A hepatitisz világnapja

A hepatitisz a máj gyulladásos betegsége, amely leggyakrabban vírusfertőzés következménye. Öt vírustípust különböztetünk meg: A, B, C, D és E típusokat. Ezek tartoznak a figyelem központjába a vírusfertőzés által okozott jelentős betegségteher és megnőtt halálozási kockázat miatt (6000-8000 beteg hal meg évente májzsugor következtében). Különösen a B és a C típus (HBV, HCV) fertőzése veszélyes, amely gyakran, akár évtizedekig tünetmentes maradhat,...

A hepatitisz a máj gyulladásos betegsége, amely leggyakrabban vírusfertőzés következménye. Öt vírustípust különböztetünk meg: A, B, C, D és E típusokat. Ezek tartoznak a figyelem központjába a vírusfertőzés által okozott jelentős betegségteher és megnőtt halálozási kockázat miatt (6000-8000 beteg hal meg évente májzsugor következtében). Különösen a B és a C típus (HBV, HCV) fertőzése veszélyes, amely gyakran, akár évtizedekig tünetmentes maradhat, s így könnyen krónikus májbetegséghez vezethet. A HBV vagy HCVfertőzésáltal okozott krónikus májbetegség során - kezelés nélkül - idővel jelentősen megnő a májzsugor és a májrák kockázata.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint megközelítőleg 400 millió hepatitisz B és 170 millió hepatitisz C (krónikus) vírusfertőzött ember él a Földön. Magyarországon nagyságrendileg 100 ezer ember él hepatitisz B és C vírusfertőzéssel. Tünetek hiányában kb. 75%-uk nem is tud betegségéről. Tünetek jelentkezése és a betegség késői diagnosztizálása után a kezelés már sokkal költségesebb, miközben a gyógyulás esélye jelentősen lecsökken.

Hepatitisz elleni védőoltásHepatitisz elleni védőoltás

1925. július 28-án, azaz pontosan 89 éve született prof. Baruch Blumberg, a hepatitis B felfedezője, és a hepatitis B elleni vakcina kifejlesztője. 1976-ban orvosi Nobel-díjjal jutalmazták afertőző betegségekterjedésének új mechanizmusainak felfedezéséért. Munkásságának elismeréseként 2010-ben a WHO a World Hepatitis Alliance-szel együttműködésben úgy döntött, hogy a Nobel-díjas professzor előtt tisztelegve születésnapját választják a Hepatitis Világnap dátumául.

A hepatitis C felfedezése: Az 1970-es évek közepe táján Harvey J. Alter és munkatársai igazolták, hogy a transzfúziót követő hepatitis esetek nagy részét nem a hepatitis A- vagy B-vírus okozza (a betegséget ekkor non-A non-B hepatitis-nek nevezték el). 1987-ben Michael Houghton, Qui-Lim Choo és George Kuo, Dr. D.W. Bradley közreműködésével az ismeretlen kórokozó azonosítására új diagnosztikus tesztet fejlesztettek ki. 1988-ban Alter megerősítette a vírus létezését. 1989 áprilisában a Science két cikkében közölték a HCV felfedezését. A felfedezés eredményeként jelentősen javultak a diagnosztizálás esélyei és a vírusellenes kezelés hatékonysága. 2000-ben Dr. Altert és Dr. Houghtont a klinikai orvosi kutatások Lasker-díjával tüntették ki.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait