Ezeket a betegségeket győzhetjük le a közeljövőben

HáziPatika

Az innovatív gyógyszerek következő generációi új alapokra helyezhetik például a depresszió és a myeloma multiplex kezelését. Gaetan Leblay, a Janssen-Cilag Kft. ügyvezető igazgatója a kutatás-fejlesztés fontosságáról, és a következő években várható, orvosi áttörésekről is beszélt.

A 2003-ban alapított Janssen-Cilag Kft. az orvostudomány legfontosabb terápiás területeire (a szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségekre, a fertőző betegségekre, a pszichiátriára és neurológiára, az onkológiára, hematológiára és immunológiára) fókuszálva dolgozik a legújabb, innovatív terápiákon. A klinikai vizsgálatok mellett nagy hangsúlyt fektetnek a betegedukációra és az egészségmegőrző programokra egyaránt. A Janssen-Cilag Kft. ügyvezető igazgatójával, Gaetan Leblay-jel beszélgettünk.

Gaetan Leblay 2016 tavaszán került a vállalat élére. A HáziPatika.com kérdésére elmondta: a mindennapokban szoros együttműködésben dolgozik a környező országok egészségügyi szakembereivel is, így a magyar mellett rálátása van a bolgár, albán, szerb és horvát egészségügyi szektorra is. Közgazdászként az egészségügy pénzügyi aspektusaival, vagyis az innovatív készítmények gyártása mellett annak piacra juttatásával is foglalkozik.

Rengeteg páciens élete könnyebbé válhat

"Minden országnak megvannak a maga sajátosságai a kutatás-fejlesztés finanszírozása, illetve a legújabb innovációkhoz való hozzáférés terén. A gyógyszeripar amúgy is egy nagyon egyedi munkakör, és óriási felelősséggel jár, hiszen beteg - és persze egészséges - emberek millióinak életére vagyunk kihatással. Egy megfelelő terápia honosításával rengeteg páciens élete könnyebbé válhat, boldogabban élhet a családjával, felgyógyulva előbb munkába állhat, és az egész társadalom számára hasznos tevékenységet végezhet. A gyógyászati innováció nyújtotta hasznok ilyen messzire érhetnek, ez a tudat pedig hihetetlenül motiváló" - mondta el Gaetan Leblay.

Az innovatív gyógyszerek fejlesztése emberek millióinak életét teheti könnyebbé
Az innovatív gyógyszerek fejlesztése emberek millióinak életét teheti könnyebbé

A Magyarországon kiemelt számban végzett klinikai kutatásokkal nem csak az itt élő emberek élethosszát kívánják megnyújtani, de legalább ennyire fontos az életminőségük javítása is. "Az onkológia, a szexuális úton terjedő betegségek, illetve még számos másik betegség terén is elképesztő fejlődésen mentünk keresztül az elmúlt húsz-huszonöt évben. A legújabb készítmények hosszú éveket adtak például a melanomás és limfómás betegek életéhez, ezek ráadásul valóban élhető, nem pedig ágyhoz kötött éveket jelentenek.

De szintén látványos eredményeket sikerült elérni a HIV-vírus elleni küzdelemben is: afertőzéskét évtizede még megállíthatatlannak tűnt, és egyet jelentett a halálos ítélettel. A modern, innovatív terápiák segítségével azonban kordában tudjuk tartani a vírust, mellyel szinte egy életet le lehet élni" - hangsúlyozta az ügyvezető.


Az orvosi innováció lendülete várhatóan a közeljövőben sem hagy alább. Gaetan Leblay szerint az elkövetkező néhány évben komoly áttörés lehet többek között a myeloma multiplex (azimmunrendszerplazmasejtjeinek rosszindulatú daganatos megbetegedése) kezelésének terén, illetve a súlyos depresszió orvoslását is új alapokra helyezheti néhány közeljövőben piacra kerülő készítmény. Bizalomra okot adó eredmények látnak napvilágot az immuno-onkológia terén is, illetve a daganatsejtekre célzott csapást mérő terápiákat is egyre nagyobb százalékban alkalmazzák.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait