A korszerű kezelés életet és csontot menthet

Lépéselőny Korszerű, innovatív gyógyszerekkel ma már jól kezelhető a csontritkulás, amit nem is szabad hanyagolni. Már csak azért sem, mert a gyenge csontozat miatt egy-egy baleset akár végzetes is lehet. Épségének megőrzése emiatt mindennél fontosabb. ;nbsp; Idősebb korban eséskor a leggyakoribb törésfajta a csuklótörés, míg a sorban a második a combnyaktörés. Utóbbi kétszer több nőt érint, mint férfit, ami azért van így, mert...

Lépéselőny Korszerű, innovatív gyógyszerekkel ma már jól kezelhető a csontritkulás, amit nem is szabad hanyagolni. Már csak azért sem, mert a gyenge csontozat miatt egy-egy baleset akár végzetes is lehet. Épségének megőrzése emiatt mindennél fontosabb. Idősebb korban eséskor a leggyakoribb törésfajta a csuklótörés, míg a sorban a második a combnyaktörés. Utóbbi kétszer több nőt érint, mint férfit, ami azért van így, mert a csontritkulás is jóval gyakoribb a gyengébbik nemnél. Ez pedig egyértelműen növeli acombnyaktöréskockázatát. Ez a sérülés azért különösen veszélyes, mert nagyon nehezen gyógyul, a combnyaktöréssel műtöttek 20?30 százaléka szövődményként tüdőgyulladást kap, aminek kövezménye halál is lehet. Általánosságban elmondható, hogy a combnyaktörést szenvedett betegek több mint fele a sérülést követő 5 éven belül elhalálozik, illetve nagyobb részük folyamatosan ápolásra szorul. Igazolt tény az is, hogy egyéb, oszteoporózissal összefüggésbe hozható (csigolya-, válltáji, csuklótáji-, stb.) töréseket követő halálozási arány is jelentősen magasabb, mint az azonos életkorú, csontritkulásban nem szenvedőké. shutterstock_149952620 Lesújtó adat, hogy Magyarországon ma a becslések szerint a népesség tizede, mintegy 900 ezer ember szenved csontritkulásban, a statisztikákból pedig az is látszik, hogy a combnyaktörés szövődményeinek következtében évente 6 ezer ember hal meg. Ennek fényében különösen fontos, hogy a csontritkulást korszerű gyógyszerekkel kezeljék. A magyarországi helyzetet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fel is mérte, tanulmányukból pedig többek közt kiderült, hogy a korszerű kezelés eredménye a betegek állapotán egyértelműen tükröződik. Vizsgálatuk hét évig tartott, és megállapította, hogy az ezen idő alatt gyógyszeresen kezelt csontritkulásos betegeknek statisztikailag is mérhetően kevesebbszer tört csontja, mint azoknakl, akik nem kaptak ilyen kezelést. Ezzel a felméréssel először mutatták ki Magyarországon azt is, hogy a korszerű terápia és az egységesen működő ellátórendszer képes hosszú távon hatékonyan csökkenteni acsontritkulásszövődményeinek kialakulását. Tudjuk azt is, hogy időseknél a D-vitamin pótlás mintegy 20 százalékkal csökkenti az esésekből eredő törések gyakoriságát.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait