Az AIDS kezelhetősége miatt a várható élettartam is nőtt

Egy évtizeddel nőtt a várható élettartam a világon 35 év alatt, amiben egyebek mellett az AIDS jobb kezelhetősége is közrejátszik ? derül ki abból a tanulmányból, amelyet nemrég publikáltak a The Lancet című tudományos folyóiratban. A kutatáshoz 1870 szakértő szolgáltatott adatokat a világ 127 országából, valamint régiójából.

Egy évtizeddel nőtt a várható élettartam a világon 35 év alatt, amiben egyebek mellett azAIDSjobb kezelhetősége is közrejátszik ? derül ki abból a tanulmányból, amelyet nemrég publikáltak a The Lancet című tudományos folyóiratban. A kutatáshoz 1870 szakértő szolgáltatott adatokat a világ 127 országából, valamint régiójából.

Az elmúlt 35 évben jelentősen, mintegy tíz évvel nőtt az átlagos élettartam a világon, a halálesetek 70 százalékát pedig már nemfertőző betegségekokozzák, ami nagy eredmény. A javulás főképp annak köszönhető, hogy az utóbbi 10 évben komoly sikereket értek el az olyan fertőző betegségek elleni küzdelemben, mint amilyen a HIV vírus okozta AIDS, a malária vagy a bélhurut. Az intenzív gyógyszeripari kutatásoknak, illetve az így kifejlesztett gyógyszereknek köszönhetően a korábban végzetesnek számító AIDS okozta halálesetek száma 2005 és 2015 között egyharmaddal, 1,2 millióra csökkent, míg maláriában is 37 százalékkal kevesebben haltak meg, mint egy évtizeddel korábban.

12620436_l

Az AIDS, illetve a HIV-fertőzés kezelésére használt gyógyszerek ma már nem csak hatékonyabbak, hanem kevesebb mellékhatást is okoznak. Jelenleg az érintettek több mint 30 készítmény körül tudnak választani, ha pedig a a hatékony gyógyszer-kombinációt sikerül megtalálniuk, akkor a évtizedekkel ? akár 30-40 évvel ? tovább élhetnek, méghozzá jó életminőséggel. Ez hatalmas előrelépés, ugyanis amikor a 80-as években valaki eljutott afertőzésután az AIDS stádiumába, akkor 2 éven belül meghalt.

Változás a 90-es években történt, a gyógyszeripar akkor lett képes érdemben kezelni a fertőzést, fejlesztések és kutatások pedig ma is folyamatban vannak. Erre szükség van, mert ugyan azok a betegek, akik a korábban megjelent innovatív gyógyszereket kapják, jellemzően már nem kerülnek végstádiumba, viszont gyógyultnak így sem nevezhetők, folyamatos gyógyszerszedésre van szükségük. Ennek oka, hogy a vírus szaporodása csak akkor fogható vissza, esetleg blokkolható teljesen, ha az érintettek megfelelően és állandóan szedik gyógyszereiket, együttműködnek orvosukkal. Ha ez megtörténik, akkor szervezetük nem kerül immunhiányos állapotba, azaz nem alakul ki az AIDS, másrészt nem is fertőzhetnek meg másokat. A jelenlegi terápia hatékonyságát jól mutatja, hogy a kezeltek 75 százaléka munkaképes és teljes életet élhet.


Változnak a kockázatok
Míg korábban fertőzések miatt tömegek vesztették életüket, az elmúlt tíz évben a halálesetek nagy részét már olyan betegségek idézik elő, mint a szív- és érrendszeri problémák, a diabétesz, ademenciaés a drogfüggőség. A kockázati tényezők közül a magas vérnyomást, a dohányzást, a magas vércukorszintet, a túlsúlyt, a szennyezett levegőt és a helytelen táplálkozást lehet kiemelni, ami jól mutatja, hogy a betegségek oka az életmódban is keresendő.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait