Nem gyógyítható, de elviselhetőbbé tehető (2)

Szerző:;nbsp;Kulcsár Hajnal

Az SM modern kezelése

A világon körülbelül 2,5 millió embert érint a szklerózis multiplex , Magyarországon, több mint 8 ezer beteg él. Nem fertőző, elsősorban 20-40 év közötti fiatalokat érint, és háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.

Ám ezek mellett új irányvonalként jelent meg egy olyan "okosgyógyszer" törzskönyvezése, amely a korai és erőteljes terápiás beavatkozást teszi lehetővé bizonyos betegek esetében. Az infúziónak erőteljes hatása van a gyulladás csökkentésére olyan betegeknél, akiknél az idegrostok károsodása még nem előrehaladott, így a gyulladás csökkentése még jelentősen befolyásolja a betegség lefolyását. Ám azt is meg kell említenünk, hogy az immunválasz ilyen mértékű gyengítése mellett azonban számolni kell a súlyosabb mellékhatásokkal is. Összességében ez az irányvonal egy a jelenleginél jóval egyénibb, személyre szabottabb terápiás megközelítést tesz lehetővé. A különböző kezelések célja a rosszabbodás feltartóztatása, az életminőség javítása. A megfelelő terápia kiválasztása természetesen függ attól is, hogy a pácienst a betegség melyik formája érinti.

Nem gyógyítható, de elviselhetőbbé tehető

Nem gyógyítható, de elviselhetőbbé tehető

A visszaesések kezelése Harminc év terápiás kísérleteinek kudarcsorozata után 1993-ban közölték az első olyan vizsgálat eredményét, amely bizonyította, hogy egy beta-1b interferon-készítmény a placebónál hatásosabban csökkenti az SM-ben fellépő rosszabbodások számát. Az azóta eltelt időszakban két beta-1a interferon készítményt, egy aminosavakból álló szert és legújabban a gyakori shubokkal jellemzett, legaktívabb, legsúlyosabb betegségformában adható, igen hatékony, úgynevezett szelektív adhéziós molekula gátló készítményt is törzskönyveztek. A felsorolt készítmények hatékonyságát a korszerű, tényeken alapuló orvoslás minden kívánalmának megfelelő gyógyszer vizsgálatok bizonyították. Súlyos neurológiai tünetek esetén nagy dózisú, úgynevezett "lökés" szteroid kezelésre van szükség. A szteroid lökéskezelés infúzió formájában történik. A jelenleg érvényben lévő nemzetközi és hazai szakmai ajánlások szerint, ha aktív kezelés mellett döntünk, javasolt a szteroid kezelést minél hamarabb elkezdeni. A rosszabbodás nélkül zajló esetekben az orvos nem tud olyan gyógyszert ajánlani, ami a tünetek progresszióját lassítaná. Ezt a betegek egy része elfogadja, míg mások mindenképpen gyógyszert akarnak szedni, "aktívan tenni" valamit a betegség előrehaladása ellen. Ilyenkor E-vitamin, növényi olajokat tartalmazó készítmények, állati zsiradékokban szegény diéta ajánlható. Sokféle tüneti kezeléssel is enyhíteni lehet a betegek panaszain. Hatékonyan tudják csökkenteni a vizeletürítési panaszokat, meg tudják szüntetni a neuralgiás fájdalmakat, mérsékelni tudják a túlzott izommerevséget, kezelni tudják a depressziót, és számos gyógyászati segédeszköz is elérhető. A túlzott vitaminfogyasztás biztosan nem használ, sőt káros is lehet. A természetgyógyászati beavatkozások igénybevételéről a betegek az elmúlt tíz évben "leszoktak", realizálva azok hosszú távon kiderült hatástalanságát.

Nem csak a gyógyszer segít

A gyógyszeres kezelés mellett a rendszeres fiziko- és pszichoterápia is sokat segíthet. A testmozgás fontos és jótékony hatású, a mozgásprogram kiválasztásánál érdemes orvos, hozzáértő gyógytornász segítségét kérni. A könnyű, mérsékelt megterheléssel járó sportok ajánlottak, illetve minden olyan testmozgás, amit a beteg könnyedén, jó közérzettel tud végezni. Szóba jöhet a lovaglás, úszás, a kíméletes kondicionáló torna.

Párkapcsolatban élőknél problémákat vethetnek fel a szexualitásban fellépő zavarok - erekciós zavarok , impotencia, csökkent érzékenység - ezekről mindenképpen beszélni kell. A megoldáshoz pedig érdemes szakorvos, szakpszichológus segítségét kérni. Fontos tudni, hogy a gyermekvállalás a betegség megléte mellett is lehetséges, mindazonáltal ám azt mindenképpen végig kell gondolni, hogy az elkövetkező 15-20 évben - amíg a gyermek felnő - lesz- e segítségünk, akkor is, ha állapotunk rosszabbodik. Egyes terápiák a magzatra is hathatnak, ezért a terhesség előtt a kezelést mindenképpen meg kell beszélni a kezelőorvossal; a várandósság az állapotot lényegében nem befolyásolja.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: