A biológiai terápia hozta az áttörést

Az elmúlt évtizedben a reumatoid arthritis kezelési, gyógyítási lehetőségei hatalmasat fejlődtek. Ezen belül a biológiai terápiák megjelenésé hozott igazán nagy áttörést.

Az elmúlt évtizedben a reumatoid arthritis kezelési, gyógyítási lehetőségei hatalmasat fejlődtek. Ezen belül a biológiai terápiák megjelenésé hozott igazán nagy áttörést.

A reumatoid arthritis a legfontosabb ízületi gyulladás, csak Magyarországon közel ötvenezer beteget érint közvetlenül. Köztük 10-12 ezer olyan érintett is van, aminél még a diagnózis sem állították fel. Ez az ízületi probléma azért jelent súlyos gondot, mert ahogy halad előre, úgy lesznek az érintettjei egyre rosszabb állapotban. Végül munkaképtelenné és rokkanttá válnak, akár már fiatal korukban is.

Emiatt különösen nagy előrelépést jelent az, hogy a reumatoid arthritis kezelési, gyógyítási lehetőségei az elmúlt évtizedben hatalmasat fejlődtek. Ezen belül a biológiai terápiák megjelenésé hozott igazán nagy áttörést.

Kezelés nélkül lejtmenet

A reumatoid arthritis életminőségre gyakorolt hatása nagyon súlyos: nagy mintán végzett felmérések szerint az érintetteknél ez az adat 0,45-0,55 QALY között változik. Ezen a skálában a 0 a halált, az 1 a teljesen egészséges állapotot jelenti. Az mindenképpen beszédes, hogy a cukorbetegséggel való együttélés 0,76-ra, egy elszenvedett szívinfarktus pedig ?csak " 0,61-re csökkenti az életminőségi mutatót. A sokízületi gyulladáshoz hasonló minőségveszteséget az ismert krónikus betegségek közül csak a szklerózis multiplex okoz.

A biológiai terápia nem csak az igen fájdalmas tüneteket csökkenti minden korábbi szernél hatékonyabban, hanem meggátolja a betegség előrehaladását, megóvja a beteget az elnyomorodástól, a különböző szövődményektől és az élettartam megrövidülésétől. Ezzel értelemszerűen megőrizhető az érintett munkaképessége. Utóbbi nagy eredmény, hiszen e betegségnél amúgy a rokkantnyugdíjazás aránya 30 és 50 százalék közötti.

A legmodernebb biológiai terápiák az érintettek mintegy 30 százalékánál alkalmazhatóak. Európában átlagosan a betegek 9-10 százaléka részesül ezen kezelésben, de az arányok nagyon megoszlanak. Például Norvégiában az érintettek 28 százaléka kapja meg ezt a kezelést, de Belgiumban és Írországban is sokan hozzájutnak a modern terápiákhoz. Magyarországon jelenleg az érintettek 5 százaléka részesül biológiai terápiában. A további előrelépés fő akadálya a betegség időben történő felismerésének és a beteg megfelelő ellátóhelyre ? arthritis központokba ? történő eljutásának ?lassúsága?.

Pedig ilyen központba jobb mihamarabb eljutni, lévén a legújabb injekciós, infúziós formában elérhető biológiai terápiás szerek az egyéb kezelésekre nem reagáló esetekben is javulást hoznak. Ezek a terápiák a hagyományos eljárásokkal szemben új támadási pontokon keresztül fejtik ki hatásukat, a legújabb eredmények szerint tartósan és hatékonyan enyhítik a nagy fájdalmakkal járó tüneteket, és a súlyos ízületi deformitások kialakulását is képesek megakadályozni.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait