Kétszázezren küszködnek

Rengetegen szenvednek a depressziótól, pedig lehetne kezelni

Rengetegen szenvednek a depressziótól, pedig lehetne kezelni

Csak hazánkban mintegy kétszázezren küszködnek depressziós tünetekkel, közülük sokan föl sem ismerik a betegséget, korszerű kezelést pedig végképp nem kapnak. Pedig ahhoz, hogy a probléma kezelhető legyen, észre kell venni a bajt.

Sokan képtelenek arra, hogy a mindennapi pozitív érzéseket átéljék, szenvednek, mintha egy láthatatlan erő kötné őket gúzsba: ez a depresszió, amit a klinikai adatok szerint minden ötödik ember megtapasztal élete során. Magyarországon havi szinten kétszázezer ember szenved ilyen tünetektől, közülük pedig csak alig minden második áll orvosi, gyógyszeres kezelés alatt. Ennek oka, hogy ugyan a depresszió bárkit érinthet, sokan nem szívesen vesznek erről tudomást. Sőt egyenesen eltitkolják a betegséget a környezetük elől, mert úgy érzik, ha beismerik állapotukat, hátrányos megkülönböztetésnek teszik ki magukat. Emiatt a depresszió sokszor felismeretlen marad, tüneteit mással magyarázzák. Gond az is, hogy a szimptómákat sokan valamilyen élethelyzet természetes velejárójának tekintik, ezért nem fordulnak orvoshoz, nem kérnek segítséget. Sokak azért nem keresnek szakembert, mert helyzetüket reménytelennek érzik. Utóbbi azért gyakori, mert a depresszió egyik tünete éppen a reménytelenség érzése. Éppen ezért nem szabhat gátat annak, hogy az érintettek segítséget kérjenek.

depresszió

Fontos, hogy a betegek és a családtagok, barátok fölismerjék a depresszió jeleit, és észrevegyék, ha az érintettnek orvoshoz kell fordulnia. Ezért nélkülözhetetlen az, hogy erről a témáról beszéljenek az emberek, ezáltal is csökkentve a megbélyegzettség érzését. Szükség van az ellátórendszer erősítésére, a betegek, hozzátartozók, civil szervezetek együttműködésére. Ezt hivatott segíteni az Európai Szövetség a Depresszió Ellen, melynek hazánk is része.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait