Áttörés a vérzékenység kezelésében

HáziPatika

A hemofília, azaz a vérzékenység a második leggyakoribb örökletes véralvadási rendellenesség a világon. Bár a betegség jelenleg még nem gyógyítható, a legújabb terápiás lehetőségek bizakodásra adnak okot.

A vérzékenységnek több típusa is van, a két legismertebb az A-hemofília és a B-hemofília.  Hazánkban nagyjából 3000-en szenvednek a kórtól, ebből több mint 800-an A-hemofíliás, majd 200-an pedig B-hemofíliás betegek. A nemzetközi kutatásoknak hála a B-hemofíliában szenvedő betegek élete hamarosan fordulatot vehet. A betegség kezelésében a génterápia jelentheti az áttörést.

Jelentősen javulhat a kezelések hatékonysága

A B-hemofília egy ritka, de súlyos vérképzőszervi rendellenesség, amelynek lényege, hogy az úgynevezett IX-es véralvadási faktor szintje a normális mennyiségnek csupán 1-5 százaléka, emiatt a szervezet különböző helyein különböző súlyosságú vérzések lépnek fel.

Hosszú évek kutatómunkáinak és a génterápiának köszönhetően öt éven belül jelentősen javulhat a B-hemofília kezelésének hatékonysága. A génterápia ugyanis a genetikai betegségek közvetlen okainak kijavítására ad lehetőséget, magyarán a B-hemofília esetén a szervezetbe juttatott helyes faktorral kijavítható lesz az abnormálisan működő gén. 

hemofília génterápia

A betegség soha nem pihen, így az orvoslás sem maradhat tétlen. A betegség mindenkitől kitartó küzdelmet követel meg, de hinni kell abban: van tovább! A tudomány segít a harcban.

400 ezret nyerhet, aki egészségre nevel

Másodszorra hirdeti meg az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a legjobb magyarországi egészségértést segítő, fejlesztő tevékenységeket értékelő díjat. A pályázatra 2017. január 1. és október 15. között Magyarországon futó egészségértést támogató projektek nevezhetők. A pályázatról további információ az alábbi oldalon található.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait