A gyanú árnyéka

A HIV-teszt csak segíthet, félni nem kell tőle Ha valaki arra gyanakszik, hogy esetleg HIV-fertőzött, kulcsfontosságú, hogy erre a nyomasztó kérdésére teszt elvégeztetésével választ kapjon. Mert ha tényleg megfertőződött, létszükséglet, hogy ez mihamarabb kiderüljön, innovatív gyógyszerekkel pedig mielőbb meg lehessen kezdeni a kezelést. A mai korszerű terápia mellett így szinte teljes életet élhetnek az érintettek. A HIV-teszt azt deríti ki,...

A HIV-teszt csak segíthet, félni nem kell tőle Ha valaki arra gyanakszik, hogy esetleg HIV-fertőzött, kulcsfontosságú, hogy erre a nyomasztó kérdésére teszt elvégeztetésével választ kapjon. Mert ha tényleg megfertőződött, létszükséglet, hogy ez mihamarabb kiderüljön, innovatív gyógyszerekkel pedig mielőbb meg lehessen kezdeni a kezelést. A mai korszerű terápia mellett így szinte teljes életet élhetnek az érintettek. A HIV-teszt azt deríti ki, jelen vannak-e a vérben azok a bizonyos speciális anyagok, amelyeket az immunrendszer abból a célból termel, hogy megpróbálja velük megsemmisíteni a betegséget okozó vírust. Azaz a HIV-teszt azon antitestek kimutatására szolgál, amelyek a vírus jelenlétére adott szervezeti választ jelentik. Ez a teszt nem informál az AIDS-ről, csak azt mondja meg, hogy valaki HIV-fertőzött-e vagy sem. Nem ad előrejelzést sem arról, hogy mikor, mennyi idő múlva fordulhat át az állapotAIDSstádiumba. 509706053 A HIV-teszt során vérmintát vesznek, rendszerint a könyökvénából. A mintát aztán laboratóriumba küldik, hogy elvégezzék vele az antitest vizsgálatot. Az eredményt általában egy hét után szokott kiderülni, bár vannak olyan klinikák és laboratóriumok, ahol már aznap tudják a vizsgálati eredményt. Hazánkban a Szent László Kórház laboratóriumában végeztethető el ilyen teszt a legegyszerűbben. Ha eredménye negatív, az azt jelenti, hogy a HIV-re reagáló antitestek nem voltak, nincsenek a vérben jelen. Mivel azonban két-három hónap is eltelik, néha még több idő is, míg afertőzésután a HIV-re adott reakcióként az antitestek megjelennek a vérben, szükség lehet a teszt ismétlésére. Emiatt teljes megnyugvást csak a megerősített negatív eredmény jelenthet. A pozitív eredmény azt jelenti, hogy a HIV jelenlétére adott reakcióként antitestek vannak jelen a vérben, és hogy HIV-fertőzöttség esete áll fenn. Az érintettek fertőzöttsége életük végéig megmarad, az viszont nem tudható előre, állapotuk mikor fordul AIDS stádiumba. Emiatt kulcsfontosságú, hogy a fertőzöttek kezelést kapjanak, rendszeresen ellenőriztessék immunrendszerük állapotát. Utóbbiak teszik lehetővé azt, hogy a HIV-fertőzöttség előrehaladását lassítani lehessen, és hogy az érintettek megóvják magukat egyéb fertőzésektől. Bárki dönthet úgy, hogy HIV-tesztet készíttethet, ám előtte fel kell készülni a lehetséges eredményekre, következményekre. Fel kell készülni arra, mi történik, ha az eredmény pozitív, és kiderül, hogy az érintet HIV-fertőzött. Ezt nehéz elfogadni, de mindenkinek az az érdeke, hogy az érintettek ezt megtegyék. Azt is át kell gondolni, mi történik akkor, ha valaki csak gyanakszik, ám nem csináltatja meg a HIV-tesztet és örökös bizonytalanságban marad. Ez még akkor is hatalmas lelki teher, ha amúgy szó sincs fertőzöttségről, ha pedig van, akkor a kezelés hiánya és a védekezés elmulasztása miatt komolyan árt mind az érintettnek, mint partnereinek.


Lépéselőny

Ma már számos országban a szülés előtti gondozás részeként felajánlják a terhes nőknek a HIV-teszt elvégzését, akiben pedig él a gyanú, hogy valaha kapcsolatba kerülhetett fertőzött partnerrel, el is végezteti a tesztet. Ez azért lehet fontos, mert a HIV-fertőzés átadásának megvan az elvi lehetősége már a terhesség ideje alatt, de akkor is, ha a baba már világra jött. A fertőzésnek az anyáról az újszülöttre történő átadásának az esélye 15-45 százalék közötti. Az anyatej is hordozója lehet a vírusnak, ezért szoptatás közben is történhet fertőzés. Azt, hogy a baba fertőzött-e vagy sem, csak hosszabb idő alatt lehet kideríteni. Némelyiküknél a betegség elég hamar kifejlődik, míg mások hosszú évekig egészségesek maradnak.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait