A hepatitisz világnapja

A hepatitisz a máj gyulladásos betegsége, amely leggyakrabban vírusfertőzés következménye. Öt vírustípust különböztetünk meg: A, B, C, D és E típusokat. Ezek tartoznak a figyelem központjába a vírusfertőzés által okozott jelentős betegségteher és megnőtt halálozási kockázat miatt (6000-8000 beteg hal meg évente májzsugor következtében). Különösen a B és a C típus (HBV, HCV) fertőzése veszélyes, amely gyakran, akár évtizedekig tünetmentes maradhat,...

A hepatitisz a máj gyulladásos betegsége, amely leggyakrabban vírusfertőzés következménye. Öt vírustípust különböztetünk meg: A, B, C, D és E típusokat. Ezek tartoznak a figyelem központjába a vírusfertőzés által okozott jelentős betegségteher és megnőtt halálozási kockázat miatt (6000-8000 beteg hal meg évente májzsugor következtében). Különösen a B és a C típus (HBV, HCV) fertőzése veszélyes, amely gyakran, akár évtizedekig tünetmentes maradhat, s így könnyen krónikus májbetegséghez vezethet. A HBV vagy HCVfertőzésáltal okozott krónikus májbetegség során - kezelés nélkül - idővel jelentősen megnő a májzsugor és a májrák kockázata.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint megközelítőleg 400 millió hepatitisz B és 170 millió hepatitisz C (krónikus) vírusfertőzött ember él a Földön. Magyarországon nagyságrendileg 100 ezer ember él hepatitisz B és C vírusfertőzéssel. Tünetek hiányában kb. 75%-uk nem is tud betegségéről. Tünetek jelentkezése és a betegség késői diagnosztizálása után a kezelés már sokkal költségesebb, miközben a gyógyulás esélye jelentősen lecsökken.

Hepatitisz elleni védőoltásHepatitisz elleni védőoltás

1925. július 28-án, azaz pontosan 89 éve született prof. Baruch Blumberg, a hepatitis B felfedezője, és a hepatitis B elleni vakcina kifejlesztője. 1976-ban orvosi Nobel-díjjal jutalmazták afertőző betegségekterjedésének új mechanizmusainak felfedezéséért. Munkásságának elismeréseként 2010-ben a WHO a World Hepatitis Alliance-szel együttműködésben úgy döntött, hogy a Nobel-díjas professzor előtt tisztelegve születésnapját választják a Hepatitis Világnap dátumául.

A hepatitis C felfedezése: Az 1970-es évek közepe táján Harvey J. Alter és munkatársai igazolták, hogy a transzfúziót követő hepatitis esetek nagy részét nem a hepatitis A- vagy B-vírus okozza (a betegséget ekkor non-A non-B hepatitis-nek nevezték el). 1987-ben Michael Houghton, Qui-Lim Choo és George Kuo, Dr. D.W. Bradley közreműködésével az ismeretlen kórokozó azonosítására új diagnosztikus tesztet fejlesztettek ki. 1988-ban Alter megerősítette a vírus létezését. 1989 áprilisában a Science két cikkében közölték a HCV felfedezését. A felfedezés eredményeként jelentősen javultak a diagnosztizálás esélyei és a vírusellenes kezelés hatékonysága. 2000-ben Dr. Altert és Dr. Houghtont a klinikai orvosi kutatások Lasker-díjával tüntették ki.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait