Ezeket a betegségeket győzhetjük le a közeljövőben

Az innovatív gyógyszerek következő generációi új alapokra helyezhetik például a depresszió és a myeloma multiplex kezelését. Gaetan Leblay, a Janssen-Cilag Kft. ügyvezető igazgatója a kutatás-fejlesztés fontosságáról, és a következő években várható, orvosi áttörésekről is beszélt.

A 2003-ban alapított Janssen-Cilag Kft. az orvostudomány legfontosabb terápiás területeire (a szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségekre, a fertőző betegségekre, a pszichiátriára és neurológiára, az onkológiára, hematológiára és immunológiára) fókuszálva dolgozik a legújabb, innovatív terápiákon. A klinikai vizsgálatok mellett nagy hangsúlyt fektetnek a betegedukációra és az egészségmegőrző programokra egyaránt. A Janssen-Cilag Kft. ügyvezető igazgatójával, Gaetan Leblay-jel beszélgettünk.

Gaetan Leblay 2016 tavaszán került a vállalat élére. A HáziPatika.com kérdésére elmondta: a mindennapokban szoros együttműködésben dolgozik a környező országok egészségügyi szakembereivel is, így a magyar mellett rálátása van a bolgár, albán, szerb és horvát egészségügyi szektorra is. Közgazdászként az egészségügy pénzügyi aspektusaival, vagyis az innovatív készítmények gyártása mellett annak piacra juttatásával is foglalkozik.

Rengeteg páciens élete könnyebbé válhat

"Minden országnak megvannak a maga sajátosságai a kutatás-fejlesztés finanszírozása, illetve a legújabb innovációkhoz való hozzáférés terén. A gyógyszeripar amúgy is egy nagyon egyedi munkakör, és óriási felelősséggel jár, hiszen beteg - és persze egészséges - emberek millióinak életére vagyunk kihatással. Egy megfelelő terápia honosításával rengeteg páciens élete könnyebbé válhat, boldogabban élhet a családjával, felgyógyulva előbb munkába állhat, és az egész társadalom számára hasznos tevékenységet végezhet. A gyógyászati innováció nyújtotta hasznok ilyen messzire érhetnek, ez a tudat pedig hihetetlenül motiváló" - mondta el Gaetan Leblay.

Az innovatív gyógyszerek fejlesztése emberek millióinak életét teheti könnyebbé
Az innovatív gyógyszerek fejlesztése emberek millióinak életét teheti könnyebbé

A Magyarországon kiemelt számban végzett klinikai kutatásokkal nem csak az itt élő emberek élethosszát kívánják megnyújtani, de legalább ennyire fontos az életminőségük javítása is. "Az onkológia, a szexuális úton terjedő betegségek, illetve még számos másik betegség terén is elképesztő fejlődésen mentünk keresztül az elmúlt húsz-huszonöt évben. A legújabb készítmények hosszú éveket adtak például a melanomás és limfómás betegek életéhez, ezek ráadásul valóban élhető, nem pedig ágyhoz kötött éveket jelentenek. De szintén látványos eredményeket sikerült elérni a HIV-vírus elleni küzdelemben is: afertőzéskét évtizede még megállíthatatlannak tűnt, és egyet jelentett a halálos ítélettel. A modern, innovatív terápiák segítségével azonban kordában tudjuk tartani a vírust, mellyel szinte egy életet le lehet élni" - hangsúlyozta az ügyvezető.


Az orvosi innováció lendülete várhatóan a közeljövőben sem hagy alább. Gaetan Leblay szerint az elkövetkező néhány évben komoly áttörés lehet többek között a myeloma multiplex (azimmunrendszerplazmasejtjeinek rosszindulatú daganatos megbetegedése) kezelésének terén, illetve a súlyos depresszió orvoslását is új alapokra helyezheti néhány közeljövőben piacra kerülő készítmény. Bizalomra okot adó eredmények látnak napvilágot az immuno-onkológia terén is, illetve a daganatsejtekre célzott csapást mérő terápiákat is egyre nagyobb százalékban alkalmazzák.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait