Javuló életminőség

Okos gyógyszerekkel kordában tartható a COPD Szörnyű betegség a COPD, kezelés nélkül az évek múlásával gyakorlatilag egyre nehezebb vele együttélni. Az egyetlen jó hír, hogy tüneteit enyhítő gyógyszerek az elmúlt időszakban rengeteget fejlődtek, hála az innovációnak, ma már lényegesen jobb lehet a betegek életminősége. Nehézlégzés, fulladás, köhögés, köpetürítés, nehéz és hosszú kilábalás egy megfázás okozta állapotból...

Okos gyógyszerekkel kordában tartható a COPD Szörnyű betegség a COPD, kezelés nélkül az évek múlásával gyakorlatilag egyre nehezebb vele együttélni. Az egyetlen jó hír, hogy tüneteit enyhítő gyógyszerek az elmúlt időszakban rengeteget fejlődtek, hála az innovációnak, ma már lényegesen jobb lehet a betegek életminősége. Nehézlégzés, fulladás, köhögés, köpetürítés, nehéz és hosszú kilábalás egy megfázás okozta állapotból ? ismerős tünetek ezek a dohányosok körében. Nem véletlen, hiszen az esetükben igen gyakori COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) leggyakoribb szimptómája az, hogy a kilégzés nehezebbé válik, elnyúlik, a betegek úgy érezhetik, feszül a mellkasuk. Emellett romlik a fizikai terhelhetőségük, nehezebben tudnak lépcsőn járni, kerti munkát végezni, szokásos otthoni teendőiket sem tudják problémamentesen ellátni. Jellemző tünet az állandósuló fáradtságérzet is. Mindennapjaikat makacs, általában sípoló köhögés, fokozott váladékképződés is megkeseríti. A hurutos jellegű köhögés gyakran köpetürítéssel társul, ami hosszan, hónapokon át is fennállhat, és gyakran a beteg kórházi kezelés is szükségessé válik. A tünetek maguktól nem szűnnek meg, de az innovatív gyógyszerek nagyszámú betegen végzett klinikai vizsgálatok által bizonyítottan segíthetnek abban, hogy az élet újra könnyebb lehessen. Megfelelő terápia mellett az érintettek kevesebbszer köhögnek, nem küzdenek olyan sűrűn légszomjjal, nem is zihálnak annyira és ritkábban kerülnek kórházba. A port, a rovarriasztó anyagokat, a festékgőzöket és a füstöt még így is kerülniük kell, azaz nem ajánlott porszívózniuk, permetezniük. A levegő tisztán tartása miatt fontos az is, hogy gyakran szellőztessenek, amikor pedig különösen szennyezett a kinti levegő (szmogriadó van), inkább otthon maradjanak. 495351851 A COPD-seknek fokozottabban kell ügyelnünk a higiéniára, gyakran kell kezet mosniuk, ezzel is segítve a fertőzések megelőzését. Kerülniük kell a náthás vagy influenzás emberek társaságát, érdemes oltást is kérniük influenza ellen. Sokan gondolják, hogy ha valakinél kialakult a betegség és gyakori a légszomj, akkor nem szabad tornáznia. Ez nem igaz, sőt, az érintetteknek érdemes speciális tornaprogramot ? akár egy egyszerű napi sétát ? beiktatniuk életükbe. Ez fontos, mert segít abban, hogy megerősítsék a tüdőt segítő izmokat, enyhítsék fáradtságunkat, erősebbé tegyék szervezetüket. A torna tehát valójában segíti a légzés javulását. Szükség van arra is, hogy ha betegségük fellángol, dobják ki az összes olyan fogkefét, amelyet afertőzéselőtt használtak, emellett pedig forró szappanos vízben mossák meg és alaposan szárítsák ki az összes olyan eszközt, amelyet a terápia során használtak (többek közt a kiegészítő toldalékot, inhalátorokat, a porlasztó csővezetékeket, maszkokat vagy csutorákat). Ez azért fontos, nehogy visszafertőződjenek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait