SM: már reményt adnak a gyógyszerek

A szklerózis multiplexet, annak lefolyását és kezelési módjait sajnos még sokan nem ismerik, pedig a kór előrehaladása ma már lassítható. Emiatt nagy hiba, ha a betegek és a családtagok összeroppannak a diagnózis hallatán, azonnal tolókocsit, fizikai és szellemi leépülést vizionálnak. Már csak azért is, mert ma már rendelkezésre állnak olyan szerek, melyek az immunrendszer kedvező befolyásolása révén bizonyos kórformáknál lassítják a betegség...

A szklerózis multiplexet, annak lefolyását és kezelési módjait sajnos még sokan nem ismerik, pedig a kór előrehaladása ma már lassítható. Emiatt nagy hiba, ha a betegek és a családtagok összeroppannak a diagnózis hallatán, azonnal tolókocsit, fizikai és szellemi leépülést vizionálnak. Már csak azért is, mert ma már rendelkezésre állnak olyan szerek, melyek azimmunrendszerkedvező befolyásolása révén bizonyos kórformáknál lassítják a betegség előrehaladását.

A szklerózis multiplex (SM) a fiatal felnőttkor egyik leggyakoribb idegrendszeri megbetegedése: a világon mintegy 2-2,5 millió érintettje van, hazánkban pedig körülbelül 8-10 ezer ember kénytelen együtt élni ezzel a betegséggel; közülük kétszer annyi a nő, mint a férfi. Kiváltó oka ismeretlen, de kialakulásában az immunrendszeri tényezők mellett biztosan szerepet játszanak környezeti és genetikai okok is.

8117403_l

Már fiatalon kiszúrható

A betegség első tünetei a húszas-negyvenes években jelentkeznek, többnyire központi idegrendszeri eredetűek: látásromlás, látóideg-gyulladás, szédülés, zsibbadás, kettős-látás, izomgyengeség, kóros fáradékonyság, mozgáskoordinációs zavar, vizelettartási nehézség, szexuális probléma és hangulati labilitás tapasztalható.

A panaszok általában néhány nap vagy néhány hét alatt elmúlnak, de hosszabb-rövidebb tünetmentes időszak után visszatérnek. A panaszmentes időszakok egyénenként különbözőek, tarthatnak pár hónapig vagy évig, de az újabb és újabb visszaesések után általában maradványtünetek is jelentkeznek.

A visszaesésesekkel és javulásokkal járó periódus néhány évig, sok betegnél akár 10-20 évig is eltarthat, majd az esetek 50-70 százalékánál javulás többé már nem jelentkezik, a beteg állapota lassan, de folyamatosan rosszabbodik. Ez a betegség úgynevezett másodlagos, progresszív fázisa.

Tönkrement velőshüvely

Az SM a központi idegrendszert károsítja oly módon, hogy az idegeket borító velőshüvelyt pusztítja, ami miatt az érintett idegpályákban ingervezetési blokk alakul ki. A velőshüvely-, illetve az idegrost állományának pusztulása idővel egyre nagyobb mérvű, a regenerálódás elmarad, ez okozza a betegség rosszabbodását.

Bár a SM diagnózisa nem minden esetben jelenti azt, hogy a beteg rokkanttá válik, és a betegség a szellemi képességeket általában nem, vagy alig károsítja, szomorú tény, hogy az érintettek 10-20 százaléka néhány éven belül önmaga ellátására képtelenné és tolószékhez kötötté válik. Ismeretlen eredetű betegség lévén eddig még nem sikerült olyan gyógymódot találni, melynek köszönhetően végleges és tökéletes gyógyulást lehetne elérni. A betegeknek azonban van reményük: ma már rendelkezésre állnak olyan szerek, melyek az immunrendszer kedvező befolyásolása révén bizonyos kórformáknál lassítják a betegség előrehaladását, progresszióját.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait