Amit a stroke-ról tudni kell

HáziPatika

Napjainkra a stroke népbetegséggé vált Magyarországon. Átlagban tízpercenként szállítanak beteget kórházba, és fél óránként hal meg valaki stroke-ban. De mi is az a stroke?

Mit kell tudni a stroke-ról?

Közismertebb nevén szélütés, gutaütés. Gyűjtőfogalom, amely az agyi érelzáródásokat és az agyi vérzéses eseményeket foglalja magában. A stroke következménye az agyszövet-károsodás, és kortól, nemtől függetlenül bárkit érinthet.

A leghatékonyabb módszer a stroke elleni küzdelemben a megelőzés
A leghatékonyabb módszer a stroke elleni küzdelemben a megelőzés

A hajlamosító tényezők közé tartozik a pitvarfibrilláció, magas vérnyomás, mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás, cukorbetegség. Az utóbbi húsz évben az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a stroke az esetek jó részében kezelhetővé, gyógyíthatóvá vált.

Azonban ez csak akkor igaz, ha időben felismerik a tüneteket és kórházi ellátásban részesül a beteg. Ezért mindannyiunk felelőssége a stroke tüneteink ismerete, amellyel életeket menthetünk. Leggyakoribb tünetek közé tartozik: az arc eltorzulása, beszédzavarok, féloldali bénultság vagy gyengeség. Ha csak egy tünet jelentkezik, akkor 70-80 százalékos valószínűséggel beszélhetünk szélütésről.

A leghatékonyabb módszer a stroke ellen

A mentők azonnali értesítése (ne késlekedj, hívd a 104-et!), és a tünetek megfelelő elmondása kulcsszerepet játszik a beteg mihamarabbi felépülése során, hiszen a mentő csak ez esetben tudja a megfelelő intézkedést foganatosítani. Az esettől függően a beteg - amennyiben időben kórházba kerül - órák múlva panaszmentessé válhat a modern vérrögoldóknak köszönhetően.

A leghatékonyabb módszer a stroke elleni küzdelemben a megelőzés, vagyis az egészséges életmód, amely magában foglalja a megfelelő ételek fogyasztását, és az elegendő testmozgást is. Étrendünk összeállításánál törekednünk kell a nyers típusú ételek fogyasztására, úgy, mint szezonális zöldségek, esetleg párolt zöldségek. Húsokból érdemesebb fehérhúsokat előnyben részesíteni, valamint a heti egyszeri tengeri halfogyasztás is ajánlott.


Nem szabad megfeledkezni a napi szintű folyadékpótlásról sem. A személyre szabott napi elegendő folyadékfogyasztás könnyen kiszámítható: testsúlyunk 0,4-vel való megszorzásával megkapjuk az ideális napi folyadékfogyasztást deciliterben. A leghatékonyabb mozgásformák, amelyek megedzik a szívet és az érrendszert, és egyszerre kímélik az ízületeket is: a séta, a biciklizés, az úszás vagy a body-art.

Gabi 36 éves korában kapott stroke-t, de mára felépült és teljes életet élhet; történetén keresztül még többet tudhat meg a stroke-ról és rehabilitációjáról. A következő két videó vele készült:

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kialakulása

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Vigyázzon: bizonyos gyógyszereknél fontos lehet, hogy étkezés előtt, közben vagy utána kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását, ezáltal hatását is.