Már fejlesztés közben életet menthetnek a gyógyszerek

Hazánkban rengeteg klinikai vizsgálat zajlik, ami nagyban hozzájárul az innovatív terápiák adaptálásához, egyre gyakoribb alkalmazásához. Ezekkel a kutatásokkal mindenki nyer: az orvosok folyamatosan bővíthetik tudásukat, a vizsgálatban résztvevő betegek pedig megkaphatják azokat az innovatív okosgyógyszereket, amelyek az állami rendszerben gyakran még évekig nem elérhetők, és utána is egyedi méltányossághoz köthetik alkalmazásukat.

Hazánkban rengeteg klinikai vizsgálat zajlik, ami nagyban hozzájárul az innovatív terápiák adaptálásához, egyre gyakoribb alkalmazásához. Ezekkel a kutatásokkal mindenki nyer: az orvosok folyamatosan bővíthetik tudásukat, a vizsgálatban résztvevő betegek pedig megkaphatják azokat az innovatív okosgyógyszereket, amelyek az állami rendszerben gyakran még évekig nem elérhetők, és utána is egyedi méltányossághoz köthetik alkalmazásukat.

A klinikai kutatások rengeteg beteg számára teszik lehetővé azt, hogy olyan gyógyszerekhez férhessenek hozzá, amelyek reményt jelenthetnek a gyógyulásra, de az átlagember számára még nem elérhetők. A nagyságrendeket jól mutatja, hogy hazánkban 2012-ben és 2013-ban 16-19 ezer beteget vontak be ilyen kutatásba. Az onkológiai vizsgálatok mellett voltak olyan gyógyszerfejlesztések, amelyek bőrgyógyászati, reumatológiai, mozgásszervi, szív- és érrendszeri, valamint a metabolikus és táplálkozási betegségek jobb kezelhetőségét voltak hivatottak segíteni. Jól látszik tehát, hogy a paletta igencsak széles.

Mindezt azért fontos kiemelni, mert a kelet-európai országokban a betegek gyógyulási esélyei, kezelési lehetőségei elmaradnak a nyugat-európaiakétól és az amerikaiakétól, egyszerűen azért, mert szerényebbek a pénzügyi keretek. Itt jönnek a képbe a klinikai vizsgálatok, amelyek lehetővé teszik az ingyenes hozzáférést az időnként nagyon drága innovatív terápiákhoz. Mindez amellett, hogy a betegeknek hatalmas előny, milliárdokban mérhető megtakarítást jelent az egészségügyi rendszernek is.

514756481

A klinikai vizsgálatokból adódó bevételek a kórházak működését is segítik, emellett komoly szerepet játszanak abban is, hogy a kutatásokban résztvevő orvosok Magyarországon maradjanak. Ezt a gyógyszerfejlesztések azért segíthetik, mert a velük kapcsolatos munka többletdíjazása komoly ösztönzést jelent a képzett egészségügyi dolgozók számára.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a klinikai vizsgálatokban résztvevő orvosok tapasztalatot szerezhetnek a legmodernebb egészségügyi technológiák terén, megismerhetik a legújabb gyógyítási irányelveket. Plusz előny, hogy a klinikai vizsgálatok eredményeit publikálhatják nemzetközi folyóiratokban és szaklapokban, ami számottevően emeli az adott ország klinikusainak tudományos teljesítményét, elismertségét.Életben mérhető eredmény

A klinikai kutatások olyan innovatív gyógyszerek kifejlesztését célozzák, amelyek nagyban hozzájárulnak a betegek egészségi állapotának javulásához, az élettartam meghosszabbításához. Például megdöbbentő, de 30 fejlődő és fejlett ország vizsgálata alapján ki lehet jelenteni, hogy a várható élettartam növekedése 73 százalékban az innovatív okosgyógyszerek megjelenéséhez köthető. Számos példa bizonyítja azt is, hogy a gyógyszeripar nemzetgazdaságra gyakorolt közvetlen pozitív hatásán túl közvetett módon ? a lakosság egészségi állapotának javításával ? hosszú távon is hozzájárul a gazdasági növekedéshez, ezáltal pedig a GDP emeléséhez.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait