Megelőző csapás

Tisztában kell lenni a veszélyekkel A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási ok- és a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség, csak hazánkban 40?50 ezer embert érint évente. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mennyire vagyunk veszélyeztettek: ha fokozottan fennáll a veszély, akkor tegyünk is azért, hogy megelőzzük a bajt. A stroke kialakulása innovatív gyógyszerekkel már eredményesen megelőzhető. Számos betegséggel...

Tisztában kell lenni a veszélyekkel A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási ok- és a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség, csak hazánkban 40?50 ezer embert érint évente. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mennyire vagyunk veszélyeztettek: ha fokozottan fennáll a veszély, akkor tegyünk is azért, hogy megelőzzük a bajt. A stroke kialakulása innovatív gyógyszerekkel már eredményesen megelőzhető. Számos betegséggel ellentétben a stroke mindenkit veszélyeztet, korra való tekintet nélkül. Az esetek 80 százalékában azonban elkerülhető lenne, amennyiben időben elkezdjük feltárni a rizikófaktorokat, és tisztában vagyunk egészségi állapotunkkal. Ennek érdekében fontos, hogy legalább évente nézessük meg a vérnyomásunkat, mert a magas vérnyomás a stroke kialakulásának egyik leggyakoribb oka. Ugyancsak fontos, hogy foglalkozzunk azzal, ha szabálytalan szívdobogás-érzésünk van, légszomj és mellkasifájdalomgyötör bennünket ? utóbbiak ugyanis pitvarfibrillációra utalhatnak. Ez a ritmuszavar ötszörösére emeli a stroke kialakulásának esélyét. A rendellenességre az esetek nagy részében már egy egyszerű 24 órás EKG monitorozás segítségével fény derülhet. shutterstock_130695677 Fontos az is, hogy szélütés elkerülése érdekében tegyük le a cigarettát. Ez sokat számít, mert dohányzás megduplázza a stroke kockázatát, lévén károsítja az érfalakat, felgyorsítja az artériák eltömődését, megemeli a vérnyomást, aminek következtében a szívnek is keményebben kell dolgoznia. Csökkenthetjük a szélütés kockázatát azzal is, ha alkoholt csak mértékkel fogyasztunk, koleszterin- és vércukor szintünkre pedig odafigyelünk. Ha kell, ezeket a paramétereket ma már korszerű gyógyszerekkel is szinten tarthatjuk. Fontos az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás és a stresszhelyzetek kerülése is. Azoknak a betegeknek, akiknél már előfordult átmeneti agyi keringészavar (ezt hívják TIA-nak, jelei pedig a stroke-hoz hasonlóak) 40 százalékkal nagyobb esélyük van stroke-ra, így fokozottan kell figyelniük a kockázati tényezők minimalizálására.


Elkerülhető a második felvonás

Bár a vizsgáló módszerek és a kezelés is sokat fejlődtek az elmúlt évek során, azoknál, akik már átestek agyi érkatasztrófán, jóval nagyobb eséllyel alakul ki újra ez a betegség mint az átlag népességnél. Ez különösen érvényes azokra a betegekre, akiknél továbbra is fennállnak az agyi érkatasztrófát kiváltó kockázati tényezők. Ezért különös jelentőségű a szekunder prevenció, azaz a másodlagos megelőzés. Ennek során kulcsfontosságúak az innovatív készítmények, az ?okosgyógyszerek? alkalmazása mellett a szervezett ?csapatmunka?, azaz a beteg, a háziorvos, a belgyógyász és a neurológus együttműködése a megelőző kezelés kialakításában és fenntartásában.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait