Észrevétlen lopakodó: időben kell védekezni a COPD ellen

A COPD, vagy teljes nevén krónikus obstruktív tüdőbetegségbetegség észrevétlenül lopakodik be a betegek életébe, sokszor egészen későn, már szinte csak végstádiumban ismerik föl. Pedig korai diagnózisa kulcsfontosságú lenne, hiszen kezelési esélyei az idő előrehaladtával egyre romlanak.

A COPD, vagy teljes nevén krónikus obstruktív tüdőbetegségbetegség észrevétlenül lopakodik be a betegek életébe, sokszor egészen későn, már szinte csak végstádiumban ismerik föl. Pedig korai diagnózisa kulcsfontosságú lenne, hiszen kezelési esélyei az idő előrehaladtával egyre romlanak.

A dohányosok rendszerint természetesnek veszik, hogy egyre gyakrabban köhögnek, könnyen kifulladnak, néha pedig még a legegyszerűbb feladatok elvégzése is nehezükre esik. Pedig súlyos gond, hogy ezeknek a tüneteknek a megjelenését, lassú előrehaladását figyelmen kívül hagyják, hiszen ezzel éppen a betegség súlyosbodását segítik. Persze ahhoz, hogy a COPD kialakuljon, nem is feltétlenül kell dohányozni: a betegség rizikóját az is növeli, ha valaki éveken keresztül kormot vagy port lélegez be, de akár a légszennyezés is kiválthatja ezt a kórt.

Az érintettek legtöbbje gyakran már előrehaladott állapotban van, mikor rájön, hogy az egészségügyi állapota milyen mértékben romlott. Pedig a betegség kezelhető lenne, méghozzá annál hatékonyabban, minél hamarabb megkezdik a terápiáját.

Az érintettek legtöbbje gyakran már előrehaladott állapotban van, mikor rájön, hogy az egészségügyi állapota milyen mértékben romlottAz érintettek legtöbbje gyakran már előrehaladott állapotban van, mikor rájön, hogy az egészségügyi állapota milyen mértékben romlott

Miután COPD-t diagnosztizáltak egy betegnél, az orvos célja, hogy kezelje a tüneteket, azaz csökkentse a légszomjat, javítsa a terhelhetőséget és megfékezze az betegség romlását. A beteg állapota az idő múlásával folyamatosan romlik, ezért fontos, hogy a kezeléssel lelassítsák ezt a folyamatot. Az orvosok hasonló hörgőtágító kezelést írnak elő, mint az asztmás betegek esetében. A belégző készülékekben alkalmazott hörgőtágító megnyitja a légutakat, így több levegő juthat be a tüdőbe, illetve onnan ki. Ma már többféle olyan hörgőtágító van forgalomban, amelyet kifejezetten COPD kezelésére fejlesztettek ki, és amelyeknek köszönhetően a betegség tünetei jelentősen mérsékelhetők, emellett pedig csökkenthető a betegség akut fellángolásának kockázata is.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait