Az elektromos cigarettát is le kell tenni!

Az elektronikus cigaretta egészségre való hatásáról még ma is igen kevés információval rendelkezünk. Az viszont biztos, hogy már az eddig végzett vizsgálatok eredményei is elég rémisztőek.

Miért kell letenni az elektromos cigit (is)?

A kifújt párában egyes veszélyes anyagokból például még annál is több van, mint a hagyományos cigaretta füstjében. Emiatt az e-cigaretta azok egészségét is veszélyezteti, akik csak kifújt páráját lélegzik be. Egy okkal több, hogy ezt is le kelljen tenni!

Az e-cigi ennyire veszélyes A nikotin az e-cigaretták használatán keresztül merev artériákat okozhat, ami fokozhatja a szívroham és a stroke kockázatát. Márpedig az e-cigaretta drámai mértékben elterjedt az utóbbi években, ami egyre több egészégbiztonsági kockázatot vet fel. Veszélyeiről a linkre kattintva olvashat bővebben.

elektromos cigi, dohányzás, cigaretta, okosgyógyszer cigi cigizés dohányzás elektromos cigaretta e-cigi
Az e-cigi pont ugyanolyan kártékony, mint a sima

A hagyományoshoz hasonlóan az elektronikus cigaretta és annak kifújt gőze is káros az egészségre. Az ehhez használatos patronokban, illetve utántöltő flakonokban olyan vegyületek vannak, amelyek egészségkárosodást okoznak, ráadásul ez független attól, hogy az adott termék tartalmaz-e nikotint vagy sem - hívta fel korábban a figyelmet az ÁNTSZ, aki szerint a patronok, flakonok töltésére használt folyadékokban megtalálható propilén-glikol már rövid távon is szem-, légcső- és torokirritációt okoz, hosszabb távon pedig gyermekeknél az asztma kialakulásának kockázatát fokozza.

Mesterséges anyagokkal van tele az e-cigi

Az e-cigaretták ízesítéshez mesterséges anyagokat is alkalmaznak, ilyenek például a keton és észter, illetve aldehid vegyületek. Ez utóbbiak szintén erősen irritáló hatásúak, elsősorban a légzőszerveket károsítják. A patronokban, flakonokban gyakran megtalálható a glicerin is, amelynek belégzése a tüdőben gyulladásos állapot kialakulásához vezethet.

A fentieken túl a folyadékban olyan nehézfémek jelenlétét is kimutatták, mint például a króm, a nikkel és az ólom. Ezek bizonyítottan rákkeltő anyagok , veszélyeztetik azokat, akik az elektronikus cigaretta gőzét belélegzik. Fontos tudni azt is, hogy a rákkeltő anyagok esetében teljesen mindegy, hogy azok milyen koncentrációban vannak jelen, lévén kisebb mennyiségben is képesek arra, hogy a szervezetben rákos folyamatokat indítsanak el.

Pont ugyanolyan kártékony az e-cigi, mint a sima

Az e-cigaretta abban sem különbözik a hagyományos dohánytermékektől, hogy kifújt füstje, illetve párája azok egészségét is károsítja, akik csak passzív elszenvedői mások káros szenvedélynek. Ráadásul a vizsgálatok kimutatták, hogy az elektronikus-cigaretta párájában a propilén-glikol és glicerin koncentrációja nagyobb, mint a hagyományos cigaretták füstjében. A formaldehid koncentrációja háromszor magasabb ezen termékek párájában.

Tévhit az is, hogy az elektronikus cigaretta hatásos eszköz a dohányzásról való leszokás támogatásában, erre ugyanis nincs megfelelő tudományos bizonyíték. Ezzel szemben a nikotinhelyettesítő terápiák, az ilyen célra kifejlesztett gyógyszerek, továbbá a csoportos, illetve telefonos támogatás már bizonyították hatékonyságukat. Emiatt a szakértők inkább ezen módszerek alkalmazását javasolják.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)