A gerincpanaszok csak így kezelhetők

Sok gyötrelmet okozhatnak a gerincpanaszok, azt pedig senki nem várhatja, hogy a gondok pusztán az orvosok és a gyógyszerek miatt szűnjenek meg. A betegeknek terápiájukban aktívan részt kell venniük, csak így érhető el tényleges javulás. De mit tehetnek az érintettek a gyógyulás érdekében?

Túl azon, hogy a gerincpanaszok esetén követni kell az orvos utasításait, a betegeknek aktívan is részt kell venniük a terápiában, tenniük kell a gyógyulásért. Ezt kiadványában külön is kiemeli az Országos Gerincgyógyászati Központ, amely elsősorban gerincbetegek kezelésére fókuszál. Túl azon, hogy az érintetteknek adott esetben mentális segítségre, pszichológus közreműködésére, a relaxáció és a stresszkezelő technikák elsajátítására is szükségük lehet, nélkülözhetetlen a gyógytorna is. Ez a gerincbántalmak kezelésében és megelőzésében mindig kiemelt szerepet kap, nem elég csak egy-egy alkalommal végezni, otthon is kell gyakorolni. Ennek oka, hogy a rendszeres gyógytornával növelhető a gerincet stabilizáló izmok ereje, állóképessége, ezáltal eleve fokozható a gerinc ellenálló-képessége és terhelhetősége. Viszont ahhoz, hogy a gyógytorna jótékony hatását érezni lehessen, kitartó munkára van szükség: lehetőség szerint minden nap, de legalább hetente el kell végezni a gyógytornásztól tanult gyakorlatokat. A terápiában való ilyen jellegű részvétel elengedhetetlen ahhoz, hogy a kezelés sikeres lehessen. Az alkalmazott módszerek köre igen széles: a gyógytornász aktív stabilizációs tréninget, funkcionális tréninget, vagy éppen streching technikákat is taníthat az érintetteknek.

 

helyes gyógyszerszedés, fájdalomcsillapítás, gerincfájdalom

Kulcskérdés a fájdalom

A betegeknek a gyógyszeres fájdalomcsillapítás mikéntjével is tisztában kell lenniük, nem szabad véletlenszerűen, nem megalapozottan gyógyszereket szedniük. Ez különösen igaz a nem vényköteles gyógyszerekre, amelyeket sok beteg hajlamos kontroll nélkül alkalmazni, szedésükről az orvost sem feltétlen tájékoztatva. Ezt azért kell elkerülni, mert a nem előírásszerű alkalmazás alááshatja a gyógyszerek klinikai vizsgálatokkal alátámasztott hatékonyságát, a terápia sikertelenségét, mellékhatások megjelenését eredményezheti.

Az orvos felírja, a gyógyszerész ráírja a dobozra, egy nap hányszor kell bevenni, onnantól pedig Önön áll, hogy követi-e az utasításokat, és betart-e még néhány alapszabályt a mihamarabbi gyógyulás érdekében. Ön az előírásoknak megfelelően szedi gyógyszereit?

A nem szteroid gyulladáscsökkentők nem megfelelő alkalmazása okozhat például gyomornyálkahártya-károsodást, amely akár fekélyhez is vezethet, de kialakulhatnak emiatt szív- és érrendszeri problémák, jelentkezhet vérnyomás-emelkedés és ödéma is. Ha a betegek ilyesmit szednek, akkor a gyomor- és bélrendszeri kockázatok miatt érdemes savkiválasztást gátló, illetve lekötő készítményeket is szedniük - és erről a kezelőorvost is tájékoztatni. Be kell számolniuk még az étrend-kiegészítők, gyógyteák, alternatív és keleti gyógymódok esetleges alkalmazásáról is, és ezekről érdemes a gyógyszerésznek is beszélni a vényköteles készítmények kiváltásakor.

Óvatos adagolás

A gerincbetegekkel foglalkozó orvosok gyakran tapasztalják azt is, hogy az érintettek túl sok vagy túl kevés gyógyszert vesznek be, a szedést pedig nem jól időzítik. Pedig a megfelelő dozírozás kulcskérdés, ahogyan az is, hogy a páciens indokolatlanul hosszú ideig ne szedjen gyógyszereket. Ennek ellenére van példa arra is, hogy a betegek évekig is fölöslegesen szednek olyan készítményeket, amelyek esetükben hatástalanok, érdemben nem enyhítik a panaszt. Gyakori hiba az is, hogy a betegek több gyógyszer is szednek azonos hatóanyaggal, azt gondolván, hogy a patikákban beszerzett nem vényköteles készítmények különbözőek. Pedig azok gyakran tartalmazzák ugyanazt a hatóanyagot, egyidejű szedésük pedig túladagoláshoz, nem kívánt mellékhatásokhoz vezet. Kevesen tudják azt is, hogy a vény nélküli készítményeket mindenképp el kell hagyni az olyan esetekben, ha afájdalommár három hónapnál régebben fennáll, és nem enyhül. Ilyenkor mindenképpen orvosi segítséget kell kérni, ami jelenthet megfelelő gyógyszerválasztást, és azt is, hogy a szakember segít korrigálni a pszichoszomatikus problémákat. Ajánl például viselkedésterápiát, mozgásterápiát, manuálterápiát, ellátja a beteget életvezetési tanácsokkal.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait