A Parkinson-kór ugyan nem gyógyítható, de már jól kezelhető

Áprilisban tartják a ?Parkinson Tudatosság Hetét?, amellyel a Parkinson-kórra, a betegségben szenvedő emberek helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet. És persze arra, hogy miként lehet segíteni az érintetteken.

Áprilisban tartják a ?Parkinson Tudatosság Hetét?, amellyel a Parkinson-kórra, a betegségben szenvedő emberek helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet. És persze arra, hogy miként lehet segíteni az érintetteken.

A Parkinson-kór a leggyakoribb idegrendszeri megbetegedések egyike, világszerte 6,3 millió embert érint. Magyarországon mintegy 20-30 ezerre becsülik az érintettek számát, nekik azonban csak 50-70 százalékuk részesül korszerű kezelésben. Többségük nem is tud betegségéről, emiatt pedig segítséget sem tud kérni. Maga a kór egy elsősorban mozgászavarral járó lassú lefolyású megbetegedés. Általában az 50 év felettieket veszélyezteti, de a közhiedelemmel ellentétben sajnos a fiatalok sincsenek biztonságban. A betegség kialakulásának okai egyelőre ismeretlenek, ezért prevenciós lépések sem ismertek ahhoz, hogy elkerülhető legyen a kór.

parkinson 3

A kór legfontosabb kezdeti jele a mozgás lelassulása, a mozdulatok egyre nehezebb elindítása vagy megállítása. Parkinson-kórra utalhat a nyugalmi állapotban fellépő kéz- és lábremegés, izommerevség, egyensúlyzavar, illetve halk beszéd és csoszogó járás is. A tünetek kezdetben alig észrevehetőek, legtöbb esetben a családtagok előbb figyelnek fel rá, mint maga a beteg. Emiatt kell azonnal neurológushoz fordulni, amint felmerül a kór gyanúja.

Ok és okozat

Mozdulatainkat az agyunkban lévő idegsejtek vezérlik. Ahhoz, hogy egy mozdulat megvalósuljon, az idegsejtek üzenetet küldenek egymásnak és a test többi részének. Amikor valakinél Parkinson-kór alakul ki, ez a folyamat a sejtek között megszakad, így az üzenet nem jut el zavartalanul az izmokhoz, megnehezítve ezzel a mozgás végrehajtását. Az üzenetküldés zavarának oka a dopaminhiány, amely egy olyan, a testünkben termelődő vegyület, ami a mozgás kontrollálásában játszik szerepet. A Parkinson-kórban szenvedő betegek dopamint termelő idegsejtjeinek 70-80 százaléka károsodott vagy teljesen elpusztult.

A betegség tünetei az évek során fokozatosan jelentkeznek, döntően az ingerület-átvitelért felelős agyi dopaminszint csökkenésével vannak kapcsolatban. A kór a betegek életkilátásait nem veszélyezteti, de életminőségük a betegség kialakulásával és előrehaladtával folyamatosan romlik. A betegség első szakaszában a tünetek jellemzően csak a test egyik oldalát érintik, később viszont átterjednek a másikra. A kezdeti oldal állapota azonban mindvégig rosszabb marad.

A Parkinson-kórt teljesen meggyógyítani nem lehet, de korszerű gyógyszeres kezeléssel a tünetek csökkenthetők, jól kontrollálhatók, a romlási folyamat jelentősen lassítható. A beteg folyamatos gondozásával és a terápia szükség szerinti módosításával az érintettek mozgáskészsége hosszú ideig fenntartható, így folytathatják a megszokott életüket. A mai legmodernebb terápiás kezelés jelentősen megkönnyíti a betegek életét. A nyújtott felszívódású tablettát naponta egyszer kell csak bevenni, ami nem csak kényelmi szempontból jelent előnyt, hanem kiküszöböli a vérben lévő hatóanyag szintjének ingadozását is, így a nap során egyenletes hatást biztosít. Egyes esetekben a tünetek enyhíthetők idegsebészeti beavatkozással, de teljesen nem szüntethetőek meg.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait