Az asztma világnapja

Teljes életet lehet élni asztmával is!

Teljes életet lehet élni asztmával is!

Légzési nehézségek, zihálás, szorító érzés a mellkasban, gyakori köhögés ? ezek azasztmatipikus tünetei, amelyeket sok asztmás tapasztalhat, és amelyek komoly mértékben hathatnak az asztmások életminőségére, fizikális és mentális állapotára is. Bár az asztma jelenleg nem gyógyítható, de a tünetei kezelhetők, és az asztmások nagy többségénél elérhető az, hogy betegségük a legkevésbé se korlátozza őket az életvitelükben.

Asztma VilágnapjaAsztma Világnapja

Az asztma világnapjának ? amelyet 1998 óta tartanak meg ? az egyik fő célja az, hogy felhívja a figyelmet a betegség kezelésére, és a megfelelő kezelések eredményességére.

A világon mintegy 300 millió asztmás ember él, számuk 2025-re meghaladhatja a 450 milliót. Magyarországon közel 300 ezer felnőtt asztmás beteget tartanak nyilván, de figyelembe véve a gyermekkorú asztmásokat és a gyenge tüneteket produkáló, ezért a tüdőgondozói hálózatba be nem került, vagy akár nem is diagnosztizált betegeket, ez a szám magasabb lehet, akár az európai átlagot (5%-os elterjedtség) is elérheti.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait