Epilepsziás hírességek

Az epilepsziát a zsenik és a hadvezérek betegségeként tartották számon a régi időkben, az ókorban pedig egyenesen szent állapotnak tekintették az epileptikus rohamot. Még ma is félve beszélünk erről az idegrendszeri rendellenességről, pedig számtalan kiváló képességű történelmi figura és nagyszerű művész élt és él ma is teljes és termékeny életet epilepsziával. Napjaink modern gyógyszereinek és terápiáinak köszönhetően az alábbi művészek...

Az epilepsziát a zsenik és a hadvezérek betegségeként tartották számon a régi időkben, az ókorban pedig egyenesen szent állapotnak tekintették az epileptikus rohamot. Még ma is félve beszélünk erről az idegrendszeri rendellenességről, pedig számtalan kiváló képességű történelmi figura és nagyszerű művész élt és él ma is teljes és termékeny életet epilepsziával. Napjaink modern gyógyszereinek és terápiáinak köszönhetően az alábbi művészek például már tünetmentesen élhetnek, és tehetségüket zavartalanul szentelhetik az alkotómunkának.

Szókratész, Nagy Sándor, Paganini, Luther Márton, Hemingway, Hannibal, Pitagorasz, Dosztojevszkij, Richard Burton, Arisztotlész, Theodore Roosevelt, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Agatha Christie, Charles Dickens, Napóleon, Julius Caesar, Sir Isaac Newton, Alfred Nobel, Van Gogh? Még hosszan lehetne folytatni azoknak a kiemelkedő egyéniségeknek a sorát, akik epilepsziás betegként alkottak maradandó tudományos és művészeti értékeket vagy éppen romboltak le és építettek fel országokat. Ma is számos híresség, kiváló alkotó művész él köztünk, akiről nem is sejtenénk, hogy ezzel a betegséggel küzd.

Prince gyakran szenvedett epilepsziás rohamoktólPrince gyakran szenvedett epilepsziás rohamoktól

Prince
A ragyogó tehetségű zeneszerző és előadóművész gyerekkorában szenvedett az epilepsziás rohamoktól. Felnőtt korára a betegséget ?kinőtte?, de az epilepsziával kapcsolatos élményei a mai napig élénken élnek benne: The Sacrifice of Victor című számában meg is emlékezik a betegségéről.

Hugo Weaving
A Mátrix, a Gyűrűk ura és még számos más mozifilm sztárjánál 13 éves korában jelentkeztek először azepilepsziatünetei. A dél-afrikai születésű, de Ausztráliában nevelkedett színész a mai napig kezelés alatt áll. Munkájában a gyógyszerek segítségével tünetmentessé szelídített betegség nem akadályozza, de lehetséges rohamok miatt úgy döntött, inkább nem vezet autót.

Elton John a modern, innovatív gyógyszereknek köszönhetően egyszer sem kényszerült arra, hogy koncertet mondjon le betegsége miattElton John a modern, innovatív gyógyszereknek köszönhetően egyszer sem kényszerült arra, hogy koncertet mondjon le betegsége miatt

Elton John
Kevesen gondolnák, hogy Elton John felnőtt korában, már elismert művészként évekig küzdött epilepsziával. A modern innovatív gyógyszereknek köszönhetően a betegség miatt azonban egyszer sem kellett koncertet lemondani. Az ő esetében az orvosok azt feltételezik, hogy droghasználat miatt alakult ki a betegség.

Danny Glover
A legtöbben a Mel Gibson elmaradhatatlan partnereként ismerik a színészt a Halálos fegyver című mozifilmekből. Glover még gyermekként lett epilepsziás, és bár idővel kinőtte a betegséget, az olyan mély nyomokat hagyott benne, hogy az Epilepszia Alapítvány aktív támogatójaként a mai napig tart előadásokat a betegségben szenvedő gyermekeknek és felnőtteknek.

Neil Young
A legendás dalszerző hosszú ideje él súlyos epilepsziával, és betegségét lánya is örökölte. Az ő esetében az epilepsziát valószínűleg egy gyermekkori trauma idézte elő: a szülei válása után ugyanis több betegség is kitört rajta, köztük a diabétesz, a vírusos gyermekbénulás. Bár ez utóbbi kettőből felgyógyult, az epilepsziával még ma, felnőttként is együtt él, és gyógyszerekkel tartja távol a rohamokat.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait