COPD: kulcskérdés lehet a korai felismerés

A COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség világszerte 210 millió beteget érint, és a WHO becslése alapján 2030-ra a harmadik leggyakoribb halálok lesz a szívbetegség és a stroke mögött. Pedig a betegség, ha nem is gyógyítható, de már kezelhető.

A COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség világszerte 210 millió beteget érint, és a WHO becslése alapján 2030-ra a harmadik leggyakoribb halálok lesz a szívbetegség és a stroke mögött. Pedig a betegség, ha nem is gyógyítható, de már kezelhető.

Magyarországon a COPD-s betegek száma feltételezhetően megközelíti a félmilliót, viszont diagnózis hiányában az érintetteknek csak körülbelül kétharmada kap kezelést. Sokan nem csak betegségükről nem tudnak, hanem magát a COPD-s sem ismerik ? nem tudni, miért, de az emberek fejében valahogy csak a tüdőrák él, mint dohányzás okozta betegség.

Pedig a krónikus obstruktív tüdőbetegségnek már a neve is beszédes: a krónikus megnevezés utal a hosszan tartó, légutak szűkülésével, azaz obstrukcióval és a tüdőszövet károsodásával, tüdőtágulással járó betegségre. A kór kezelhető, de a jelen ismeretek szerint nem gyógyítható. Ahhoz, hogy lefutása minél lassabb legyen, arra van szükség, hogy minél korábban felismerjék, majd elkezdjék személyre szabott terápiáját. Ez azért fontos, mert növeli annak esélyét, hogy a tüdő kevésbé károsodjon, további romlása lassabban menjen végbe, ezáltal pedig hosszabb ideig maradjon megfelelő az életminőséget.

Kulcskérdés a felismerés

A COPD-vel a legnagyobb gond, hogy mire érintettjei orvoshoz fordulnak, a betegséget pedig diagnosztizálják, addigra a tüdőfunkció 50 százaléka már elveszett. Az is beszédes adat, hogy Magyarországon a népesség 4-7 százalékát érinti a betegség, ami nagyon nagy arány. A COPD a dohányosok 15 százalékánál kialakul előbb-utóbb, de a gyerekkori légúti fertőzések is hajlamosító tényezői lehetnek. A legveszélyeztetettebb csoport azonban a dohányzó, 40 év feletti korosztály.

Ha a betegség valakinél már kialakult, fontos a káros hatások minimalizálása, amellett pedig a megfelelő terápia beállítása ? azzal ugyanis lassítható a COPD lefolyásaHa a betegség valakinél már kialakult, fontos a káros hatások minimalizálása, amellett pedig a megfelelő terápia beállítása ? azzal ugyanis lassítható a COPD lefolyása

A COPD sajnos nem gyógyítható, egyedül kezelni lehet, így megelőzése nagyon fontos. Mivel a statisztikai adatok azt támasztják alá, hogy legfontosabb kiváltó oka a cigarettázás, beleértve a passzív dohányzást is (a betegek 90-95 százaléka dohányos), értelemszerű, hogy megelőzését e káros szenvedély elhagyása segíti. A betegség rizikóját növeli a tartós légszennyezettség, az allergia és légúti fertőzések is, emiatt fontos ezek megelőzés és megfelelő kezelése is. Ezek a rizikótényezők már aterhességalatt és a korai gyermekkorban is károsítanak, így fontos, hogy a megelőzésre már szülők, illetve a leendő szülők is figyeljenek. Ha a betegség valakinél már kialakult, szintén fontos a káros hatások minimalizálása, amellett pedig a megfelelő terápia beállítása ? azzal ugyanis lassítható a COPD lefolyása.

Árulkodó tünetek

A betegség diagnózisát a tünetekből kiindulva állítják föl, figyelembe véve azok kezdetét és súlyosságát. Ezt követően az orvosok különböző vizsgálatok ? többek közt légzésfunkciós vizsgálat, EKG, mellkasröntgen, terheléses vizsgálat és vérkép ? eredményeinek ismeretében döntenek arról, hogy a betegnek milyen kezelésre van szüksége. A terápiában elsődlegesek a hosszú és rövid hatástartalmú hörgőtágítók, melyek a légutakat kinyitják, ezáltal a légzést könnyítik. Bizonyos esetekben az alapterápiát gyulladáscsökkentőkkel egészítik ki. A kezelés beállítása mindig személyre szabott, emiatt, és higiéniai okok miatt is fontos, hogy amennyiben egy családon belül több COPD-s megbetegedés is van, a betegek ne használják egymás gyógyszerét és az azok adagolásához szükséges inhalációs eszközt, továbbá pontosan tartsák be az orvos utasításait.

A gyógyszeres kezelés mellett elengedhetetlen a rendszeres testedzés, amit az adott beteg állapotát figyelembe véve határoz meg a kezelőorvos. A mozgás azért fontos, mert a fizikai aktivitás lassíthatja a betegség romlását.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait