Életmentő felismerés

Asztma és COPD ? két betegség, azonos beteg Az asztma és a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) két jól elkülöníthető betegség, mégis előfordul, hogy egy asztmás betegnél hosszú évek során a COPD-re jellemző elváltozások alakulnak ki. Az asztma általában már gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban kialakul, az érintettek családjában pedig általában más családtagok is hordozzák a betegséget. Tünetei...

Asztma és COPD ? két betegség, azonos beteg Azasztmaés a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) két jól elkülöníthető betegség, mégis előfordul, hogy egy asztmás betegnél hosszú évek során a COPD-re jellemző elváltozások alakulnak ki. Az asztma általában már gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban kialakul, az érintettek családjában pedig általában más családtagok is hordozzák a betegséget. Tünetei változatosak, az asztmások sokat köhögnek, mellkasi feszítést éreznek, elsősorban fizikai terhelésre fulladnak. Tüneteik általában éjszaka és hajnalban rosszabbodnak, de a napszaki ingadozás is nagymértékű lehet. Az asztmás betegek körében más gyulladással járó betegségek, például allergia, rhinitis,ekcémais előfordulhatnak. Ezzel szemben a COPD-s betegek gyakran sokévi dohányzás következményeként kezdenek köhögni, fulladni és köpetet üríteni. Mivel ez a betegség a 40-50 éves korban alakul ki, a betegek sokszor az idősödés tünetének tudják be, hogy már kisebb fizikai megterhelésre is fulladnak. Előfordulhat a COPD betegség munkahelyi ártalom hatására is, a különböző porok, gázok és gőzök is kiválthatják. Árulkodó jel az is, hogy az érintettek folyamatosan romló tünetekről panaszkodhat, ezt a folyamatot pedig nehéz megállítani. A dohányzás abbahagyása segíthet, ahogyan a korszerű gyógyszeres kezelés is. Az asztmás és COPD-s kevert kórképű betegeket általában az asztma előrehaladottabb stádiumában diagnosztizálják, amikor a tüneteket nem sikerül teljesen vagy részlegesen kontroll alatt tartani. Gyakori, hogy az aktív dohányos asztmások kerülnek ebbe a kevert kórképű csoportba. Légzésfunkció hol jobb, hol rosszabb, így tüneteik, köhögésük, fulladásuk sem mindig ugyanolyan mértékű. A betegség heveny fellángolásai, az úgynevezett exacerbációk miatt rendszeresen szükségessé válik a fenntartó gyógyszeres terápia kiegészítése, sőt akut állapotban a beteg kórházba is kerülhet. 516280293 Az asztma, a COPD és a kevert kórállapot diagnózisának kimondásához a légzésfunkciós vizsgálat elengedhetetlen. Ez egy egyszerű vizsgálat, a tüdőgyógyászok végzik a tüdőgondozókban vagy a szakambulanciákon. A vizsgálat segít annak eldöntésében, hogy a beteg légutainak állapota milyen, lehet-e hörgőtágító kezeléssel tágítani, ha igen, akkor milyen mértékben. A légzésfunkciós vizsgálat eredménye és a beteg kórelőzményeinek felderítése segítik a tüdőgyógyászt a diagnózis kimondásában. A korszerű terápiás lehetőségek megkönnyítik a betegek életét és megelőzik a heveny fellángolásokat. De egyetlen terápia sem képes csodát művelni, ha a beteg nem működik együtt a kezelőorvosával és nem szedi gyógyszereit a javaslat szerint. Az úgynevezett fenntartó gyógyszeres kezelést ? ami ma már gyakran napi egyszeri adagolású inhalációs készítmények alkalmazását jelenti ? hosszan tartóan, akár egy életen át is folytatni kell.

Értékelje a cikket!

Hirdetés

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait