Áttörés a vérzékenység kezelésében

HáziPatika

A hemofília, azaz a vérzékenység a második leggyakoribb örökletes véralvadási rendellenesség a világon. Bár a betegség jelenleg még nem gyógyítható, a legújabb terápiás lehetőségek bizakodásra adnak okot.

A vérzékenységnek több típusa is van, a két legismertebb az A-hemofília és a B-hemofília.  Hazánkban nagyjából 3000-en szenvednek a kórtól, ebből több mint 800-an A-hemofíliás, majd 200-an pedig B-hemofíliás betegek. A nemzetközi kutatásoknak hála a B-hemofíliában szenvedő betegek élete hamarosan fordulatot vehet. A betegség kezelésében a génterápia jelentheti az áttörést.

Jelentősen javulhat a kezelések hatékonysága

A B-hemofília egy ritka, de súlyos vérképzőszervi rendellenesség, amelynek lényege, hogy az úgynevezett IX-es véralvadási faktor szintje a normális mennyiségnek csupán 1-5 százaléka, emiatt a szervezet különböző helyein különböző súlyosságú vérzések lépnek fel.

Hosszú évek kutatómunkáinak és a génterápiának köszönhetően öt éven belül jelentősen javulhat a B-hemofília kezelésének hatékonysága. A génterápia ugyanis a genetikai betegségek közvetlen okainak kijavítására ad lehetőséget, magyarán a B-hemofília esetén a szervezetbe juttatott helyes faktorral kijavítható lesz az abnormálisan működő gén. 

hemofília génterápia

A betegség soha nem pihen, így az orvoslás sem maradhat tétlen. A betegség mindenkitől kitartó küzdelmet követel meg, de hinni kell abban: van tovább! A tudomány segít a harcban.

400 ezret nyerhet, aki egészségre nevel

Másodszorra hirdeti meg az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a legjobb magyarországi egészségértést segítő, fejlesztő tevékenységeket értékelő díjat. A pályázatra 2017. január 1. és október 15. között Magyarországon futó egészségértést támogató projektek nevezhetők. A pályázatról további információ az alábbi oldalon található.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait