Áttörés jön a tüdőrák kezelésében

HáziPatika

Az Európai Unió területén évente mintegy 400 ezer nem kissejtes tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, ráadásul a betegek döntő többsége öt évben belül elhalálozik. A terápiás eljárások dinamikus fejlődése ugyanakkor jelentős javulással kecsegtet e téren a közeljövőre nézve.

Magyarországon minden évben közel 10 ezer új beteget regisztrálnak tüdőrákkal. A daganatok kialakulásáért az esetek többségében a dohányzás, egészen pontosan a cigaretta kátrány- és nikotintartalma tehető felelőssé. Az összes megbetegedés nagyjából négyötödét a nem kissejtes tüdőrákok csoportja adja, azaz a laphámrák, a mirigyrák (adenokarcinóma) és a nagysejtes tüdőrák.

A tüdőrák kezelésében a kombinált rákterápiák - amelyek magukban foglalják az immunterápiát és a ráksejtek terjedését megakadályozó célzott kezeléseket is - jelenthetik a nagy áttörést a közeljövőben. A gyógymódok fejlődésével éves szinten közel 30 ezer haláleset válhat kivédhetővé Európa-szerte néhány éven belül. A javuló tendenciák segítenek leküzdeni a betegség által kiváltott érzelmi stresszt és javítják a páciensek életminőségét, valamint csökkentik a családokra nehezedő gondozási és pénzügyi terheket is.

#VanTovább

A betegség soha nem pihen, így az orvoslás sem maradhat tétlen. A betegség mindenkitől kitartó küzdelmet követel meg, de hinni kell abban: van tovább! A tudomány segít a harcban.

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kialakulása

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait