Társakkal könnyebb megküzdeni a betegséggel (2)

Szerző:;nbsp;Angyal Ágnes

Nincs egyedül az SM-mel!

A szklerózis multiplex krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége. A döntően felnőttkorban jelentkező, egyelőre gyógyíthatatlan betegség világszerte 2,5 millió embert érint. Magyarországon körülbelül 8 ezerre tehető a szklerózis multiplexes betegek száma.

A szervezet rendszeresen szervez különböző programokat, ahol a sorstársak találkozhatnak, beszélgethetnek. Az egyesület kiterjedt tagszervezeti hálózattal rendelkezik, így egy SM-betegnek nem kell az egész országot átutaznia ahhoz, hogy beszélgethessen egy másik érintettel, megoszthassa vele kérdéseit. Ezen kívül az SMBOE rendszeresen információkat oszt meg arról, hogy hol tart az orvostudomány, milyen friss kutatási eredmények vannak a szklerózis multiplexszel kapcsolatban. De a tagoknak arról is tájékoztatást nyújt, hogy a betegek milyen támogatásokat igényelhetnek, illetve hasznos, sportolással, életmóddal kapcsolatos információkat is megosztanak az SM-betegekkel. Az egyesület ezen kívül fontosnak tartja, hogy az SM-et, mint betegséget közismertté, és elfogadottá tegyék a társadalom számára, továbbá, hogy a betegeknek egy olyan platformot tudjanak biztosítani, ahol sorstársaikkal találkozhatnak, beszélgethetnek. A Szklerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) és a Magyar Szklerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) nemzetközi téren is igen aktív. Együttműködnek többek között cseh, szlovák és szerb társszervekkel, közösen pályázva pénzeket a rendezvények finanszírozására. Egy állandó nemzetközi kapcsolattartó révén több nemzetközi szakmai fórumban is képviselik a magyar SM betegeket. Az MSMBA tagja az Európai SM Rehabilitációs Centrumok Hálózatának (RIMS), az SMBOE pedig társult tagja az Európai SM Platformnak (EMSP) is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)