Búcsú a cigarettától: soha nem késő végleg letenni

Megdöbbentő adat, de évente egy kisvárosnyi ember hal meg dohányzás miatt Magyarországon. A cigarettázás okozta tragédiák elsősorban a középkorú, 40-50 éves embereket érintik, akik átlagosan húsz évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának a tüdő mellett a szív- és érrendszert is károsító szenvedélyüknek.

Megdöbbentő adat, de évente egy kisvárosnyi ember hal meg dohányzás miatt Magyarországon. A cigarettázás okozta tragédiák elsősorban a középkorú, 40-50 éves embereket érintik, akik átlagosan húsz évvel élhetnének tovább, ha nem hódolnának a tüdő mellett a szív- és érrendszert is károsító szenvedélyüknek.

A dohányzás klasszikusan idős korban okoz csak problémát: az érintettek ekkor szembesülnek azzal, mit jelenthet egy tüdőrák diagnózisa, vagy éppen az, hogy felismerik, tüdejüket jelentősen károsította a COPD. Pedig ezek a folyamatok már jóval korábban elindulnak, a mai fiatalok is nagy arányban érintettek. A friss statisztikák rettenetesek, rámutatnak ugyanis arra, hogy a 12-14 éves serdülőkorú lányok 7, míg a fiúk 12 százaléka szívja nap mint nap a füstöt. A dohányzóknál és a környezetükben élőknél gyakoribbak a szívpanaszok, romlanak a már meglévő tünetek, fokozódik a halálos szívizomelhalás gyakorisága. Ez az oka annak, hogy a dohányzás veszélyeire, a visszaszorítás szükségességére a Magyar Kardiológusok Társasága is mindig felhívja a figyelmet.

Embere válogatja

Az emberek nem egyformán reagálnak a cigarettázás károsító hatásaira, ám az tény, hogy mintegy 25 olyan életet veszélyeztető betegség vagy betegségcsoport van, amelynek kialakulásáért a dohányzás is felelőssé tehető. Ezek közül kiemelkednek a szív- és érrendszeri betegségek, amelyeknek az egyik legközismertebb rizikófaktora a dohányzás. Ennek hátterében az áll, hogy a dohányfüst alkotóelemei helyileg is hatnak, a véráram útján pedig a szervezet legtávolabbi pontjaira is eljutnak, ott direkt módon képesek kifejteni kártékony hatásukat. Azoknál, akik dohányoznak, azért is sokkal magasabb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, mert hatására a szívet tápláló koszorúereken úgynevezett plakkok képződnek, melyek előbb szűkítik, majd később elzárhatják az ereket, ez pedig szívinfarktushoz vezet. A plakkok megrepedése ráadásul hirtelen történik, ami minden figyelmeztető tünet nélkül koszorúér-elzáródást, a betegek harmadánál pedig hirtelen szívhalált is okozhat.

Kemény dolog leszokni

Mivel a nikotin hasonló függőséget eredményez, mint a kemény drog, a leszokás nem könnyű, de nem is reménytelen vállalkozás. Azt, hogy a szándék az emberek többségében megvan, jól mutatja, hogy a felmérések szerint a dohányzók 75 százaléka szeretne megválni rossz szokásától, azonban sokan idejekorán felhagynak a próbálkozásokkal.

Ha időben abbahagyjuk a dohányzást, akkor az általa okozott károsodások visszafordíthatókHa időben abbahagyjuk a dohányzást, akkor az általa okozott károsodások visszafordíthatók

A leszokásra törekvő dohányosok közül többen is úgy vélik, hogy a cigaretta végleges elhagyását az is nehezíti, hogy a dohányzás egyfajta napi rutint jelent. Emellett a leszokásért küzdők egyötöde azt állítja, hogy nem talált megfelelően hatékony eszközt, módszert, illetve bizalmatlan ezekkel szemben.
Pedig amennyiben sikerül letenni a cigarettát, jelentősen csökken nem csak az akut szívinfarktusok, de a stroke és a perifériás érbetegség előfordulása is.

Mindig megéri változtatni

Nagyon fontos tudni, hogy ha időben abbahagyjuk a dohányzást, akkor az általa okozott károsodások visszafordíthatók. Például a tapasztalatok szerint annál, aki 35 éves kora előtt leszokik a dohányzásról, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának az esélye a későbbi időszakban már olyan, mintha soha nem dohányzott volna. Ha valaki a káros tevékenységet abbahagyja, a kedvező hatások szinte már azonnal jelentkeznek. A cigaretta letételét követő huszadik percben a vérnyomás és pulzus visszatér a normális szintre, 8 óra múlva a vér oxigénszintje újra normális lesz, egy nap elteltével jelentősen csökken a hirtelen szívhalál kockázata, 3 hónap után a tüdő teljesítménye 30 százalékkal javul, 9 hónapot követően a krónikus köhögés megszűnik, egy év után a szívinfarktus, öt év után pedig a tüdőrák rizikója is a felére csökken. Tíz év múlva a tüdőrák kockázata feleakkora, mint dohányzó társaink esetén, a heveny szívizom elhalás esélye pedig megegyezik a soha nem dohányzókéval. A Magyar Kardiológusok Társasága emiatt kéri azt minden dohányzótól, gondolja át, miként tudna búcsút mondani káros szenvedélyének.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait