Forradalom zajlik az onkológiában

Genetikai ismereteink gyarapodása, a képalkotó diagnosztikai­ eszközök ­fejlődése, ­a ­személyre szabott medicina és az immuno-onkológia térnyerése újabb és újabb fegyvereket ad az orvostudomány kezébe a rák elleni küzdelemben. Dr. Vastag Aladár szerint rendkívül izgalmas, forradalmi változások zajlanak az onkológiában.

Az orvosi innovációnak kiemelt szerep jut a modern embert egyre nagyobb mértékben sújtó civilizációs betegségekkel szemben. Magyarországon is több nagy gyógyszervállalat nap mint nap olyan új kezelési módokon dolgozik, amelyekkel javíthatják a betegek gyógyulási esélyeit és életkilátásait. Az egészségügy számos területén dolgozók szakértelmének és megfeszített munkájának köszönhetően a magyar orvosok tudása és tapasztalata is hozzájárul az innovatív gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Nagyságrendileg 300-féle daganattípus van, amelyet 600 daganatgén okozhat. Ezek kódolják azokat a kóros fehérjéket, amelyek miatt a daganatos betegségek kialakulnak. Ezeket a gének által kódolt fehérjéket célozzák a legújabb daganatellenes gyógyszerek, melyekről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Irányított csapás a rákos sejtekre

Dr. Vastag Aladár 1991-­ben szerezte az orvosi diplomáját Szegeden, a Szent­-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem névadója az innovatív gondolkodásmódja és az emberi értékei miatt azóta is a szakmai példaképe. Vastag doktor az eddigi pályafutása zömét gyógyszercégeknél és orvosi berendezéseket fejlesztő cégeknél töltötte. Jelenleg az MSD Pharma Hungary orvosszakmai tanácsadójaként dolgozik, hozzájárulva a legújabb egészségügyi fejlesztések honosításához. Munkája során kiemelkedő fontosságú a kétoldalú partneri kapcsolatot kiépítése a hazai orvosokkal, akiknek a munkáját naprakész orvosszakmai információkkal és tudományos fórumok szervezésével igyekszik segíteni. "Rendkívül izgalmas, forradalmi változások zajlanak jelenleg az orvostudomány számos területén - kiemelten igaz ez az onkológiára, melyben jelenleg is dolgozom. Óriási haj tóerőt, motivációt - sőt egy kicsit függőséget is - jelent ez a mindennapokban" - emelte ki Dr. Vastag Aladár. 

Új terápiák egész sora segít felvenni a harcot a rák ellen
Új terápiák egész sora segít felvenni a harcot a rák ellen

Hozzátette: bár a rákra egyetlen, mindenkinél alkalmaz ható gyógymódot biztosan nem találunk az elkövetkező évtizedekben sem, egyre több olyan, személyre szabott daganatellenes terápia előtt nyílnak meg a kapuk, mint például azimmunrendszermódosításán alapuló immuno-onkológia vagy a tumor elleni célzott, általában genetikai hibára irányuló gyógyszerek. Újabb és újabb olyan terápiák látnak napvilágot, amelyek irányított csapást mérnek a rákos sejtekre, miközben a korábbi kezelési módoknál kisebb megterhelésnek teszik ki a páciens szervezetét.


Ezenfelül a közeljövőben a daganatellenes fegyvertár régi és új eszközeinek megszámlálhatatlan kombinációja kerül kipróbálásra a klinikai kutatások kerete in belül. Rendkívül fontos, hogy ezek az új lehetőségek a magyar emberekhez is késedelem nélkül eljussanak, hiszen számos daganattípusban, így például a tüdőrák vonatkozásában is, lehangolóak a hazai statisztikák. A szakember szerint ezek a terápiás módok a biológiáról és az orvoslásról alkotott képünket is alapjaiban formálják át a közeljövőben. "Óriási tere van az orvostudomány ezen szegmensében az innovációnak! Napról napra olyan kezelési módok válnak elérhetővé, melyekről korábban az orvosok - és természetesen a betegek - nem is álmodhattak volna" - magyarázta Dr. Vastag Aladár.

(X)

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Vigyázzon: bizonyos gyógyszereknél fontos lehet, hogy étkezés előtt, közben vagy utána kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását, ezáltal hatását is.