Korszerű terápia mellett már jobbak a túlélési esélyek

A világon évente csaknem negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganat, a nőgyógyászati daganatok közül pedig ez felel a legtöbb halálért.

A világon évente csaknem negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganat, a nőgyógyászati daganatok közül pedig ez felel a legtöbb halálért.

A petefészekrák Európában a leggyakoribb, és az ötödik leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés a nők körében. Felismerése nem könnyű, hiszen a korai jelei egyáltalán nem tipikusak vagy könnyen felismerhetőek, mivel a daganat a petefészek felszínén kezd el növekedni. Ezt követően a hasüregbe terjedhet, ez vezet a tünetekhez: puffadáshoz, telítettségérzethez, székrekedéshez, túlzott gázképződéshez és étvágytalansághoz.

Túlélést növelő innováció

Ennél a betegségtípusnál különösen fontos a betegség lefolyásának, kialakulását elősegítő okoknak és a tüneteknek a pontos ismerete. Korábban a legtöbb esetben az elsőként alkalmazott kezelések ? a műtét és a kemoterápia ? nem akadályozták meg a daganat kiújulását. Ezen okok miatt régóta szükséges volt arra, hogy a petefészekrákos betegek kezelésére egy új és hatásos kezelési módot találjanak. Ez ma már már elérhető. A petefészekrákban megbetegedett nők egy része az új, biológiai terápia eredményeképpen hosszabb ideig és jobb életminőségben élhet.

Figyelmeztető jel lehet a daganatos sejtek miatti hasüregi folyadék képződése, amely a has körfogatának növekedését eredményezi. Ehhez nehézlégzés és gyengeség is társulhat. Idetartozik még a szabálytalan menstruációs ciklus és az abnormális hüvelyvérzés is.

Ha a betegséget korai stádiumban fedezik fel, jó eséllyel gyógyítható. A többségnél viszont csak késői stádiumban diagnosztizálják, amikor a kezelés már jóval nehezebb.

A petefészekrák kezelésének első lépése minden esetben a sebészi beavatkozás, amit kemoterápiás kezelés követhet. Ma már a biológiai terápiák is elérhetők a betegek számára, melyek tovább növelik a gyógyulási esélyeket.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait