Minden 2. magyar későn megy orvoshoz

Finanszírozási problémák, elöregedő vezetőség, kevés önkéntes - többek között ezekkel a gondokkal kell nap mint nap megküzdeni az itthon lévő 400 betegszervezetnek. Megsegítésükre indult útjára a BETegszervezetek Akadémiája, vagyis a BETA.

Egy online felmérés keretében szeretett volna átfogó képet kapni a hazai betegszervezetekről a Nemzeti Betegfórum. A 106 szervezet bevonásával készített felmérés során a legégetőbb problémákat keresték, melyben az egyesületek és alapítványok nagyrészt egyetértettek.
A megkérdezettek 75 százaléka az anyagi források bővítését tartotta legégetőbb szükségletének, nagyobb részük ugyanis a hatályos civil törvény értelmében nem jogosult az 1% gyűjtésére sem. Ugyanekkora arányban jelezték igényüket jogsegély jellegű tanácsadásra, a valós betegjogok ismerete ugyanis nem széleskörű ezen szervezetek körében. Többen felhívták a figyelmet az utódlás nehézségeire is: a betegszervezetek túlnyomó többsége ugyanis még a rendszerváltás környékén, vagy azelőtt alakult, vezetősége pedig elöregedett, és sok esetben nem tudja kinek átadni a szervezet irányítását. Problémásnak tartották továbbá a szakmával történő kommunikációt, illetve az önkéntesek egyre nagyobb hiányát.
A felmérés eredményeire válaszul indította el az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete merőben új kezdeményezését BETegszervezetek Akadémiája (BETA) címmel. Tudományos partnerként a Semmelweis Tudományegyetem, szakmai partnerként pedig a Nemzeti Betegfórum, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége, illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet állt a programsorozat mellé.

Rekord számú betegszervezetet hozott össze

A BETA június 13-án tartotta nyitókonferenciáját, melyre rekord számú, összesen 120 betegszervezet képviseltette magát. Idén szeptemberben indul a BETA oktatóprogram-sorozata is, amely a betegszervezetek igényei alapján felmerülő legfőbb problémákat dolgozza majd fel szakértők segítségével.
Dr. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója felhívta a figyelmet a magyar egészségindex riasztó adataira, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett számos komoly betegség negatív listavezetőjeként szerepelteti hazánkat. Ennek javítása az országban működő, több száz betegszervezet mellett az OGYÉI kiemelt feladata. Idén április 30-án számos szervezettel közösen tartott az intézet egy konferenciát, ahol az együttműködésről és a betegekkel történő kommunikáció lehetőségeiről esett szó - mondta el a főigazgató, aki a prevenciós programokban való aktív részvételt is szorgalmazta.

A program honlapján, a beta.info.hu oldalon olyan oktatóanyagokat is kínálnak majd a szervezők, amelyek a mindennapi működésükhöz nyújthat segítséget. Az oktatóanyag letöltéséhez regisztráció szükséges!

A hazai szervezetek szűkös forrásból működnek, kevés a befektetés, és az innovatív gyógyszerekhez is hosszú várólistát állítanak fel. Általánosan minden második magyarnak elégtelen az egészségtudata, és későn fordul orvoshoz a tüneteivel - hangsúlyozta Thomas Straumits, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) néhány hónapja megválasztott elnöke. "Szervezetünk számos programot indított, hogy segítse a betegeket az egészségügyi műveltségük bővítésében. Honlapunk is számos hasznos tudnivalót tartalmaz, illetve elindítottuk a Nekem szól nevű programot is, hasonló céllal" - emelte ki az AIPM elnöke.
A hazánkban működő, közel 400 betegszervezet megerősítésére alapították meg a BETA programot, amely oktató előadások és online anyagok összeállításában és szakmai információk továbbításában is szerepet vállal. Célja továbbá, hogy hidat építsen a betegek és orvosaik között, illetve segítse a szervezetek hálózatainak kiépítését. Ehhez minden magyar betegszervezet jelentkezésére és együttműködésére számítanak - emelte ki Thomas Straumits.
Minden második magyarnak elégtelen az egészségtudata

Minden második magyarnak elégtelen az egészségtudata

A Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége üdvözölte a BETA megalakítását, Koltai Tünde elnök kiemelte: a betegszervezetek legtöbbje a forráshiányt tartja a legnagyobb gondnak, holott egy komplex képzési program sokkal többet érhet számukra az anyagi támogatásnál. Dr. Pogány Gábor, a Nemzeti Betegfórum koordinátora szerint a betegszervezetek régi álma valósult meg ezzel a programmal. Legnagyobb kihívásuknak a hálózatok bővítését, illetve a betegszervezetek elöregedő tagállományának frissítését tartotta.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait