Ön az előírásoknak megfelelően szedi gyógyszereit?

Kiss Verus

Az orvos felírja, a gyógyszerész ráírja a dobozra, egy nap hányszor kell bevenni, onnantól pedig Önön áll, hogy követi-e az utasításokat, és betart-e még néhány alapszabályt a mihamarabbi gyógyulás érdekében.

Szedett már be olyan gyógyszert, amiből egy-egy levél egy korábbi betegsége után maradt meg? Alkalmazott már orvosi felügyelet nélkül olyan vényköteles készítményt, amit egy ismerőse adott Önnek? Előfordult már, hogy inkább szétszedte a felírt kapszulát, mert úgy könnyebb volt lenyelni? Ha a fenti kérdések közül akár csak egyre is igennel válaszolt, érdemes végigolvasnia, milyen szabályok vonatkoznak a gyógyszerszedésre.

Míg Amerikában évente átlag 125.000 ember hal meg azért, mert orvosságát nem az előírásoknak megfelelően szedi, addig az Európai Unióban évi 194.500 beteget veszítünk el hasonló okokból. Az EU-s gyógyszerész kamarák szövetsége (Pharmaceutical Group of the European Union, PGEU) egy 2008-as jelentése szerint ez az előírásokkal szembeni engedetlenség 125 milliárd eurónkba kerül évente.

Önnek írták fel, nem másnak

A gyógyszereket személyre szabott dózisban és időtartamra írja fel Önnek az orvos. Ezzel az esetleges mellékhatásokat igyekszik kiküszöbölni, illetve testsúlyához, életkorához és egyéb, egyedi jellemzőjéhez (pl. krónikus betegségek, terhesség, más kockázati tényezők) igazítja az adagolást.

Az orvost minden esetben tájékoztatnia kell arról, hogy milyen egyéb (akár nem vényköteles) készítményt szed a kezelés időtartama alatt, hogy kiderüljön, nem közömbösítik vagy akár erősítik-e egymás hatását, esetleg együtt alkalmazva nem lesz-e nem várt mellékhatásuk. Fontos szem előtt tartani az egyes hatóanyagokkal szembeni ismert allergiákat, érzékenységet is, és ezt is tudatni a szakemberrel.

Jó tudni!

Mivel a gyógyszerek mesterséges vegyületek, gyakran előfordul, hogy alkalmazásuk a szervezetből allergiás reakciókat vált ki. Ha egy gyógyszeres kezelés alatt az alábbi tüneteket észleli, azonnal forduljon orvoshoz, mert valószínű, gyógyszerallergia lépett fel Önnél: bőrviszketés, bőrpír, orrfolyás, hidegrázás, csalánkiütés, bőrbevérzés, vizenyők kialakulása, keringés összeomlása, súlyos esetben sokkos állapot. Fontos: ismert gyógyszerérzékenység esetén mindig jegyezze fel egy papírra a hatóanyag(ok) nevét, és tárolja azt a TAJ-kártyája, illetve a személyazonosító iratai mellett! Mielőtt bármilyen gyógyszertári készítményt bevenne, ellenőrizze a hatóanyagok listáját!

Adagolás-kérdés

Recept nélkül kapható orvosságok esetén - orvosi előírás híján - mindenképpen érdemes elolvasnia a dobozban található betegtájékoztatót, és figyeljen arra, hogy az adott gyógyszer maximális napi adagját semmiképpen se lépje túl! Ha szakember írja fel a gyógyszert, az első irányadó elv az, ami a vényen az adagolás rubrikában áll.

A készítmények közül soknál nem mindegy, hogy mely napszakban, sőt, melyik órában veszi be. Nehezítheti az adagolást, ha az adott pirula bevételével egy időben más gyógyszer nem alkalmazható. Ha az orvos egyszerre több ilyet írt fel, és nem tudja követni, melyik mikor következik, érdemes előre kiszámolni, felírni, melyikből mennyit kell bevenni, és mi a helyes sorrend. A felírt mennyiségnél többet beszedni nem szabad, és nem is érdemes, hiszen a gyógyulást nem segíti elő, a túladagolás pedig súlyosabb esetben mérgezéshez vezethet.

Sokszor a betegtájékoztatóban is feltüntetik, ha a táplálkozásra, a folyadékfogyasztásra is figyelni kell a kezelés alatt, például azért is, mert az egyes készítmények felszívódása hatékonyabb, ha kifejezetten étkezés előtt, alatt vagy után veszi be.

Arról nem feltétlenül ír a dobozban található tájékoztató, ha bizonyos ételek és italok fogyasztása mellett máshogy szívódik fel az adott pirula. Ilyenek lehetnek a magas rosttartalmú ételek, a koffein, az alkohol, a savanyú gyümölcsök, a magasabb K-vitamin tartalmú ételek (brokkoli, saláta, kelbimbó, spenót, borsó stb.) és a tejtermékek.

Ha kimaradt...

Kimaradt véletlenül egy-egy szem a kúra alatt? Ilyen esetben a betegtájékoztató utasítását érdemes alapul vennie, ha erről orvosát korábban nem kérdezte meg.
A probléma antibiotikumok esetében lehet különösen fontos, hiszen akár egyetlen elfelejtett tabletta is okozhat gyógyszer-rezisztenciát, azaz a baktérium, amire kapta, ilyen rövid idő alatt is ellenállóvá válhat a készítménnyel szemben. A felírt gyógyszermennyiséget mindig be kell venni, akkor is, ha a tünetek közben enyhültek.

Gyógyszerek beszedése esetén figyelni kell, hogy ez időben történjen (fotó: Europress)

Gyógyszerek beszedése esetén figyelni kell, hogy ez időben történjen (fotó: Europress)


Tipp

Többféle napi és heti gyógyszeradagoló is forgalomban van, rekeszes felosztással. Segítségével elkerülhető a szokásos bizonytalankodó kérdés: "vajon bevettem a délit?", mert ha nem biztos benne, egyszerűen leellenőrizheti, hiányzik-e már az adott rekeszbe kiporciózott adag. Ez különösen akkor nagy segítség, ha több készítményt szed!

Az antibiotikumok szedésével kapcsolatban három aranyszabályt kell megjegyezni. Kúrát mindig csak orvosi rendelvényre szabad elkezdeni, korábbról megmaradt gyógyszert beszedni tilos akkor is, ha a tünetek megegyeznek a korábbi betegségével. A felírt antibiotikumot maradéktalanul be kell szedni, és mellé minden esetben probiotikumok szedése is javasolt.

Kívül vagy belül?

Nem elhanyagolandó szempont, hogy a készítményt hogyan és hol kell alkalmazni: belsőleg vagy külsőleg, egyben, szétrágás nélkül, esetleg folyadékban feloldva, nyelv alá téve, bedörzsöléssel. Ezeknek az utasításoknak szintén terápiás jelentősége van, a tápcsatornában való felszívódásuk függ a helyes alkalmazástól. A szájon át bevett gyógyszerek többnyire a vékonybélben szívódnak fel, míg a nyelv alá helyezett készítmények a nyálkahártyán keresztül.

Ezért tilos például a kúpot lenyelni, a kapszulákat önkényesen szétszedni, és a bennük található port, gyöngyöket külön bevenni, mert így a hatóanyag nem ott és úgy fog felszívódni, ahol és ahogy eredetileg kellene, és károsítani fogja a gyomor nyálkahártyáját. Ha külsőleg alkalmazandó készítményt belsőleg használ, könnyen mérgezéshez vezethet.

Csak akad valami a házi patikában...

Az évek óta otthon halmozott gyógyszerek is veszélyt rejthetnek, ha hirtelen megszorul, és a régi-régi gyógyszerkészletet hívná segítségül nagyobb baj esetén. Sosem szabad beszedni olyan orvosságot, aminek már lejárt a szavatossága, akkor sem, ha állagát, színét, szagát tekintve nem tapasztal különösebb változást. A gyógyszer felhasználhatóságát érdemes megkérdőjelezni akkor is, ha hosszan ki volt téve erős hő- vagy fényhatásnak, nedvességnek. Ezek a külső tényezők meggyorsítják a hatóanyagok lebomlását, a készítmény lassan elveszti hatékonyságát, a mellékhatások száma pedig ezzel arányosan megnő.

Ha egy orvosság eredete bizonytalan, elveszett a hozzá tartozó betegtájékoztató, megrongálódott a csomagolása, esetleg vényköteles, és eredetileg nem Önnek írták fel, semmiképpen ne kezdje el szedni, ezeket a patikák átveszik megsemmisítésre.

Vigyázat, hamis gyógyszer!

Soha ne vegyen orvosságot piacokon, utcán, esetleg csomagküldő szolgálaton keresztül! Internetről csak kellő elővigyázatossággal rendeljen, csakis recept nélkül kapható készítményeket, és mindig győződjön meg az internetes patika megbízhatóságáról! Ha kéretlen reklámlevélben (spam) kínálnak Önnek akciós gyógyszert (potencianövelőket, nyugtatókat stb.), mindig gyanakodjon, hogy illegális eladóval van dolga! További információk: www.hamisgyogyszer.hu

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Vigyázzon: bizonyos gyógyszereknél fontos lehet, hogy étkezés előtt, közben vagy utána kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását, ezáltal hatását is.