A gyanú árnyéka

A HIV-teszt csak segíthet, félni nem kell tőle Ha valaki arra gyanakszik, hogy esetleg HIV-fertőzött, kulcsfontosságú, hogy erre a nyomasztó kérdésére teszt elvégeztetésével választ kapjon. Mert ha tényleg megfertőződött, létszükséglet, hogy ez mihamarabb kiderüljön, innovatív gyógyszerekkel pedig mielőbb meg lehessen kezdeni a kezelést. A mai korszerű terápia mellett így szinte teljes életet élhetnek az érintettek. A HIV-teszt azt deríti ki,...

A HIV-teszt csak segíthet, félni nem kell tőle Ha valaki arra gyanakszik, hogy esetleg HIV-fertőzött, kulcsfontosságú, hogy erre a nyomasztó kérdésére teszt elvégeztetésével választ kapjon. Mert ha tényleg megfertőződött, létszükséglet, hogy ez mihamarabb kiderüljön, innovatív gyógyszerekkel pedig mielőbb meg lehessen kezdeni a kezelést. A mai korszerű terápia mellett így szinte teljes életet élhetnek az érintettek. A HIV-teszt azt deríti ki, jelen vannak-e a vérben azok a bizonyos speciális anyagok, amelyeket az immunrendszer abból a célból termel, hogy megpróbálja velük megsemmisíteni a betegséget okozó vírust. Azaz a HIV-teszt azon antitestek kimutatására szolgál, amelyek a vírus jelenlétére adott szervezeti választ jelentik. Ez a teszt nem informál az AIDS-ről, csak azt mondja meg, hogy valaki HIV-fertőzött-e vagy sem. Nem ad előrejelzést sem arról, hogy mikor, mennyi idő múlva fordulhat át az állapotAIDSstádiumba. 509706053 A HIV-teszt során vérmintát vesznek, rendszerint a könyökvénából. A mintát aztán laboratóriumba küldik, hogy elvégezzék vele az antitest vizsgálatot. Az eredményt általában egy hét után szokott kiderülni, bár vannak olyan klinikák és laboratóriumok, ahol már aznap tudják a vizsgálati eredményt. Hazánkban a Szent László Kórház laboratóriumában végeztethető el ilyen teszt a legegyszerűbben. Ha eredménye negatív, az azt jelenti, hogy a HIV-re reagáló antitestek nem voltak, nincsenek a vérben jelen. Mivel azonban két-három hónap is eltelik, néha még több idő is, míg afertőzésután a HIV-re adott reakcióként az antitestek megjelennek a vérben, szükség lehet a teszt ismétlésére. Emiatt teljes megnyugvást csak a megerősített negatív eredmény jelenthet. A pozitív eredmény azt jelenti, hogy a HIV jelenlétére adott reakcióként antitestek vannak jelen a vérben, és hogy HIV-fertőzöttség esete áll fenn. Az érintettek fertőzöttsége életük végéig megmarad, az viszont nem tudható előre, állapotuk mikor fordul AIDS stádiumba. Emiatt kulcsfontosságú, hogy a fertőzöttek kezelést kapjanak, rendszeresen ellenőriztessék immunrendszerük állapotát. Utóbbiak teszik lehetővé azt, hogy a HIV-fertőzöttség előrehaladását lassítani lehessen, és hogy az érintettek megóvják magukat egyéb fertőzésektől. Bárki dönthet úgy, hogy HIV-tesztet készíttethet, ám előtte fel kell készülni a lehetséges eredményekre, következményekre. Fel kell készülni arra, mi történik, ha az eredmény pozitív, és kiderül, hogy az érintet HIV-fertőzött. Ezt nehéz elfogadni, de mindenkinek az az érdeke, hogy az érintettek ezt megtegyék. Azt is át kell gondolni, mi történik akkor, ha valaki csak gyanakszik, ám nem csináltatja meg a HIV-tesztet és örökös bizonytalanságban marad. Ez még akkor is hatalmas lelki teher, ha amúgy szó sincs fertőzöttségről, ha pedig van, akkor a kezelés hiánya és a védekezés elmulasztása miatt komolyan árt mind az érintettnek, mint partnereinek.


Lépéselőny

Ma már számos országban a szülés előtti gondozás részeként felajánlják a terhes nőknek a HIV-teszt elvégzését, akiben pedig él a gyanú, hogy valaha kapcsolatba kerülhetett fertőzött partnerrel, el is végezteti a tesztet. Ez azért lehet fontos, mert a HIV-fertőzés átadásának megvan az elvi lehetősége már a terhesség ideje alatt, de akkor is, ha a baba már világra jött. A fertőzésnek az anyáról az újszülöttre történő átadásának az esélye 15-45 százalék közötti. Az anyatej is hordozója lehet a vírusnak, ezért szoptatás közben is történhet fertőzés. Azt, hogy a baba fertőzött-e vagy sem, csak hosszabb idő alatt lehet kideríteni. Némelyiküknél a betegség elég hamar kifejlődik, míg mások hosszú évekig egészségesek maradnak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait