igényelhetnek, és különféle módon fertőzhetnek. Míg a hepatitisz A és B ellen létezik védőoltás, addig a hepatitisz C ellen nincs vakcina - és nem is hatásosak ellene a már létező oltások.

Hogyan kerüljük el a fertőző májgyulladást? Részletek!

Tévhit: "A hepatitisz C szexuális úton terjedő vírus"

Tény: A hepatitisz C fertőzött vér útján tejed. A betegek nagy százaléka kerül ki tűt használó kábítószeresek közül, de vannak, akik vérátömlesztés során, netán transzplantáció miatt fertőződtek meg, mielőtt még felfedezték volna a hepatitisz C-t, és bevezették volna a gondos szűrővizsgálatot. A vírus szexuális úton terjedésére az esély minimális, de extrém esetben lehetséges. A hepatitisz B vírus az, amelynek a leggyakoribb fertőzési módja a szexuális kontaktus.

Tévhit: "A hepatitisz C-t fertőzött ételek vagy italok útján is el lehet kapni"

Tény: A hepatitisz C vérrel terjed, ha egy fertőzött személy vére más személy véráramába kerül. Ezzel szemben a hepatitisz A vírus - bár a leggyakrabban személyes érintkezés útján terjed -  fertőzhet szennyezett ivóvíz vagy étel fogyasztásával is.

Tévhit: "Ha a munkatársunk hepatitisz C-vel fertőzött, úgy is elkaphatjuk tőle, ha egy légtérben tartózkodunk"

Tény: A hepatitisz C nem terjed tüsszögés, köhögés, étel vagy ital által, de kézfogással vagy öleléssel sem lehet elkapni.

Kézfogással vagy öleléssel nem lehet elkapni
Kézfogással vagy öleléssel nem lehet elkapni

Tévhit: "Ha ismerősi körünkben van olyan, aki vérátömlesztésen esett át, akkor ő jó eséllyel hepatitisz C fertőzött lehet"

Tény: 1992 óta a legtöbb fejlett országban gondos szűrővizsgálat előzi meg a kórházakban a vérkészítmények használatát, valamint ellenőrzik a transzplantációra váró szerveket is. A kórházi körülmények tehát ma már biztonságosnak tekinthetők.


Tévhit: "Ha egészségesnek érezzük magunkat és nincsenek tüneteink, akkor biztosan nem vagyunk fertőzöttek"

Tény: A krónikus hepatitisz C-fertőzés akár 30 évig is tünetmentes maradhat. A fertőzést követő hat hónapban csak minden ötödik érintettnél jelentkeznek tünetek, mint például láz, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, émelygés vagy sárgaság. A hepatitisz C diagnózisának felállításához specifikus vérvizsgálat szükséges.

Tévhit: "A hepatitisz C gyógyíthatatlan"

Tény: A hepatitisz C-fertőzés ma már gyógyítható. Ha időben diagnosztizálják és kezelik a fertőzést, akkor megelőzhető a májzsugor, elkerülhetők a súlyos következmények. A korszerű, új gyógyszerekkel pedig lényegében minden fertőzöttnél elpusztítható a vírus.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait