A stroke versenyfutás az idővel

Az agyi érbetegségek érrendszeren belül használt eszközökkel történő gyógyítása rengeteget fejlődött az elmúlt években, így ma már nagyobb eséllyel menthetők meg azok, akik időben segítséget kapnak. A stroke kezelésében ennek felismerése komoly áttörést hozott.

Az agyi érbetegségek érrendszeren belül használt eszközökkel történő gyógyítása rengeteget fejlődött az elmúlt években, így ma már nagyobb eséllyel menthetők meg azok, akik időben segítséget kapnak. A stroke kezelésében ennek felismerése komoly áttörést hozott.

Az 1980-as évek óta folyamatosan próbálkoznak azzal, hogy az agyi eret elzáró vérrögöt mechanikus úton távolítsák el, viszont ezek a kísérletek hosszú ideig nem vezetettek eredményre. A stroke-ot okozó agyi érelzáródás megnyitásának egyetlen eszköze egészen 2015 elejéig az intravénás trombolízis volt. Csak ekkor fejeződtek be ugyanis azok az összehasonlító klinikai vizsgálatok, amelyek bebizonyították, hogy ha a stroke-ot egy nagy agyi ér elzáródása okozza, akkor hatékonyabb az elzáródást okozó vérrög mechanikus eltávolítása, mint trombolízissel való feloldása. Ekkor születtek meg azok a nemzetközi ajánlások is, amelyek szerint az agyérelzáródás által okozott stroke-ot célszerű az intravénás trombolízis mellett mechanikus úton is kezelni. A kettő együtt ugyanis hatékonyabb, mint a csak intravénásan adott gyógyszeres vérrögoldás ? tudjuk meg dr. med. habil. Szikora István PhD neuroradiológus főorvostól.

Az ellátás gyorsasága továbbra is kulcskérdés, ha ugyanis nagy agyi terület nem kap vért, akkor annak pusztulása nagyon hamar bekövetkezik. Az idő tehát nagyon kritikus tényező, de pontos számokat mondani nagyon nehéz. ?Ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hogy a gyógyszeres vérrögoldás esetében 4,5 óra az a határ, amelynél a kezeléssel járó szövődmények száma már semlegesíti a kezelés előnyeit. Emiatt ennél későbbi időpontban a gyógyszeres kezelés már nem javallt. A mechanikus kezelésnél ez az úgynevezett időablak 6 órára tehető, de ez nem egzakt határ? ? emeli ki a főorvos.

Általános szabály azért nincs, mert nagyon sokat számítanak az egyéni adottságok, így például az, hogy az adott beteg esetében mennyire hatékonyan működik a megmaradt érhálózat. Mivel pedig ezt előre megmondani nem lehet, az orvosok kénytelenek statisztikai eredmények alapján dönteni. Annak kiderítése érdekében mindenesetre komoly munka folyik, hogy egyénre szabott képalkotó vizsgálatokkal föl lehessen mérni az egyedi eseteket. Az ugyanis biztos, hogy vannak olyan betegek, akiknek fél óra is túl sok, és olyanok is, akiknél 10 óra után is érdemes elvégezni az elzáródást eltávolító műtétet. Ezt az egyénre szabott időablakot legjobban talán CT és MR vizsgálattal lehet majd meghatározni, de annak kidolgozása még folyamatban van, hogy ez hogyan történhet meg teljes biztonsággal. Az érelzáródás okának gyors feltárása azért is fontos, mert kis erek elzáródásakor továbbra is az intravénás trombolízis a helyes megoldás, a nagy ereknél viszont indokolt a mechanikus beavatkozás is.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Vigyázzon: bizonyos gyógyszereknél fontos lehet, hogy étkezés előtt, közben vagy utána kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását, ezáltal hatását is.