Az okos és a generikus gyógyszerek

Az utóbbi években jelentős kormányzati hatásra valóságos generikus forradalom történt a gyógyszerek terén. Mindenhonnan azt halljuk, hogy a generikus jó, mert olcsó és gyógyít. De akkor miért kellenek mégis az innovatív gyógyszerek?

Betegként a patikákban alapvetően csak kétféle gyógyszerrel találkozhatunk, amelyiket orvosi vényre kaphatjuk meg, illetve azzal, amelyiket bárki szabadon vásárolhat. Ez utóbbiak az úgynevezett OTC készítmények, amelyek általában évek, évtizedek óta piacon vannak, és könnyebb, múló problémákat kezelhetünk velük viszonylag kevés és nem súlyos mellékhatás mellett.
A vényköteles gyógyszerek terén azonban ennél sokkal bonyolultabb a helyzet. Nem is próbáljuk bemutatni az összes lehetséges gyógyszertípust, de két nagyon fontos csoportra kitérünk. Az egyik az innovatív vagy okosgyógyszerek csoportja, a másik a generikusoké. Látni fogjuk, hogy szoros összefüggés van a kettő között és nem tudnak egymás nélkül létezni sem.

Az okosgyógyszerek

Semmi sem lehet úgy gyógyszer, hogy előtte hosszadalmas és bonyolult (valamint költséges) vizsgálatokban ki nem mutatnák hatékonyságát valamilyen betegség esetén, és azt, hogy egyébként a mellékhatásai - mert hiszen mindennek van mellékhatása, aminek hatása van - eltörpülnek a gyógyító hatás mellett. Arról, hogy milyen vizsgálatokon kell átesnie egy molekulának, hogy gyógyszer legyen belőle, és hogy ez mennyibe kerül, más cikkünkben írunk.

Az innovatív gyógyszeripar kutatás-fejlesztési tevékenysége tehát egy új, korábban nem ismert hatóanyag felfedezésére és annak gyógyszerként való kifejlesztésére irányul. Ennek eredményeként jön létre az innovatív készítmény, vagy más néven az okosgyógyszer. Az innovációt más területeken is elismeri a jog, a gyógyszereket is szabadalmak védik. Ez a jog biztosítja a gyártónak azt, hogy a felfedezett és kifejlesztett gyógyszert bizonyos ideig csak ő gyárthatja. A gyógyszerekért kért pénzből a napi működésen felül két dologra is költ a gyógyszercég: ebből finanszírozzák az új kutatásokat és a sikertelen projekteket egyaránt. Ez utóbbiból jóval több van ugyanis: minden tízezer, esélyesnek gondolt molekulából ugyanis csak 200-250 jut el a klinikai fázisig, és mindössze egyből lesz csak gyógyszer.

Minden tízezer, esélyesnek gondolt molekula közül csak egyből lesz gyógyszer

Minden tízezer, esélyesnek gondolt molekula közül csak egyből lesz gyógyszer

A szabadalom azonban mindössze húsz évre jár, és nem is hosszabbítható meg. Mivel a molekulákat már a kezdeti fázisban szabadalmaztatni kell, és a gyógyszer fejlesztése akár több mint tíz évet is igénybe vehet, a gyártóknak sokszor csak pár évük marad arra, hogy a költségeiket visszaszerezzék, és nyereséget gyűjtsenek a következő kutatásokhoz.

Mi történik, ha lejár egy gyógyszer szabadalma?

A lejárt szabadalmakat bárki felhasználhatja saját munkájához, és akár tovább is fejlesztheti azokat. Nincs ez másképp a gyógyszeriparai szabadalmakkal sem, azok lejártára olyan cégek sora várakozik, akik kifejezetten lejárt szabadalmú készítményekkel foglalkoznak, magyarán generikus gyógyszereket gyártanak és forgalmaznak. Az ilyen gyógyszer nem rossz, és nem feltétlenül sokkal olcsóbb eredeti innovatív társánál, azonban a hatalmas kutatási költségeket nem kell megfizetni, ezért árelőny érhető el. Az originális gyógyszerek hatékonyságát és biztonságát hatalmas beteganyagon végzett klinikai vizsgálatokkal igazolják, ezek a költségek a generikus készítményeknél nem jelentkeznek, érthető tehát a gyakran alacsonyabb árszint. Az alacsonyabb ár miatt sok helyen ezeket a készítményeket részesítik előnyben az eredetikkel szemben. A generikus gyógyszer tehát egy olyan korábbi innovatív készítmény, amelynek lejárt a szabadalmi védettsége. A szabadalmi leírás alapján némi fejlesztési költség ráfordításával ezt bármelyik cég gyárthatja, így a fejlesztési idő negyedére-hatodára esik, a fejlesztés költségei mindössze az eredeti készítmény 1-2 százalékára csökken.

Mindkét típusnak megvan tehát a helye a gyógyszerek palettáján. Az okosgyógyszerek új, eddig még nem, vagy nehezen kezelhető terápiás területekre kínálnak megoldásokat, bővítik a gyógyszerkincset, fejlesztik a terápiák széleskörűségét. A generikusok pedig olcsóbb alternatívát adnak, illetve jól kipróbált terápiás lehetőséget biztosítanak a korábban már kifejlesztett innovatív gyógyszer területén. Ezáltal mérséklik az állami egészségügyi kiadásokat, és forrásokat szabadítanak fel. Ezeket a forrásokat aztán jó esetben újabb innovatív, okosgyógyszerek fejlesztésére is lehet fordítani.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait