Már az öröklött kockázat is csökkenthető

A familiáris hiperkoleszterinémia súlyos teher, ugyanis nem csak magas koleszterinszintet eredményez, hanem jelentősen emeli a korai szív- és érrendszeri betegségeknek kockázatát is. Az öröklődő betegség új terápiás lehetőségei már segítenek ezek mérséklésében, olyan esetekben is megoldást jelenhetnek, amelyeknél a hagyományos gyógyszerek nem érik el a várt eredményt.

A familiáris hiperkoleszterinémia súlyos teher, ugyanis nem csak magas koleszterinszintet eredményez, hanem jelentősen emeli a korai szív- és érrendszeri betegségeknek kockázatát is. Az öröklődő betegség új terápiás lehetőségei már segítenek ezek mérséklésében, olyan esetekben is megoldást jelenhetnek, amelyeknél a hagyományos gyógyszerek nem érik el a várt eredményt.


Akinek magas a koleszterinszintje, és van olyan családtagja, aki fiatalon kapott szívinfarktust, annak érdemes jobban figyelnie erre a körülményre, lévén előfordulhat, hogy úgynevezett familiáris hiperkoleszterinémiában (FH) szenved. Ez a kórkép az egyik leggyakoribb súlyos genetikai betegség: ezer emberből 2-5-nél diagnosztizálják, tehát előfordulása 2-5 ezrelékes. Ez azt jelenti, hogy világszerte 14-34 millió ember él együtt ezzel a rizikófaktorral.

A betegség családon belül öröklődik, így halmozódik, a gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy az érintettek vérében genetikai okok miatt lesz rendkívül magas a "rossz? koleszterin szintje (ez az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin, rövidítve LDL-C). Ennek emelkedett szintjével a gond az, hogy már fiatalon szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

Tiszta genetika

A familiáris hiperkoleszterinémia szülőről gyermekre adódhat át. Mivel a betegek rokonainak (szüleinek, testvéreinek és gyermekeinek) 50 százalékos esélyük van arra, hogy maguk is betegek legyenek, a szűrést nem szabad halogatni, lévén azáltal a betegség kezelése idejekorán megkezdhető.

Génbe rejtett koleszterin

Magát a problémát egy módosult gén okozza, amely miatt a máj a vérből nem tudja megfelelően kivonni a koleszterint. Emiatt a nagyon magas koleszterinszint elzárhatja az ereket, ami miatt fiatal korban ? a férfiaknál 55, a nőknél pedig 65 éves kor előtt ? nő a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke kockázata. A rizikó sajnos jelentősen emelkedik: ilyen esetekben a korai szív- és érrendszeri betegségeknek előfordulási gyakorisága hússzor magasabb, mint a betegség nélkül.

A kórképet az "egyszerű" magas koleszterinszinttől mindenképpen meg kell különböztetni, lévén világszerte rengeteg olyan középkorú beteg küzd magas koleszterinszinttel, akinek nincs familiáris hiperkoleszterinémiája. Tőlük az így diagnosztizált betegek abban különböznek, hogy koleszterinszintjük már születésük óta nagyon magas.


Árulkodó paraméterek

A betegségre gyanakodni akkor kell, ha valakinek úgy magas ez az értéke, hogy közben a családi kórtörténetben már előfordultak szív- és érrendszeri betegségek. Ilyenkor a klinikai tünetek is lehetnek árulkodók, de mivel ezek nem minden érintettnél jelentkeznek, előfordul, hogy a betegséget csak idősebb korban fedezik fel: megesik, hogy csupán 50-55 éves korban, amikor a koleszterinszintet ellenőrzik. Addig a betegek gyakran nincsenek is tudatában annak, hogy familiáris hiperkoleszterinémiával élnek, amíg ők vagy egy családtagjuk szívrohamot vagy stroke-ot nem kap.

Mivel rengeteg érintettet nem diagnosztizálnak időben, magas koleszterinszint esetén érdemes szűrővizsgálatra menni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindenkinek célszerű orvoshoz fordulnia, aki erre a betegségre gyanakszik és tud arról, hogy volt már olyan családtagja, akinél fiatalon szív- és érrendszeri betegséget mutattak ki. Ha kiderül az érintettség, akkor gyógyszeres kezeléssel, életmódváltással és kíméletes étrenddel hosszabb és egészségesebb életet lehet élni, már nem kell a betegség esetleges következményeitől rettegni. Ennek oka az, hogy az időben megkezdett kezelés csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait