Így tárolja helyesen a gyógyszereket otthon!

HáziPatika

A gyógyszereket a gyártó ajánlásának megfelelően, általában száraz, hűvös helyen kell tárolni, de vannak készítmények, amelyek különleges elbánást igényelnek. Nem a hely és a hőmérséklet azonban az egyetlen szempont, amire figyelni kell.

Miután megvásároltuk a gyógyszert, nem csak arra kell figyelni, hogy az orvos által előírt gyakorisággal és adagolással vegyük be őket, hanem az sem mindegy, hogyan tároljuk őket. A gyógyszerek ugyanis általában megromolhatnak, helytelen tárolás esetén veszíthetnek hatékonyságukból, sőt, egyenesen veszélyessé is válhatnak. Egy megbontott, nem elég hűvös helyen tárolt szemcsepp például a tünet enyhítése helyett fertőzést okozhat, a bőrre kenhető krémek pedig bőrirritációhoz vezethetnek.

Sötét, hűvös, száraz hely

Ezért nagyon fontos, hogy a készítmény megvásárlása után mindenképpen olvassuk el a mellékelt tájékoztatót, vagy a doboz feliratát, ahol feltüntetik a tárolási szabályokat. A tablettákat, kapszulákat, szirupokat általában hűvös, száraz helyen kell tartani, ahol nincs kitéve napsugárzásnak.

Mindig zárjuk el a gyógyszert!

Az ideális megoldás a gyógyszerek tárolására egy zárható gyógyszeres szekrény, ahol nagyjából egyenletes a hőmérséklet, nincs kitéve napfénynek és nem utolsó sorban a gyerekek számára sem hozzáférhető. Ha nincs zárható szekrényünk, akkor is fontos gondoskodni arról, hogy a gyógyszerek, szirupok ne legyenek a kicsik számára hozzáférhetőek, a gyógykészítményeket pedig minden esetben használat után erre a védett helyre kell visszatenni. Így elkerülhető, hogy a gyerekek tévedésből, vagy kíváncsiságból bevegyenek olyan, számukra érdekes (például színes) tablettákat, amik árthatnak nekik, vagy "kiszolgálják magukat" a finom, ízesített lázcsillapító szirupból, a megengedett adagon felül.
Az ideális választás egy zárható gyógyszeres szekrényke
Az ideális választás egy zárható gyógyszeres szekrényke

Hűtőben tárolva

Bizonyos gyógyszerek ezen felül különleges tárolást igényelnek: van, amit a hűtőszekrényben szabad csak tárolni. Tipikusan ilyen készítmények a különböző cseppek (szemcsepp, fülcsepp), egyes krémek, kúpok, illetve általában a legtöbb, gyógyszertárban kikevert készítmény.
A hűtőben való tárolás nem csak a szavatosság miatt fontos bizonyos esetekben, hanem egyenesen használhatatlanná válik a készítmény, állagát veszti, ha nincs rendesen hűtve. Bizonyos, például egyes aranyér elleni kúpok például a nyári hőségben annyira megolvadhatnak, eldeformálódhatnak, hogy nem alkalmasak a kezelésre.

Figyeljünk a lejáratra!

A tárolásnak fontos része, hogy rendszeresen ellenőrizzük le a lejárati dátumokat és a már nem felhasználható készítményeket szelektáljuk ki és adjuk le a gyógyszertárak gyűjtőjében. A megbontott készítmények esetében különösen figyelni kell, hiszen míg egy tabletta a lejárat után "csupán" hatékonyságából veszít, a fenti példával élve, egy már több mint 6 hete megbontott szemcsepp használata kellemetlen tüneteket, betegséget is okozhat!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait