A biológiai terápia hozta az áttörést

Az elmúlt évtizedben a reumatoid arthritis kezelési, gyógyítási lehetőségei hatalmasat fejlődtek. Ezen belül a biológiai terápiák megjelenésé hozott igazán nagy áttörést.

Az elmúlt évtizedben a reumatoid arthritis kezelési, gyógyítási lehetőségei hatalmasat fejlődtek. Ezen belül a biológiai terápiák megjelenésé hozott igazán nagy áttörést.

A reumatoid arthritis a legfontosabb ízületi gyulladás, csak Magyarországon közel ötvenezer beteget érint közvetlenül. Köztük 10-12 ezer olyan érintett is van, aminél még a diagnózis sem állították fel. Ez az ízületi probléma azért jelent súlyos gondot, mert ahogy halad előre, úgy lesznek az érintettjei egyre rosszabb állapotban. Végül munkaképtelenné és rokkanttá válnak, akár már fiatal korukban is.

Emiatt különösen nagy előrelépést jelent az, hogy a reumatoid arthritis kezelési, gyógyítási lehetőségei az elmúlt évtizedben hatalmasat fejlődtek. Ezen belül a biológiai terápiák megjelenésé hozott igazán nagy áttörést.

Kezelés nélkül lejtmenet

A reumatoid arthritis életminőségre gyakorolt hatása nagyon súlyos: nagy mintán végzett felmérések szerint az érintetteknél ez az adat 0,45-0,55 QALY között változik. Ezen a skálában a 0 a halált, az 1 a teljesen egészséges állapotot jelenti. Az mindenképpen beszédes, hogy a cukorbetegséggel való együttélés 0,76-ra, egy elszenvedett szívinfarktus pedig ?csak " 0,61-re csökkenti az életminőségi mutatót. A sokízületi gyulladáshoz hasonló minőségveszteséget az ismert krónikus betegségek közül csak a szklerózis multiplex okoz.

A biológiai terápia nem csak az igen fájdalmas tüneteket csökkenti minden korábbi szernél hatékonyabban, hanem meggátolja a betegség előrehaladását, megóvja a beteget az elnyomorodástól, a különböző szövődményektől és az élettartam megrövidülésétől. Ezzel értelemszerűen megőrizhető az érintett munkaképessége. Utóbbi nagy eredmény, hiszen e betegségnél amúgy a rokkantnyugdíjazás aránya 30 és 50 százalék közötti.

A legmodernebb biológiai terápiák az érintettek mintegy 30 százalékánál alkalmazhatóak. Európában átlagosan a betegek 9-10 százaléka részesül ezen kezelésben, de az arányok nagyon megoszlanak. Például Norvégiában az érintettek 28 százaléka kapja meg ezt a kezelést, de Belgiumban és Írországban is sokan hozzájutnak a modern terápiákhoz. Magyarországon jelenleg az érintettek 5 százaléka részesül biológiai terápiában. A további előrelépés fő akadálya a betegség időben történő felismerésének és a beteg megfelelő ellátóhelyre ? arthritis központokba ? történő eljutásának ?lassúsága?.

Pedig ilyen központba jobb mihamarabb eljutni, lévén a legújabb injekciós, infúziós formában elérhető biológiai terápiás szerek az egyéb kezelésekre nem reagáló esetekben is javulást hoznak. Ezek a terápiák a hagyományos eljárásokkal szemben új támadási pontokon keresztül fejtik ki hatásukat, a legújabb eredmények szerint tartósan és hatékonyan enyhítik a nagy fájdalmakkal járó tüneteket, és a súlyos ízületi deformitások kialakulását is képesek megakadályozni.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait