Asztmarohamra készen

Ugyan az asztma megfelelő terápia mellett jól kontrollálható, az esetleges rohamoktól még így is félhetnek az érintettek. Emiatt számít sokat az, hogy vannak már olyan légzésérzékelő készülékek, amelyeknek köszönhetően az asztmásoknál előre lehet jelezni, ha közeleg egy újabb roham.

Ugyan azasztmamegfelelő terápia mellett jól kontrollálható, az esetleges rohamoktól még így is félhetnek az érintettek. Emiatt számít sokat az, hogy vannak már olyan légzésérzékelő készülékek, amelyeknek köszönhetően az asztmásoknál előre lehet jelezni, ha közeleg egy újabb roham.

Azt, hogy az asztmás betegek időben bevehessék gyulladáscsökkentő gyógyszereiket, megelőzve a súlyosabb következményeket, vagy akár az esetleges kórházi kezelést, nagyban segítik azok a légzésanalizáló eszközök, amelyek képesek előre figyelmeztetni a roham közeledtére. Ezek a szerkezetek nem nagyobbak a mobiltelefonoknál, működési elvük pedig azon alapszik, hogy mérni képesek az érintettek leheletének nitrogén-monoxid szintjét. Ezek a szenzorok olyan érzékenyek, hogy egy ezermilliomod részt is képesek kimutatni. Ez rendkívül kicsi mennyiség, olyan, mintha egy 50 méteres uszoda vizében érzékelni tudná, hogy abba beledobtak-e egy kockacukrot.

A megemelkedett nitrogén-monoxid szint kimutatása azért kulcsfontosságú, mert azt jelzi, hogy az asztmás beteg légcsöve hamarosan begyullad. Ez a latens gyulladás általában pár órával azelőtt bekövetkezik, mielőtt a páciens észrevenné, hogy közeleg a roham. Elkezdődni viszont nem fog, mert az eszköz segítségével mindenki ellenőrizheti nitrogén-monoxid szintjét, így idejében beszedheti a gyógyszereit. Korábban a közelgő asztmarohamot csak költséges tüdővizsgálatokkal tudták előre jelezni. Ha viszont az érintettek időben lépnek és megteszik a szükséges megelőző lépéseket, elejét vehetik annak, hogy komolyabb probléma álljon elő.


Veszélyes szennyeződés

A pennsylvaniai Pittsburgh Egyetemen 85 asztmás gyereket vizsgálva jutottak arra az eredményre, hogy a levegő szennyezettsége az asztmapipák használhatóságára is hatással van. A kutatásban résztvevő 7-12 éves gyerekek Mexico Cityben éltek, ahol a légszennyezettségi mutatók nagyon magasak az óriási forgalom miatt. A gyerekek tüneteik súlyossága szerint három csoportba tartoztak, vizsgálatuk során pedig a kutatók megállapították, hogy bizonyos légszennyező elemek, például a nitrogén dioxid és az ózon csökkenti az asztmapipák használatának hatékonyságát. Ez az információ azoknak az asztmásoknak lehet hasznos, akik szennyezettebb területre utaznak, ilyenkor ugyanis jobban fel kell készülniük az esetleges rohamokra.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait