Áttörés jön a tüdőrák kezelésében

HáziPatika

Az Európai Unió területén évente mintegy 400 ezer nem kissejtes tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, ráadásul a betegek döntő többsége öt évben belül elhalálozik. A terápiás eljárások dinamikus fejlődése ugyanakkor jelentős javulással kecsegtet e téren a közeljövőre nézve.

Magyarországon minden évben közel 10 ezer új beteget regisztrálnak tüdőrákkal. A daganatok kialakulásáért az esetek többségében a dohányzás, egészen pontosan a cigaretta kátrány- és nikotintartalma tehető felelőssé. Az összes megbetegedés nagyjából négyötödét a nem kissejtes tüdőrákok csoportja adja, azaz a laphámrák, a mirigyrák (adenokarcinóma) és a nagysejtes tüdőrák.

A tüdőrák kezelésében a kombinált rákterápiák - amelyek magukban foglalják az immunterápiát és a ráksejtek terjedését megakadályozó célzott kezeléseket is - jelenthetik a nagy áttörést a közeljövőben. A gyógymódok fejlődésével éves szinten közel 30 ezer haláleset válhat kivédhetővé Európa-szerte néhány éven belül. A javuló tendenciák segítenek leküzdeni a betegség által kiváltott érzelmi stresszt és javítják a páciensek életminőségét, valamint csökkentik a családokra nehezedő gondozási és pénzügyi terheket is.

#VanTovább

A betegség soha nem pihen, így az orvoslás sem maradhat tétlen. A betegség mindenkitől kitartó küzdelmet követel meg, de hinni kell abban: van tovább! A tudomány segít a harcban.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait