Gyógyítható lehet a Hepatitisz C

A hepatitis C vírus fertőzését hagyományosan infúziósan, interferon-ribavirin kombinációjával próbálják gyógyítani. A módszer azon felül, hogy a betegek kevesebb, mint felénél sikeres, drasztikus mellékhatásokkal is jár. Az új eljárások elterjedésével nem csak a betegek gyógyulhatnak lényegesen nagyobb arányban, hanem a vírusok mellett a kellemetlen mellékhatásoktól ? a láztól, levertségtől, emésztőrendszeri- és pszichés zavaroktól...

A hepatitis C vírus fertőzését hagyományosan infúziósan, interferon-ribavirin kombinációjával próbálják gyógyítani. A módszer azon felül, hogy a betegek kevesebb, mint felénél sikeres, drasztikus mellékhatásokkal is jár. Az új eljárások elterjedésével nem csak a betegek gyógyulhatnak lényegesen nagyobb arányban, hanem a vírusok mellett a kellemetlen mellékhatásoktól ? a láztól, levertségtől, emésztőrendszeri- és pszichés zavaroktól ? is el tudnak köszönni.

Igazi mérföldkőhöz érkezett az orvostudomány a hepatitist Cfertőzésgyógyításában, hiszen az új, interferont már nem alkalmazó kezelési mód a tanulmányok szerint sikeresebb és kíméletesebb megoldást nyújt a betegek számára. A vírusra közvetlenül ható kezelés három antivirális tabletta kombinációjából tevődik össze, amelyeket a páciensek szájon át szedhetnek, infúziós adagolásra már nincs szükség.

Az új eljárás azon túl, hogy alkalmazása jóval könnyebb a korábbiaknál, az eddigi kísérleti kezelések alkalmával bizonyítottan teljes felépülést eredményezett. Méghozzá nagyon jó arányban: azok a betegek, akik korábban még egyáltalán nem kaptak hepatitisz C vírusellenes kezelést, az esetek 98 százalékában maradéktalanul felépültek, sőt olyan betegeknél is nagy százalékban voltak sikeresek, akiknél a korábbi standard kezelés hatástalan volt.

Az új gyógyszerkombináció használatát az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) már 2012 végén jóváhagyta, és az EMA is engedélyezte a hepatitis C bizonyos genotípusával szemben, az azóta elért sikerek miatt pedig sürgősségi eljárásba vonta az új módszer alkalmazását.

Az úttörő új lehetőségek mellett folyamatosan zajlanak a kutatások a vírus legyőzésére. Ennek következő lépése talán a szűrővizsgálatok hatékonyabbá tétele lesz, ami nagyban segítheti a jelenleg még igen alattomosan pusztító vírus terjedését.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait