Gyógyszert a betonkeverőből? Az életével játszhat!

B. Z.

Becslések szerint a világon forgalomba kerülő orvosságok 6-10 százaléka hamisítvány. A gyűjtőnéven "hamisnak" nevezett pirulák és szerek sokfélék lehetnek, de közös bennük, hogy hazudnak eredetükről és hatásaikról.

A hamis gyógyszernek a mai napig nincs egységes definíciója. Közös azonban a meghatározásokban, hogy olyan termékekről van szó, amelyek hatásukat, hatóanyagukat vagy eredetüket tekintve félrevezetik a vásárlót. A szakszerűtlenül előállított és/vagy tárolt orvosságoknak ugyanakkor minden fajtája veszélyes. Hiszen a végeredmény szempontjából egyre megy, hogy szennyezett, hatástalan vagy épp mérgező alapanyagból készítették-e a pirulát. Nem számít, hogy eleve hamisítványként gyártották-e, vagy eredeti, csak lejárt szavatosságú, szakszerűtlenül tárolt orvosságokról van szó. A következmények ugyanolyan súlyosak lehetnek.
A probléma elsősorban a fejlődő országokat érinti, de sajnos Európában és Magyarországon is megjelentek a hamis gyógyszerek. Naponta találkozni kéretlen internetes hirdetésekkel, gyógyszereket ajánló reklám e-mailekkel. Piacokon, vásárokban könnyen belebotolhatunk pokrócról vagy pult alatt árult készítményekbe. Gyakori, hogy a kukákból gyűjtik össze a kidobott orvosságot, vagy elhunyt személyek megmaradt gyógyszereit kínálják eladásra. Ezen szerek mindegyike potenciálisan életveszélyes.

A hamisítók az esetek túlnyomó részében nem értenek ahhoz, amit csinálnak. Portékájuk többségét otthon vagy sufnilaborokban készítik, barkácsolásra emlékeztető módszerekkel. Az alapanyagok összekeverésére nemegyszer betonkeverőt és malterlapátot használnak. Míg a nagy gyógyszergyárakban a legkiválóbb mérnökök és a legmodernebb technológia garantálja, hogy minden egyes pirula összetétele tökéletesen előírásszerű legyen, addig a hamisítókat csupán egyetlen dolog érdekli: az orvosság kinézete minél jobban hasonlítson az eredetire.

A külső utánzás terén sajnos egyre "jobb" megoldásokkal találkozni, de a hamisítványok összetétele általában hátborzongató. A gyanútlan beteg szerencsésnek tudhatja magát, ha csupán kréta- vagy téglaport, élelmiszer-adalékanyagokat vagy más, viszonylag semleges anyagot adnak el neki gyógyszer gyanánt. Ennél sokkal nagyobb bajt tud okozni, ha a hatóanyagot túladagolják, vagy silány, szennyezett összetevőket tartalmaz a készítmény. Ebben az esetben következnek a súlyos, maradandó, nem egyszer halált okozó mellékhatások.

Persze, már önmagában az is veszélyforrás, ha a pirula vagy oldat nem tartalmazza a hatóanyagot, amely miatt az orvos felírta. Ez akkor fordulhat elő, ha kispórolják belőle az aktív komponenst, vagy ha lejárt szavatosságú gyógyszert csomagolnak és dátumoznak újra. Ez a gyógyulás késéséhez, a tünetek súlyosbodásához vezethet. Egy hatóanyag nélküli gyógyszer a súlyos szív- és érrendszeri betegségben szenvedőt életveszélybe sodorhatja. Szintén halálos lehet, ha az antibiotikumban az előírtnál kevesebb hatóanyag van. Ilyenkor ugyanis nem elpusztulnak a kórokozók, hanem antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzseket hoznak létre, amelyek az eredetinél sokkal veszélyesebb fertőzést okoznak.

A hamis gyógyszerek számos egészségügyi problémát okozhatnak (Fotó: Europress)

A hamis gyógyszerek számos egészségügyi problémát okozhatnak (Fotó: Europress)


Fontos, hogy a tökéletes körülmények között gyártott, eredeti orvosságok is veszélyessé válhatnak a szavatossági idejük lejárta után, vagy ha nem megfelelően tárolják őket. Ilyenkor ugyanis mérgező bomlástermékek keletkezhetnek. Ezért a gyógyszerek szavatossági idejét akkor is ellenőrizni kell, ha például a szomszédunktól kérünk kölcsön egy szem fájdalomcsillapítót (bár itt nyilván nem tudatos hamisítástól kell tartanunk). A gyógyszerhamisítványok feliratát - az eredetet és az azonosságot illetően - csalárdul, szándékosan megváltoztatják. A külső tényezők azonnal szembetűnnek. A dobozokon nincsen magyar nyelvű felirat, magyar nyelvű betegtájékoztató sem található benne. A doboz színe és mintázata is eltér az eredetitől, rossz helyesírású szöveg található a dobozban.

A gyógyszer biztosan nem eredeti, ha láthatóan rossz minőségű, ha töredezett a tabletta széle, rosszul olvasható rajta a felirat, elmosódottak a benyomat élei, nem egyöntetű a színe, és más a színe, állaga és az íze, mint az eredetinek.
A hamis gyógyszer beszedése allergiás reakciókat okozhat, váratlan mellékhatások jelentkezhetnek. A hamis gyógyszer tartalmazhat toxikus anyagot (kábítószert, rákkeltő anyagokat). A nem megfelelő összetevők vagy az aktív összetevők hiánya ronthatja a beteg állapotát, és komoly egészségkárosodást okozhat. Legtöbbször azonban a végfelhasználó maga alig tudja megítélni, hogy hamisítványt vett-e, akkor sem, ha ismeri az eredetit.
A hazai gyógyszerellátási rendszer világviszonylatban is igen szigorúan ellenőrzött. Több fejlett országgal ellentétben Magyarországon még sosem adtak el problémás összetételű készítményt a legális gyógyszer-kereskedelemben. A patikában, gyógyszer-árusításra feljogosított benzinkútnál vagy törvényesen működő online gyógyszertárban vásárolt orvosság tökéletesen biztonságos. Minden egyéb forrásból származó szer azonban halálos veszélyt jelent!

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait