Életmentő a korai felismerés

A hepatitis C fertőzéssel az egyik legnagyobb probléma, hogy az esetek többségében egészen addig nem okoz tüneteket, amíg krónikus májgyulladás nem alakul ki. Pedig figyelni kell az első jelekre, azok ugyanis már a fertőzés akut szakaszában szakaszában is árulkodóak lehetnek. A korai felismerés azért kulcsfontosságú, mert a mai korszerű kezelések már nagy arányban eredményeznek maradéktalan gyógyulást.

A hepatitis C fertőzéssel az egyik legnagyobb probléma, hogy az esetek többségében egészen addig nem okoz tüneteket, amíg krónikus májgyulladás nem alakul ki. Pedig figyelni kell az első jelekre, azok ugyanis már afertőzésakut szakaszában szakaszában is árulkodóak lehetnek. A korai felismerés azért kulcsfontosságú, mert a mai korszerű kezelések már nagy arányban eredményeznek maradéktalan gyógyulást.

A hepatitis C vírus a szervezetbe való bekerülés után 6-7 héttel, vagy akár 2-6 hónappal később okozza az első tüneteket, de csak az érintettek 20-30 százalékánál. A náluk jelentkező enyhe, vagy ugyan súlyos, de nem tipikus tünetekre érdemes figyelni, ugyanis megkönnyíthetik a korai felismerést. Tipikusan ilyen a fáradtság, a hányinger, a hányás, émelygés és étvágytalanság, ami mellett jelentkezhet hasifájdalomis. A vizelet sötét színűvé válhat, a bőr és a szemfehérje besárgulhat, mindezt pedig magas láz, izom- és ízületi fájdalmak kísérhetik.

Az akut májgyulladással járó esetekben az érintettek egy része meggyógyul és vírusmentessé válik, és mivel a fertőzés kezdeti szakaszát nagyobb részben nem kísérik feltűnő tünetek, a többség általában nem is tud róla, hogy fertőzött. Viszont a folyamat ettől függetlenül nem áll le: az esetek körülbelül 75-85 százalékában a fertőzés krónikussá válik, és ez idővel ? a megfelelő kezelés hiányában ? súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Nagy gond az is, hogy a krónikussá vált fertőzések akár éveken át nem okoznak semmilyen tünetet. Ilyenkor a hepatitis C vírus jelenlétére egy rutinszerűen elvégzett vérvizsgálat deríthet csak fényt, amelynek során a májenzimek szintjeit is mérik. Ha viszont ilyen vizsgálat nem történik, a fertőzés megbújhat egészen addig, míg nem súlyos problémákat okoz.

Hepatitis típusai

A vírussal hosszabb ideje fertőzöttek többségénél krónikus májgyulladás alakul ki, amely azonban eleinte szintén inkább általános, mintsem specifikus tünetekkel jár. Jellemző lehet a nagyfokú fáradékonyság és a folyamatos fáradtságérzet, ami még akkor sem szűnik meg, ha valaki rengeteget alszik. Emellett jelentkezhet ismeretlen eredetű hasfájás, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, illetve a fertőzés akut fázisára is jellemző influenzaszerű tünet.

A hepatitis C vírus által okozott májbetegségre utalhatnak a lábon látható érgyulladások, illetve a bőrben megjelenő, póklábakra emlékeztető vékony érhálózatok. A szemfehérje és a bőr sárgasága ugyancsak jellegzetes és feltűnő tünete a máj károsodásának. Ezek a jelek már jóval komolyabbak és egyértelműbbek, mint az akut szakaszban jelentkező panaszok. Sokan viszont még ekkor sem figyelnek kellőképp a tünetekre.

Idővel májzsugor lesz

A krónikus fertőzöttek egy kisebb hányadában 20-30 éven belül májzsugor, azaz májcirrózis alakul ki, ami már előrehaladott állapotot jelez. Ilyenkor a máj egészségesen működő szöveteinek mennyisége csökken, a gyulladásos folyamatok miatt átépül a szerv szerkezete. A cirrózis jellemző tünetei a hasban történő folyadékfelhalmozódás, az alsó végtagokat érintő ödémák, valamint súlyos vérzési rendellenességek. Zavartság és tudatvesztéses állapotok szintén kísérhetik ezt az állapotot. A májcirrózis talaján idővel májrák is kialakulhat. Mindez viszont lassú folyamat, ami rámutat arra, hogy a fertőzés korai, még akut fázisban történő felismerése, a kezelés időben történő megkezdése mindennél fontosabb.

Főleg mert ma már léteznek olyan terápiák, amelyek nagy eséllyel ígérnek maradéktalan gyógyulást. Sőt a most is folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően a hepatitisz C a közeljövőben akár garantáltan gyógyítható betegséggé is válhat.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait