Reumatoid arthritis (RA)

A reumatoid arthritisz (RA) krónikus, autoimmun eredetű, elsősorban a kéz és a láb ízületeit érintő sokízületi gyulladásos megbetegedés. A gyulladásos fájdalom és az ízületi mozgás korlátozottsága mellett hosszú távon az ízületeket alkotó csont és porc nagyfokú károsodásához vezethet, ezáltal súlyos mozgáskorlátozottságot, rokkantságot okozva. A betegség döntően a kéz deformációját és funkcióvesztését eredményezi. A súlyos, az ízületek...

A reumatoid arthritisz (RA) krónikus, autoimmun eredetű, elsősorban a kéz és a láb ízületeit érintő sokízületi gyulladásos megbetegedés. A gyulladásosfájdalomés az ízületi mozgás korlátozottsága mellett hosszú távon az ízületeket alkotó csont és porc nagyfokú károsodásához vezethet, ezáltal súlyos mozgáskorlátozottságot, rokkantságot okozva. A betegség döntően a kéz deformációját és funkcióvesztését eredményezi. A súlyos, az ízületek destrukciójával járó és rokkantsághoz vezető, hagyományos kezelésre nem megfelelően reagáló betegség esetében az elmúlt évtizedek innovatív eljárásainak köszönhetően a terápiás lehetőségek sora kibővült az ún. biológiai terápiákkal. A biológiai terápia definíció szerint olyan gyógyszer, melyet élő szervezetből vonnak ki és /vagy valamely elő szervezet segítségével állítanak elő.

Reumatoid arthritisReumatoid arthritis

A biológiai terápiák gyakran bizonyos, akár a szervezetben előforduló anyagok elleni fehérjék, ún. antitestek. A modern bio- és géntechnológiai módszerek alkalmazása lehetővé tette, hogy sejttenyészetekben mérnöki pontossággal megtervezett fehérjéket állítsanak elő, amelyek az betegség kialakulásáért felelős folyamatokat blokkolják. Így azt is mondhatjuk, hogy a biológiai terápiák a betegségek okát veszik célba. A biológiai terápiák nem csupán a betegség tüneteit (fájdalom, ízületi duzzanat) csökkentik, hanem jelentős mértékben képesek csökkenteni, akár megállítani az ízületi porc és csont pusztulását, ezáltal lehetővé teszik a fizikai funkció és a munkavégző képesség megőrzését, illetve korai alkalmazás esetén ezen képességek helyreállítását.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait