Kontrollálható a szívmegnagyobbodás?

Kutatók szerint lehetőség nyílhat arra, hogy már létező rákgyógyszerekkel kezelni lehessen azt az állapotot, amely a megnagyobbodott szívsejtek miatt vezethet szívrohamhoz vagy stroke-hoz. A University of Texas Southwestern orvosi központjának kutatói szerint a problémát okozó molekuláris folyamat hátterében a hiszton-deacetiláz enzim működése áll, így ennek...

Kutatók szerint lehetőség nyílhat arra, hogy már létező rákgyógyszerekkel kezelni lehessen azt az állapotot, amely a megnagyobbodott szívsejtek miatt vezethet szívrohamhoz vagy stroke-hoz. A University of Texas Southwestern orvosi központjának kutatói szerint a problémát okozó molekuláris folyamat hátterében a hiszton-deacetiláz enzim működése áll, így ennek kontrolljával lehet megelőzni a bajt.

A hiszton-deacetiláz (HDAC) nevű enzim fő hatása az, hogy ösztönzi a rák terjedését, és azzal együtt a szívizomsejtek szükségtelen megnövekedését. Mindez úgynevezett szív hipertrófia kialakulását eredményezi, ami azt jelenti, hogy a szív egészen extrém mértékben megnagyobbodhat.

A kutatók eredményei arra mutatnak rá, hogy a rákgyógyászatban a HDAC működésének gátlására jelenleg is használt gyógyszerek hatékonyak lehetnek a szívizom-növekedés kezelésére is. Ezt a problémát jelenleg nem tudják hatékonyan gyógyítani, így nagy előrelépés lehet, ha a rákos megbetegedések kezelésére már több mint egy évtizede alkalmazott szerből kiindulva lehetőség nyílna erre.

A szív hipertrófia azért alakul ki, mert amagas vérnyomásarra kényszerítheti a szívizmot, hogy keményebben dolgozzon, ami miatt a szívsejtek megnagyobbodnak, a szívfal pedig megvastagodik. Mindez hosszabb távon szívelégtelenséghez vezethet, amivel komoly gond, hogy ugyan lehet kezelni, gyógyítani viszont nem ? így megelőzése kulcskérdés lenne. A ráutaló jeleknél mihamarabb lépni kell, életmódváltásra, az alapbetegségtől függően gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

HF panel 1

Fontos tudni, hogy szívelégtelenségre olyan egyszerű panaszok utalhatnak, mint például a pár másodpercnyi testmozgás után jelentkező légszomj, a rossz közérzet, a fokozott fáradtság,ájulásés a mellkasi fájdalom. Mivel a szívelégtelenség a lábak és a bokák duzzanatát is okozhatja ? lévén miatta gyengül a veseműködés, így felszaporodik a testben a folyadék ?, árulkodó jel lehet az is, ha érintettjei szűknek érzik cipőjüket.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait