Szív- és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri megbetegedések évente 17,3 millió halálesetet okozva világszerte vezető haláloknak számítanak. A malária, a HIV/AIDS és a tuberkulózis miatt bekövetkezett halálesetek együtt nem teszik ki ennek a számnak még a negyedét sem. Téves az az elképzelés is, miszerint az idősebb korosztály, és főként a férfiak a veszélyeztetettek, napjainkban a nők és a fiatal generáció egyaránt a betegség célpontjai. A szívbetegségek Magyarországon...

A szív- és érrendszeri megbetegedések évente 17,3 millió halálesetet okozva világszerte vezető haláloknak számítanak. A malária, a HIV/AIDS és a tuberkulózis miatt bekövetkezett halálesetek együtt nem teszik ki ennek a számnak még a negyedét sem. Téves az az elképzelés is, miszerint az idősebb korosztály, és főként a férfiak a veszélyeztetettek, napjainkban a nők és a fiatal generáció egyaránt a betegség célpontjai. A szívbetegségek Magyarországon a halálozások csaknem 50 százalékáért felelősek. Ilyen a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a szívritmuszavar, a szívbillentyűk megbetegedése, de ide tartozik amagas vérnyomásis, nem beszélve közvetlen következményeikről, melyek közül talán a legsúlyosabb a stroke. Hazánkban évente mintegy 42.000 ember kap stroke- ot, ami után minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik egy éven belül meghal. A túlélő betegek többsége tartós ápolásra szorul, maradandó egészségkárosodásukon túl az elszenvedett stroke a család és a nemzetgazdaság számára is jelentős terhet jelent - éves kezelési és ápolási költségük elérheti a 40 milliárd forintot.

A szív világnapjaA szív világnapja

A szélütésnek több formája is ismert. Az egyik igen gyakori típus, a kardiogén stroke, amiről akkor beszélünk, ha a rendszertelen szívverés talaján a szívben képződő vérrög az agyba kerül, és elzárva egy agyi eret, agyi katasztrófát idéz elő. A szívbetegségek következtében az ember fizikai teljesítőképessége romlik, fáradékony, gyenge lesz, súlyosabb esetben élethosszig tartó ápolásra szorul, és életkilátásai is romlanak. Ma már a legtöbb esetben korszerű terápiák állnak rendelkezésre a szívbetegségek kezelésére. A vérnyomás csökkentésére olyan gyógyszereket használhatunk, amelyek hatásosak, biztonságosak és hosszú távon is képesek a célértékek fenntartására. A kombinációs készítmények pedig szükség esetén tovább segítik a betegeket abban, hogy minél kevesebb tabletta bevételével, kihagyások nélkül maradhassanak a felírt terápián. Szívritmuszavar esetén szükséges lehet véralvadásgátló gyógyszer alkalmazása, amelyet az oly súlyos következményekkel járó szélütés megelőzése érdekében kell alkalmazni. Ma már hozzáférhetőek olyan modern véralvadásgátló készítmények, melyek alkalmazása kevesebb szövődménnyel jár, és több szélütést képesek megelőzni, mint a hagyományos terápiák.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait