Új felfedezések hozhatnak áttörést

Három idős emberből egy biztosan Alzheimer-kórban, vagy egyéb demenciát okozó betegségben szenved halálakor, az érintettek száma tehát hatalmas. Ezért kapja föl a fejét a fél világ azokra a tudományos eredményekre, amelyeket ha a gyógyszeripar hasznosítani tud, könnyebben lehetnek kezelhetők az időskori leépülést eredményező betegségek. A rezveratrol egészségre gyakorolt jótékony hatása már régóta ismert, de úgy tűnik, ez az anyag az Alzheimer-kór...

Három idős emberből egy biztosan Alzheimer-kórban, vagy egyéb demenciát okozó betegségben szenved halálakor, az érintettek száma tehát hatalmas. Ezért kapja föl a fejét a fél világ azokra a tudományos eredményekre, amelyeket ha a gyógyszeripar hasznosítani tud, könnyebben lehetnek kezelhetők az időskori leépülést eredményező betegségek. A rezveratrol egészségre gyakorolt jótékony hatása már régóta ismert, de úgy tűnik, ez az anyag azAlzheimer-kórkezelésében is hasznosítható lehet.


A többek között a szőlőben, a vörösborban és az étcsokoládéban is megtalálható rezveratrol hatóanyagként komoly segítséget jelenthet az Alzheimer-kór kezelésében. Ez az antioxidáns már számos területen ? többek közt a rákos megbetegedések és a cukorbetegség kezelésénél ? bizonyított. Most a vele kapcsolatos új kutatást ? amelyeknek eredményeit a Neurology tudományos folyóiratban közöltek ? további klinikai vizsgálatok követhetik. Ennek oka, hogy kiderült: segíthet megelőzni a súlyos demenciát okozó Alzheimer-kórt.

A rezveratrol hatásával foglalkozó vizsgálatot az Egyesült Államok 21 egészségügyi centrumában végezték a kutatók, és arra az eredményre jutottak, hogy az a kísérleti pirula, amelybe ezer üveg vörösborban lévő mennyiségnek megfelelő rezveratrol került, sikerrel alkalmazható enyhe- és középsúlyos Alzheimer-betegek kezelésénél.

Kitolódó betegség

Az Alzheimer-kór egyre idősebb korban jelentkezik, illetve okoz markáns tüneteket, aminek hátterében a jobb egészségügyi ellátás és az egészségesebb életmód áll ? mutat rá a New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány. Ugyanakkor az átlagéletkor növekedése azt is magával hozza, hogy több ember éri el azt az életkort, amikor a betegség jelei már kézzelfoghatók. Emiatt várható az, hogy a jövőben egyre több új esetét diagnosztizálnak, viszont egyre idősebb életkorban. Ezt a folyamatot egyedül az fordíthatja meg, ha az Alzheimer-kór és az időskori elbutulás más hajlamosító tényezőit, így például az elhízást, a magas vércukorszintet és a cukorbetegséget nem sikerül megelőzni, illetve kordában tartani.

A vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy a terápiában részesülő Alzheimer-betegek gerincvelői folyadékában egy évvel a kezelés kezdete után több béta-amiloidfehérjevolt kimutatható. Azaz mennyisége kevésbé csökkent, mint azoké, akik placebót kaptak. Ez azért fontos eredmény, mert ennek a biomarkernek a mennyisége az Alzheimer-kór előrehaladtával folyamatosan csökken, egyre kisebb koncentrációban van jelen a szervezetben.

"Az eredmények biztatóak, de még komolyabb klinikai vizsgálatokkal is meg kell őket erősíteni" ? nyilatkozta dr. R. Scott Turner, a Georgetown University Medical Center neurológia professzora.

A kutatásvezető a CNN-nek elmondta, hogy jelen vizsgálatban 119 beteg vett részt, ők kapták nagy dózisban a rezveratrolt. Ekkora minta alapján ugyan még nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a kórral összefüggésbe hozható fehérjeplakkok mennyisége csökken, illetve az érintettek szellemi képessége kevésbé hanyatlik, de a további kutatások már erre is alapot adhatnak.

A friss eredmény azt is előrevetíti, hogy a rezveratrol komoly segítséget jelenthet a betegség megelőzésében és kezelésében a már meglévő Alzheimer-gyógyszerek mellett, főleg ha ehhez helyes értrend, rendszeres testmozgás és mentális tréning is társul. Mindezekkel együttvéve el lehet kerülni a betegséggel járó gyors szellemi hanyatlást.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Vigyázzon: bizonyos gyógyszereknél fontos lehet, hogy étkezés előtt, közben vagy utána kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását, ezáltal hatását is.