Hatalmas előrelépés: ősz óta itthon is gyógyítható a hepatitis C

A hepatitis C mára gyógyítható betegséggé vált, hiszen aki a legkorszerűbb okosgyógyszereket kapja, az szinte biztosan felépül. Hatalmas előrelépést jelent mindez, lévén a korábbi készítmények csak az esetek 40-50 százalékában bizonyultak hatásosak.

A hepatitis C mára gyógyítható betegséggé vált, hiszen aki a legkorszerűbb okosgyógyszereket kapja, az szinte biztosan felépül. Hatalmas előrelépést jelent mindez, lévén a korábbi készítmények csak az esetek 40-50 százalékában bizonyultak hatásosak.

Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) már 2014 végén gyorsított eljárásban engedélyezte azokat a gyógyszereket, amelyek azóta már Nyugat-Európában is megjelentek, tavaly ősszel pedig hazánkban is szélesebb körben váltak hozzáférhetővé. Az amerikai hatóság sietségét az indokolta, hogy a gyógyszerkutatók olyan végzetes betegség terápiájában értek el hatalmas áttörést, amelyet a korábbi készítményekkel csak 40-50 százalékban tudtak meggyógyítani. Ez az új készítményekkel már jóval több mint 90 százalékos eséllyel sikerülhet.

Ez nálunk is nagyon jó hír, lévén Magyarországon is százak halnak meg évente hepatitis Cfertőzésmiatt. Korábban az orvosok csak az interferon és a ribavirin kombinációját használhatták, illetve ezeket még mindig alkalmazzák első vonalban azoknál, akik korábban ilyen kezelést még nem kaptak. Az, hogy ezek az adott eseteknél megfelelőek-e, két időpillanatban derülhet ki: akinél a vírusszám a terápia első hónapja után nem csökkent megfelelően, azaz legalább a kiindulási vírusszám tizedére, annál a kezelést már ekkor abbahagyják, akinek pedig a harmadik hónapban még kimutatható vírus a vérében, azoknál szintén abbahagyják a kettős terápiát. Ilyen esetben ugyanis esélytelen, hogy a májból a vírus kiirtható legyen ezzel a kombinációval. Ezt követően siker már csak az új gyógyszerektől várható, azoktól viszont szinte biztosan: már az alkalmazásának első évében kevesebb olyan hepatitises beteg vesztette életét, aki májtranszplantációra várt. Az ugyanis nem mindegy, hogy a beteg vírusmentes állapotban vár-e a lassan érkező új májra vagy sem. Márpedig ez a szerv sajnos lassan érkezik: jelenleg Magyarországon évente nagyjából 50 ilyen transzplantáció történik, ami nagyon kevés. Ennek oka, hogy májátültetés csak agyhalott donorból történhet, donorból, pontosabban ép májból pedig komoly hiány van.

Már több olyan vizsgálat is volt, ahol transzplantációs várólistán lévő betegeknél alkalmazták az új szereket pozitív eredménnyel: kezdeti vizsgálatok azt mutatják, hogy a szerv működése jelentősen javult. Azt még nem tudni, hogy ezzel a betegek végül elkerülhetik-e a transzplantációt, de az már biztos, hogy a szövődmények egy részét igen. Mivel a betegség nagyon lassan halad előre, a szövődmények is kontrollálhatók: az ismert cirrózisos betegeket félévente ultrahanggal szűrik, így gyakorlatilag kizárt, hogy már áttétet képező májrákot fedezzenek fel.


Rejtőzködő betegség

A hepatitis C vírus a fertőzést követően 2-6 hónappal csak az érintettek 10-20 százalékánál okoz tüneteket, így az érintettek jó része nem is tud arról, hogy fertőzött. Viszont a folyamat ettől függetlenül elindul: az esetek körülbelül 75-85 százalékában a fertőzés krónikussá válik, és ez idővel súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A krónikus fertőzöttek jelentős hányadában 20-30 éven belül májzsugor, azaz májcirrózis alakul ki, aminek talaján idővel májrák alakulhat ki.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Vigyázzon: bizonyos gyógyszereknél fontos lehet, hogy étkezés előtt, közben vagy utána kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását, ezáltal hatását is.