Pár éven belül áttörés várható a csontritkulás kezelésében

A csontritkulás kezelésében nagy újdonság a biológiai terápia, amelynek területén az elkövetkezendő években komoly áttörés várható: több olyan új készítmény is megjelenhet, amely a csontépítést javítja, és olyan új biológiai hatóanyagok megjelenése is várható, amelyek a csontleépülést képesek féken tartani.

Acsontritkuláskezelésében nagy újdonság a biológiai terápia, amelynek területén az elkövetkezendő években komoly áttörés várható: több olyan új készítmény is megjelenhet, amely a csontépítést javítja, és olyan új biológiai hatóanyagok megjelenése is várható, amelyek a csontleépülést képesek féken tartani.

A csontritkulás megelőzését már a születés pillanatában, sőt már azt megelőzően, már magzat korban meg kell kezdeni. A csontépítésnek döntően három lépcsője van, maga a folyamat pedig 30-35 éves korig tart. Ebben az időszakban kulcskérdés a megfelelő kalciumbevitel, ami a csontok legfontosabb alapköve, a kellő a D-vitamin fogyasztás, ami a nélkülözhetetlen a kalcium beépüléséhez, és amely a csontműködéshez is elengedhetetlen, valamint az elegendő mozgás, ami szintén nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez ? tudjuk meg dr. Szekeres Lászlótól, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnökéről. A főorvos kiemeli, hogy az emberek csúcs-csonttömegüket 35-40 éves korukra érik el, ez a mennyiség a későbbiekben már normális körülmények között is csökken. Ez viszont azt is jelenti, hogy minél magasabb ez a csúcs-csonttömeg, annál nagyobb veszteséget tud elviselni a szervezet. A nőknél a menopauza időszaka különösen kritikus ebből a szempontból, de ugyanígy érződik a férfiak csonttömeg-csökkenésén is az andropauza. Csak éppen náluk később, 60-70 éves korban lesz észlelhető ez a csontvesztést gyorsító változás. Ha erre még egyéb negatív hatások is rárakódnak, a csontok nagyon törékennyé válhatnak.

Termelődés kontra leépülés

A csontritkulási folyamatot gyógyszeresen két irányból lehet befolyásolni: vagy a csontbontást kell csökkenteni, vagy a plusz termelődést kell fokozni. Szerencsére Magyarországon már mindkettőhöz rendelkezésre állnak megfelelő gyógyszeres készítmények, ezek kiemelten támogatott formában is elérhetőek. A főorvos újdonságként kiemeli azt is, hogy az illetékes szakhatóság idén elfogadta azt a szakmai javaslatot is, amelynek köszönhetően már könnyebben elérhető azon csontritkulásos betegek gyógyszeres kezelése, akik már szenvedtek csonttörést.

Maga a kezelés persze nem csak gyógyszeresen történik, annak minden esetben része a megfelelő fizikai aktivitás, ami lehet gyógytorna, de lehet jól megtervezett sporttevékenység is. Sőt idősebb korban már heti három-négyszeri 45 perces, jobban megpörgetett séta is jó hatással bír a csontokra. Idősebb korban nem csak a mozgás, hanem a koordináció javítása is fontos, ahhoz ugyanis, hogy egy csont eltörjön, nem csak rossz csontminőség szükséges, hanem olyan külső erőbehatás is, amit az idős emberek nem tudnak kivédeni.

Megjelent a biológiai terápia

A csontritkulás kezelésében mindenképpen nagy újdonság a biológiai terápiák megjelenése: ezek olyan készítmények, amelyeket nem szintetikus úton, hanem speciális biotechnológiai módszerrel állítanak elő. Az elkövetkezendő években komoly áttörés várható, hiszen több olyan új készítmény is megjelenhet, amely a csontépítést javítja, illetve olyan új biológiai hatóanyagok bevezetése is várható, amelyek a csontritkulást képesek féken tartani.

Az új módszerekkel a csonttörési kockázatot jelentősen csökkenteni lehet, lévén a jól megválasztott, nem csak gyógyszeres kezelés már most is 50-60 százalékos rizikócsökkenést jelent. Mindez nagyon fontos, aki ugyanis csípőtáji törést szenved, az 30 százalékos eséllyel egy éven belül meghal. Ráadásul még azoknak a 80 százaléka is segítségre szorul, akiket sikerül megmenteni. Ebből adódón több ezer emberéletet meg lehet majd megmenteni pusztán azzal, hogy csökkentjük a csonttörés rizikóját.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait