Kiderült, hogyan boldogulunk az egészségügyben

Egészségértés szempontjából Magyarország az EU-s átlag alatt szerepel: a hazai lakosság ritkán jár szűrővizsgálatokra és nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel ahhoz, hogy megóvhassa vitalitását. A Nekem szól! pályázattal azokat az egészségügyi szakembereket, intézményeket és újságírókat díjazták, akik a legtöbbet tették a betegek közérthető tájékoztatásáért.

Az egészségértés - angolul "health literacy" - azt a képességünket jelenti, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, mennyire érjük el és értjük meg az egészségügyi információkat és képesek vagyunk-e hatékonyan hasznosítani azokat. A megfelelő egészségügyi ismeretek hiánya nem csak akkor okoz gondot, ha az orvos által javasolt kezelési módok közül kell a legjobb mellett döntenünk - a boltok polcai előtt állva tudnunk kell, milyen élelmiszerek az egészségesek, vagy hogy mely testmozgással őrizhetjük meg fittségünket. A hiányos egészségértés emiatt mindennapos problémát okoz.

Sok embernek meggyűlik a baja az egészségügyi információk értelmezésével, amelyek ahhoz kellenének, hogy megtalálják az állapotuknak és jövedelmüknek leginkább megfelelő kezeléseket, vagy elkerülhessék a betegségeket. Hogy miért érdeke mindenkinek a minél jobb egészségértés, arról az alábbi cikkünkben olvashatnak!

Új csatornákon a lakosság felé

Egészségértés szempontjából sajnos nem teljesítünk túl jól, egy tavaly elkészített kutatás eredményi szerint a magyar társadalom több, mint felének elégtelen vagy problémás az egészségértési szintje. A betegtájékoztatók megértése csak a lakosság 36 százalékának nem jelent problémát és szintén csak 41 százalék számára nem okoz gondot az orvos vagy a gyógyszerész utasításainak követése.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) ennek tudatában hirdette meg pályázatát Nekem szól! címmel. Erre a díjra azok az orvosok, gyógyszerészek, egészségügyi szakemberek, újságírók és intézmények, betegszervezetek pályázhattak, amelyek a legtöbbet tették a hazai lakosság tájékoztatása érdekében. Összesen négy kategóriában - Egészségügyi Intézmények, Egészségügyi szakemberek, Betegszervezetek és Közvetlen lakossági kommunikáció - lehetett nevezni az elmúlt tíz hónapban, melyekre 103 pályamű érkezett az ország szinte minden pontjából.

Egészségügyi ismeretekre nem csak a patikák polcai előtt van szükségünk
Egészségügyi ismeretekre nem csak a patikák polcai előtt van szükségünk

Jól tükrözi a beérkezett pályázatok nagy száma is, hogy Magyarországon igenis komoly kezdeményezések vannak a lakosság egészségértési edukációjára - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Dr. Pésztélyi Zsolt, a zsűri egyik tagja, a Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási szövetség leköszönő elnöke. Kiemelte: a pályázatokat elbírálók számos szakmát érintő, komplex csoportot alkottak, akik több aspektusából is vizsgálhatták a nevezett személyeket és intézményeket. "Érthető, hogyha egy beteg a rendelőben nehezen tud a legapróbb részletekre is odafigyelni, hiszen stresszben van, egy tőle idegen környezetben. Fontos emiatt, hogy nem csak az egészségügyi közegen belül szólítsuk meg őket, de többféle csatornán eljuttathassuk hozzájuk a szükséges információkat. Ennek számos jó példáját láthattuk a pályázók között" - hangsúlyozta Dr. Pésztélyi Zsolt.

Napjainkban számos olyan csatorna áll a rendelkezésünkre - például a közösségi oldalak,  vagy interaktív honlapok - melyek segítségével több tízezer emberhez juttathatjuk el az információkat - mondta el Dr. Pilling János, a zsűri elnöke. Mint mondta, az egészségértési misszió egyik fontos feladata az is, hogy az egyre nagyobbra duzzadó információhalmazban segítsünk utat mutatni a hiteles csatornák felé.

A pályázat nyertesei

A Nekem szól! Egészségértés díj 2016 fődíjasa, egyben az Intézményi kommunikáció kategória nyertese a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza "A kommunikáció gyógyít" című pályázatával. A pályázat a kórház új kommunikációs stratégiáját mutatta be, amely a helyes orvos-szülő-beteg kommunikáció modern lehetőségeire hívta fel a figyelmet. 

Az Egészségügyi szakemberek kategóriában Dr. Novák Hunor gyermekgyógyász végezett az első helyen - a gyerekorvos évek óta aktív szerepet vállal az orvosi tévhitek eloszlatásában, aktívan kommunikál az internet nyújtotta csatornákon annak érdekében, hogy az embereket ne vezethessék meg az álhírekkel csalogató honlapok.

Betegszervezet kategóriában az "Együtt könnyebb" Női egészségért Alapítvány pályázata nyert. A női egészségügyi témákat taglaló betegszervezet a lehető legtöbb csatornára támaszkodó, rendezvény alapú kommunikáció újszerűsítésével érte el a zsűrinél a legmagasabb pontszámot. 

Lakossági kommunikáció kategóriában az Intima.hu bizonyult a legjobbnak. A női egészség tematikáját középpontba helyező honlap orvosilag magas nívójú anyagokat közöl a laikus olvasótábor számára is jól érthető módon, így hiteles és egyben jól értelmező információkat szolgáltatva.

A "Jó gyakorlat" különdíj nyertese Bernáth-Lukács Zsuzsanna és a SzívSN betegegyesület, amely kiváló együttműködést alakított ki a médiával és számos intézménnyel, így elnyerve a legtöbb szavazatot a zsűritől.

Az újságírói különdíjat megosztva ítélte oda a zsűri két sajtós kollégának: Radnai Anna Ne gyulladj be! kampányával, míg Hanula Zsolt ismeretterjesztő cikksorozatával érdemelte ki az elismerést.


Az egészségértés fontosságáról, valamint a pályázatról bővebben az AIPM honlapján tájékozódhatnak!

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait