Minden 2. magyar későn megy orvoshoz

Finanszírozási problémák, elöregedő vezetőség, kevés önkéntes - többek között ezekkel a gondokkal kell nap mint nap megküzdeni az itthon lévő 400 betegszervezetnek. Megsegítésükre indult útjára a BETegszervezetek Akadémiája, vagyis a BETA.

Egy online felmérés keretében szeretett volna átfogó képet kapni a hazai betegszervezetekről a Nemzeti Betegfórum. A 106 szervezet bevonásával készített felmérés során a legégetőbb problémákat keresték, melyben az egyesületek és alapítványok nagyrészt egyetértettek.

A megkérdezettek 75 százaléka az anyagi források bővítését tartotta legégetőbb szükségletének, nagyobb részük ugyanis a hatályos civil törvény értelmében nem jogosult az 1% gyűjtésére sem. Ugyanekkora arányban jelezték igényüket jogsegély jellegű tanácsadásra, a valós betegjogok ismerete ugyanis nem széleskörű ezen szervezetek körében. Többen felhívták a figyelmet az utódlás nehézségeire is: a betegszervezetek túlnyomó többsége ugyanis még a rendszerváltás környékén, vagy azelőtt alakult, vezetősége pedig elöregedett, és sok esetben nem tudja kinek átadni a szervezet irányítását. Problémásnak tartották továbbá a szakmával történő kommunikációt, illetve az önkéntesek egyre nagyobb hiányát.

A felmérés eredményeire válaszul indította el az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete merőben új kezdeményezését BETegszervezetek Akadémiája (BETA) címmel. Tudományos partnerként a Semmelweis Tudományegyetem, szakmai partnerként pedig a Nemzeti Betegfórum, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége, illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet állt a programsorozat mellé.

Rekord számú betegszervezetet hozott össze

A BETA június 13-án tartotta nyitókonferenciáját, melyre rekord számú, összesen 120 betegszervezet képviseltette magát. Idén szeptemberben indul a BETA oktatóprogram-sorozata is, amely a betegszervezetek igényei alapján felmerülő legfőbb problémákat dolgozza majd fel szakértők segítségével.

Dr. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója felhívta a figyelmet a magyar egészségindex riasztó adataira, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett számos komoly betegség negatív listavezetőjeként szerepelteti hazánkat. Ennek javítása az országban működő, több száz betegszervezet mellett az OGYÉI kiemelt feladata. Idén április 30-án számos szervezettel közösen tartott az intézet egy konferenciát, ahol az együttműködésről és a betegekkel történő kommunikáció lehetőségeiről esett szó - mondta el a főigazgató, aki a prevenciós programokban való aktív részvételt is szorgalmazta.

A program honlapján, a beta.info.hu oldalon olyan oktatóanyagokat is kínálnak majd a szervezők, amelyek a mindennapi működésükhöz nyújthat segítséget. Az oktatóanyag letöltéséhez regisztráció szükséges!

A hazai szervezetek szűkös forrásból működnek, kevés a befektetés, és az innovatív gyógyszerekhez is hosszú várólistát állítanak fel. Általánosan minden második magyarnak elégtelen az egészségtudata, és későn fordul orvoshoz a tüneteivel - hangsúlyozta Thomas Straumits, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) néhány hónapja megválasztott elnöke. "Szervezetünk számos programot indított, hogy segítse a betegeket az egészségügyi műveltségük bővítésében. Honlapunk is számos hasznos tudnivalót tartalmaz, illetve elindítottuk a Nekem szól nevű programot is, hasonló céllal" - emelte ki az AIPM elnöke.

A hazánkban működő, közel 400 betegszervezet megerősítésére alapították meg a BETA programot, amely oktató előadások és online anyagok összeállításában és szakmai információk továbbításában is szerepet vállal. Célja továbbá, hogy hidat építsen a betegek és orvosaik között, illetve segítse a szervezetek hálózatainak kiépítését. Ehhez minden magyar betegszervezet jelentkezésére és együttműködésére számítanak - emelte ki Thomas Straumits.

Minden második magyarnak elégtelen az egészségtudata

Minden második magyarnak elégtelen az egészségtudata

A Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége üdvözölte a BETA megalakítását, Koltai Tünde elnök kiemelte: a betegszervezetek legtöbbje a forráshiányt tartja a legnagyobb gondnak, holott egy komplex képzési program sokkal többet érhet számukra az anyagi támogatásnál. Dr. Pogány Gábor, a Nemzeti Betegfórum koordinátora szerint a betegszervezetek régi álma valósult meg ezzel a programmal. Legnagyobb kihívásuknak a hálózatok bővítését, illetve a betegszervezetek elöregedő tagállományának frissítését tartotta.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)