Hihetetlen szerkezet: mit nem tudunk a szívről?

Természetesnek vesszük, hogy szívünk dobog, hogy működése igazából fel sem tűnik. Pedig ez a szerv nagyon bonyolult, nem véletlen, hogy ha baja lesz, nehéz meggyógyítani. De lássuk, melyek azok az érdekes tények, amelyeket nem tudunk testünk motorjáról.

Természetesnek vesszük, hogy szívünk dobog, hogy működése igazából fel sem tűnik. Pedig ez a szerv nagyon bonyolult, nem véletlen, hogy ha baja lesz, nehéz meggyógyítani. De lássuk, melyek azok az érdekes tények, amelyeket nem tudunk testünk motorjáról.

Pulzusunkat csak néha mérjük, magát az adatot pedig csak rutinszerűen értékeljük. Tudjuk, mikor magas, mikor kell rá figyelni. Viszont abba, hogy maga a szív mennyire sokat dolgozik, még azok sem gondolnak bele, akik sporttevékenység vagy valamilyen betegség miatt napi szinten mérik a pulzusukat. Pedig a számok döbbenetesek: az emberek szíve naponta átlagosan százezret dobban, évente pedig 3,6 milliót ver. Ez azt jelenti, hogy egy emberélet alatt ? ami legyen 71 év ? nem kevesebbszer mint 2,5 milliárdszor dobban a szív. Működéséhez oxigénre van szükség, és ameddig az elegendő mennyiségben rendelkezésre áll, addig a testből eltávolítva is képes tovább dobogni. Ezt az teszi lehetővé, hogy ez a szerv saját elektromos vezérléssel rendelkezik. Nyilván ezt az ókori egyiptomiak még nem sejthették, viszont ők abban hittek, hogy a szív és az egyéb fő szervek saját akarattal rendelkeznek, és a testen belül vándorolnak.

Facts panel 3

Érdekes, de a szívritmusra több dolog, így például a zene is hatással van: a zenehallgatás során a szívritmus követi a zene ritmusát. A ritmus a partnerhez is igazodni képes, ha ugyanis a szerelmespárok 3 percen keresztül egymás szemébe néznek, akkor, szívritmusuk összehangolódik.

Ma már vizsgálatokkal igazolt tény az is, hogy a nevetés jót tesz a szívnek. Ennek oka, hogy ellazítva az izomzatát, ezáltal javul a szerv vérkeringése.

Facts panel 7

Szívvel kapcsolatos adatként jellemzően csak a pulzus és a vérnyomás kerül elő, hiszen az egészség szempontjából ezek a legfontosabb paraméterek, vannak ugyanakkor más érdekes számok is. Ilyen például az, hogy ez a szerv minden nap annyi energiát termel, amennyivel egy kamiont 32 kilométerre el lehetne vezetni. Ez az energia egy 71 éves emberöltő alatt megfelel annak, mintha elvezetnénk a holdra és vissza. Érdekes adat az is, hogy a szív súlya nemtől függően 250-300 gramm, a szerv pedig mintegy 4,5 liter vért keringtet a szervezetben. Összehasonlításként jó tudni, hogy a kékbálna szívének tömege megközelítőleg fél tonna, és mintegy 8500 liter vér keringtetését végzi.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)