Kétszázezren küszködnek

Rengetegen szenvednek a depressziótól, pedig lehetne kezelni

Rengetegen szenvednek a depressziótól, pedig lehetne kezelni

Csak hazánkban mintegy kétszázezren küszködnek depressziós tünetekkel, közülük sokan föl sem ismerik a betegséget, korszerű kezelést pedig végképp nem kapnak. Pedig ahhoz, hogy a probléma kezelhető legyen, észre kell venni a bajt.

Sokan képtelenek arra, hogy a mindennapi pozitív érzéseket átéljék, szenvednek, mintha egy láthatatlan erő kötné őket gúzsba: ez a depresszió, amit a klinikai adatok szerint minden ötödik ember megtapasztal élete során. Magyarországon havi szinten kétszázezer ember szenved ilyen tünetektől, közülük pedig csak alig minden második áll orvosi, gyógyszeres kezelés alatt. Ennek oka, hogy ugyan a depresszió bárkit érinthet, sokan nem szívesen vesznek erről tudomást. Sőt egyenesen eltitkolják a betegséget a környezetük elől, mert úgy érzik, ha beismerik állapotukat, hátrányos megkülönböztetésnek teszik ki magukat. Emiatt a depresszió sokszor felismeretlen marad, tüneteit mással magyarázzák. Gond az is, hogy a szimptómákat sokan valamilyen élethelyzet természetes velejárójának tekintik, ezért nem fordulnak orvoshoz, nem kérnek segítséget. Sokak azért nem keresnek szakembert, mert helyzetüket reménytelennek érzik. Utóbbi azért gyakori, mert a depresszió egyik tünete éppen a reménytelenség érzése. Éppen ezért nem szabhat gátat annak, hogy az érintettek segítséget kérjenek.

depresszió

Fontos, hogy a betegek és a családtagok, barátok fölismerjék a depresszió jeleit, és észrevegyék, ha az érintettnek orvoshoz kell fordulnia. Ezért nélkülözhetetlen az, hogy erről a témáról beszéljenek az emberek, ezáltal is csökkentve a megbélyegzettség érzését. Szükség van az ellátórendszer erősítésére, a betegek, hozzátartozók, civil szervezetek együttműködésére. Ezt hivatott segíteni az Európai Szövetség a Depresszió Ellen, melynek hazánk is része.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait