Mire jók az okosgyógyszerek?

Ma, amikor már minden "okos" körülöttünk, és nem sci-fibe illő, ha valaki a telefonja digitális asszisztensével társalog, jogos elvárás lehetne, hogy a gyógyítás is olyan legyen, mint például a Star Trek epizódjaiban. Bár sokat kell még tennünk, de mérföldes lépésekkel haladunk ebbe az irányba.

Felületesen szemlélve azt hinnénk, hogy a gyógyítás nem fejlődött annyit az elmúlt évtizedekben, mint például a számítástechnika. A korábbi monstrumokból apró, tenyérnyi számítógépek lettek, mialatt mi még mindig ugyanazokban a kórházakban gyógyulunk.
Ám érdemes más szemmel nézni az orvoslás világára. Vegyük csak például azt, hogy vannak olyan betegségek, amelyek egyszerűen eltűntek a föld felszínéről - ilyen például a fekete himlő, amit oltási programmal sikerült megszüntetni. Jelenleg már csak néhány minta található belőle szigorúan őrzött laborokban. Más betegségeket, ha megszüntetni nem is sikerült, de ma már megelőzhetővé tettünk: jó példa erre a HPV okozta méhnyakrák, amely ellen 2014-ben vezették be Magyarországon is a választható ingyenes oltást.

Számos betegséget pedig egyszerűen kezelhetővé, gyógyíthatóvá változtatott a gyógyszerészek tudománya, gondoljunk csak korábban sok-sok áldozatot szedő cukorbetegségre vagy éppen az AIDS-re, amely mindössze néhány évtizede bukkant fel, mára viszont a fertőzöttek szinte ugyanolyan életet élhetnek, mint egészséges társaik.

Számos betegséget kezelhetővé, gyógyíthatóvá változtatott a gyógyszerészek tudománya

Számos betegséget kezelhetővé, gyógyíthatóvá változtatott a gyógyszerészek tudománya

Az innovatív gyógyszerek az elmúlt 30-40 évben számos területen hasonló áttörést tettek lehetővé. A szív- és érrendszeri betegségek, a pszichiátriai kórképek, a daganatos vagy vérképzőszervi megbetegedések, a vírusos fertőzések vagy éppen a pszichiátriai kórképek sokkal nagyobb gondot okoznának ma innovatív gyógyszerek nélkül. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az okosgyógyszereknek köszönhetően jelentősen emelkedett a várható életkorunk (akár több évtizeddel is), és ezzel párhuzamosan nőtt az életminőségünk, valamint az egészségesen töltött éveink száma is.

Sajnos még mindig maradt több olyan területe is a gyógyításnak, ahol van még mit tennünk. Jó lenne, ha több tumortípust és hatékonyabban tudnánk kezelni, megoldást találnák például az Alzheimer-kórra, vagy éppen egyes idegrendszeri elváltozásokat gyógyítani tudnánk. Mivel ezek a területek sok embert érintenek, jelenleg is intenzív kutatások folynak olyan új, innovatív termékek, okosgyógyszerek kifejlesztésére, melyek ezeknél a betegségeknél felhasználhatók.

Egyes betegségtípusok, például a TBC, a malária vagy egyes trópusi betegségek esetén azonban a fejlesztés nehézségei vagy a kisszámú érintett miatt a hagyományos gyógyszerfejlesztési modell nem követhető, mivel senki sem invesztálna akár több milliárd dollárt az okosgyógyszerek kifejlesztésébe, amely sosem térülne meg számára. Itt szükség lehet a fejlett országok kormányainak, vagy a nemzetközi szervezetek, esetleg a közadakozás segítségére, hogy új, hatékony vegyületek kerüljenek klinikai kipróbálásra és váljanak gyógyszerré.


"Na jó, de az új gyógyszerek nagyon drágák, és a gyógyszercégek jól megszedik magukat ezeken a betegek pénzén" - hallhatjuk gyakran a kétkedőktől. Valóban, az okosgyógyszerek nem olcsók, mert a kifejlesztésük sem az. Másik cikkükben már írtunk a fejlesztési költségekről, amely elérheti akár az éves magyar GDP egytizedét is egy-egy gyógyszer esetében. A gyártók tehát rendkívül sok pénzt költenek arra, hogy innovatív készítményeket fejlesszenek, és természetes, hogy szeretnék viszontlátni az erre költött pénzüket, haszonnal megfejelve. Hiszen a haszonból, okosan befektetve aztán újabb innovatív készítményeket fejleszthetnek, talán éppen azt, amellyel a mi életünket menthetik meg néhány év múlva.

Miért drágák akkor mégis az innovatív készítmények?

A jelenlegi szabályozás szerint a szabadalmi védettség húsz évig biztosítja a gyártónak a készítmény kizárólagos jogát, ennek lejártával bárki, aki képes rá és megszerzi a szükséges engedélyeket, gyárthatja az adott molekulát.

Mivel a gyógyszerek fejlesztése átlagosan tíz évet vesz igénybe, a szabadalom lejártáig a gyártóknak mindössze újabb tíz évük marad, hogy a fejlesztés, a klinikai kutatások és a gyártás költségeit kitermeljék, és hasznot is termeljenek. Így ugye már mindjárt érthető, miért drágábbak az innovatív gyógyszerek a generikusnál, ahol a gyártónak nem kell fejlesztésre költenie?

Az okosgyógyszerek drágák, de olyat adnak vissza nekünk, amely pénzzel megfizethetetlen: az egészségünket.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Ha több gyógyszert szed egyszerre, ügyeljen arra, hogy módosulhatnak a mellékhatások, olyanok is felléphetnek, amelyeket az egyes gyógyszerek magukban nem okoznának.