Az első jeleknél lépni kell!

HáziPatika

Ugyan a mini-stroke után nem feltétlen érződnek azonnali, komoly tünetek, az intő jelekre figyelni kell. A kutatásokból kiderül, hogy az időben megkezdett kezelés egyértelműen segíti a későbbi tragédiák megelőzését.

Ki hajlamos a stroke-ra?

Annak hátterében, hogy a stroke előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladásával nő, leginkább az áll, hogy kockázatát a szív egyes rendellenességei, például az infarktus és a ritmuszavar növelik, illetve háttérben gyakran állérelmeszesedésmiatt kialakuló érszűkület, ami idősebb korban értelemszerűen gyakoribb. Emellett a kockázatot az is növeli, hogy sokan nem veszik komolyan az első jeleket, és kivárják, míg komolyabb stroke jelentkezik.

A stroke után azonnal lépni kell, idős néni, öregkor, klimax, változókor, öregedés, menopauza, A stroke világnapja okosgyógyszer stroke sztrók szélütés pitvarfibrilláció agyi érbetegség
Stroke esetén a legfontosabb a gyors felismerés és kezelés

Erről korábban a kanadai Calgary Egyetem kutatói számoltak be, akiknek vizsgálatából kiderült, hogy sok olyan érintett, aki enyhe agyi érbetegségen, úgynevezett mini-stroke-on esett át, elmulasztja az orvoshoz fordulást és így a kezelés megkezdését amiatt, mert ugyan lett maradandó fogyatékossága, állapotát még jónak tartja.

A pitvarfibrilláció nagyban növeli a stroke kockázatát

A stroke tünetei nőknél

Stroke-ja gyakorlatilag bárkinek lehet bármilyen életkorban. A statisztikák szerint viszont a 18 és 40 év közötti nőknél gyakoribb, mint a hasonló korú férfiaknál. Érdemes tisztában lenni hát az alábbiakkal.

Mivel a pitvarfibrilláció nagyban növeli a stroke kockázatát, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság közös kampányt indított annak érdekében, hogy erre felhívja az emberek figyelmét. Komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a jeleket mindenki észlelje és komolyan vegye, rögtön orvosi segítséget kérjen, a szélütésnek pedig ne adjon esélyt.

Pedig a CT-vizsgálatokból kiderült, hogy néhány beteg agyi érszűkülettől, mások folyamatos vagy súlyosbodó tünetektől szenvednek. Az ilyen rendellenességeket tapasztalóknál több mint kétszer magasabb annak kockázata, hogy újabb stroke következik be a mini-stroke után. A stroke tudományos folyóiratban publikált tanulmányból kiderül az is, az érintettek 15 százalék olyan egészségkárosodást szenvedett, ami akár az autóvezetésben is korlátozta őket. Ráadásul azáltal, hogy a kezelést ennek ellenére sem kezdik meg, nagyban nő annak esélye, hogy következő szélütésük végzetes legyen.


Segít a stroke gyors felismerése

Súlyos esetekben az orvosok hatékony gyógyszerekkel, például szöveti plazminogén aktivátorokkal próbálják helyreállítani az agyi vérkeringést, de a kutatások már alátámasztották azt is, hogy ezek a készítmények egyes enyhe agyi érbetegségek, így például az átmeneti vérellátási zavarok esetében is sikerrel használhatók.

A kanadai egyetem kutatási eredménye szerint a kezelt páciensek 80 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek később súlyosabb sérülést. A kutatás tehát újból megerősítette azt: a mini-stroke és a stroke gyors felismerése és kezelése jelentősen csökkenti a kiújulás kockázatát, illetve javítja a betegség kimenetelét.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait