A 7 legfontosabb teendő szívinfarktus után

A legtöbb ember túléli az első szívinfarktust. Ekkor érdemes egy kicsit átértékelnünk az életünket és változtatni az életmódunkon. Az infarktus után következő életszakasznak is megvannak a legfontosabb alapkövei, amelyekre figyelnünk kell.

1. Legyünk tisztában az állapotunkkal!

Szívinfarktus után attól függ a kórházi tartózkodás ideje, hogy történt-e komplikáció, volt-e szükség például bypassműtétre. Mindenesetre az infarktus megváltoztatja az addigi gyógyszerelési rutint, új gyógyszerekre, más adagolásra lehet szükség. Az orvos utasításait e téren mindig gondosan tartsuk, hogy kivédjük az esetleges következő infarktust. A kezelőorvossal fontos tisztázni azt is, hogy melyik gyógyszer mire való, milyen mellékhatásai lehetnek, hogyan, mikor ajánlott őket bevenni. Érdemes ezekről pontos leírást készíteni, amelyet mindig magunknál hordhatunk.

2. Ne nyomjuk el az érzéseinket!

Teljesen érthető, ha szívinfarktus után félünk, szorongunk, akár depressziósnak érezzük magunkat. Ezek az érzések akár fél évig is jelen lehetnek az életünkben és befolyásolhatják a teljesítőképességünket, a családi életünket és a felépülésünket. Ne szégyelljünk segítséget kérni, egyrészt a családunktól, másrészt egy pszichológustól, ha szükségét érezzük!

infarktus
Az infarktus utáni életszakasznak is megvannak a legfontosabb alapkövei

3. Vegyünk részt aktívan a rehabilitációban!

Szívinfarktus után mindenképpen fontos rehabilitációban részt venni, ez ugyanis biztonságosan felgyorsítja a felépülést. A folyamat során nemcsak azokat a módszerek ismerhetjük meg, amelyek javítják a szív funkcióit, de személyre szabott életvezetési tanácsokat is kaphatunk - az étrendtől a napi aktivitásig. A rehabilitáció további fontos célja, hogy megakadályozza a további szív-érrendszeri katasztrófák kialakulását.

4. Szabaduljunk meg a dohányzástól!

Az egyik legnagyobb feladat a dohányosoknak, hogy le tudjanak szokni. Mivel ez hatalmas lelki erőt követel, nem szégyen segítséget kérni. A leszokás mellett fontos, hogy a passzív dohányzástól is próbáljuk távol tartani magunkat, ez ugyanis sokkal nagyobb károkat - többek közt növekvő szív-érrendszeri kockázatot - okoz, mint korábban gondolták.

5. Kezeljük a magas vérnyomást és a koleszterinszintet!

Mivel mind a magas vérnyomás, mind a magas koleszterinszint veszélyezteti az ereket, közvetve növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát is. Amennyiben a kardiológus által javasolt életmódbeli változtatások nem elegendőek az értékek csökkentéséhez, szükség lehet gyógyszeres kezelésre is.


6. Normalizáljuk a vércukorszintet és a testsúlyt!

Mivel a cukorbetegség és azelhízásfő rizikófaktorai a szívbetegségeknek, feltétlenül tenni kell ellenük. A táplálkozási programhoz ajánlott dietetikus segítségét kérni (különösen, ha ételintoleranciával vagy -érzékenységgel küzdünk, esetleg diéta mellett sem tudunk fogyni), de van néhány általános szabály, amelyet be kell tartani:

- Fogyasszunk kevesebb zsírt, zsíros húst, sajtot.
- 4-5 maréknyi zöldséget, gyümölcsöt együnk mindennap.
- Csökkentsük a feldolgozott élelmiszerek, a cukor és a só mennyiségét.
- Hetente legalább kétszer együnk halat.
- Válasszuk a teljes kiőrlésű pékárut.

7. Legyünk aktívabbak!

Az egészséges szívhez vezető út legfontosabb mérföldköve a mozgás. Sokan félnek szívinfarktus után mozogni, sportolni, holott éppen ezt kellene tenniük, hogy megerősítsék a szívizomzatot és csökkentsék a további betegségek esélyét. Természetesen nem szabad felkészületlenül belevágni az edzésbe, netán túlvállalnia magát a páciensnek, ebben a kérdésben mindenképp egyeztetni kell az orvossal. Meg kell határozni a mozgásformát, a biztonságos pulzustartományt és az elérhető célokat. Bár minden esetben személyre kell szabni a programot, általánosságban kívánatos lehet a heti 3-5 alkalommal végzett 30-50 perces mozgás.

Forrás: Budai Kardioközpont

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait